Utveckling Skåne

Hälsofrämjande samhällsplanering

En viktig del i Region Skånes arbete för en bättre folkhälsa är att belysa hur folkhälsan påverkas av miljö, infrastrukturplanering och den övergripande fysiska planeringen.

En man och en kvinna promenerar med cyklar

Den miljö vi lever i har en stark påverkan på vår hälsa. Luftkvalitet, buller, kemikalier och tillgång till och kvaliteten på naturområden har en direkt påverkan på hur vi mår och på vårt välbefinnande. 

Region Skåne tar fram rapporter som belyser sambanden mellan miljö och hälsa, vilka kan användas som underlag för samhällsplanering. Arbetet sker i samarbete med Länsstyrelsen Skåne och Region Skånes verksamhet Arbets- och miljömedicin i Lund. 

Fysisk planering

Den fysiska planeringen kan bidra till att skapa attraktiva boendemiljöer, mötesplatser och rekreationsområden och därmed bidra till grundläggande förutsättningar för hälsa och social hållbarhet med integration, trygghet och jämlikhet.

Region Skåne har genom sitt utökade självstyrelseuppdrag en uppgift att yttra sig över de kommunala översiktsplanerna. En viktig del i det arbetet är att bedöma hur kommunerna beaktar folkhälsans bestämningsfaktorer och den sociala hållbarheten i de planer som arbetas fram. 

Kontakt

Senast uppdaterad: 23 januari 2024

Fick du hjälp av informationen på denna sida?