• En amn sitter vid ett bord. Bakom honom händer en tavla.

    För Thomas Nilsson har måleriet blivit ett sätt att lära känna sig själv. Bild: Hanna Folkemark Ellborg.

Med rum för patienternas konst

Konst kan spela roll för läkeprocessen. På Lunds psykiatribibliotek finns plats för fler berättelser än de som ryms i bokhyllorna. Här har patienterna ett eget galleri.

I anslutning till entrén på psykiatriska mottagningen i Lund ligger ett av Region Skånes sjukhusbibliotek. En plats öppen för såväl patienter som för personal och anhöriga.

– Vi som jobbar här har inga vita rockar på oss. Det är en neutral plats på sjukhuset och vi vet ingenting om patienternas sjukdomshistorik, säger Inger Gadh, sjukhusbibliotekarie. 

För några år sedan tog hon initiativ att tillsammans med en kollega undersöka intresset för ett patientgalleri, bland de inskrivna på mottagningen. De satte upp en affisch på avdelningarna där de efterlyste medverkande till en första utställning.

– Till en början gick det trögt men efter pandemin tog det fart på allvar. Det märktes att det fanns ett uppdämt behov av att träffas och göra saker, säger Inger Gadh.

“Färgerna gör mig friskare”

Sedan dess har ett 40-tal utställare hållit vernissage i galleriet. En av dem är Thomas Nilsson. Sedan tjugoårsåldern har han levt med diagnosen schizofreni. För honom har måleriet blivit ett sätt att lära känna sig själv.

– Jag brukar säga att färgerna är mina bästa vänner eftersom de gör mig friskare. De har gjort mig till en ny person. Jag upptäcker mig själv när jag uttrycker mina tankar och känslor genom att måla, säger Thomas Nilsson.  
Han har just fått hjälp av en av bibliotekarierna att hänga ett 20-tal abstrakta oljemålningar på väggarna i lokalen som blivit patienternas eget galleri. Han är noga med att inte namnge sina verk med titlar, men beskriver dem som abstrakta fenomen.

Nya infallsvinklar på livet

– Jag vet aldrig var det ska sluta när jag sätter mig framför en ny canvas. Jag använder bara färg och spatlar och det är trycket, vinkeln och hastigheten som bestämmer hur det blir. Upplevelsen ligger helt i betraktarens blick, och därför tycker jag att den ska bestämma titel, säger Thomas Nilsson.

Det är andra gången som han ställer ut i patentgalleriet. Första gången såldes flera av hans målningar, och nu hoppas han att några av tavlorna ska få nya hem också efter andra vernissagen. Hemma i lägenheten är väggarna redan fulla.

– Det jag gillar med abstrakt måleri är att man kan upptäcka nya detaljer när man låter tiden jobba för en. Efter ett halvår hittar man något helt annat. Tröttnar jag på en målning så brukar jag vända den uppochner. Det kan ge helt nya infallsvinklar på livet, säger Thomas Nilsson.

Skribent: Hanna Folkemark Ellborg

Hela människan, hela livet - Region Skånes strategi för kultur och hälsa

Strategin tar avstamp i Region Skånes övergripande mål om ”Bättre liv och hälsa för fler” och syftar till att komplettera och utveckla kulturens roll i vårdsammanhang, samt att lyfta kulturens roll i ett förebyggande och hälsofrämjande arbete. 

Hela människan, hela livet – Region Skånes strategi för kultur och hälsa - Utveckling Skåne (skane.se)