Livsmedel och jordbruk
En betydande del av den mat som produceras i Sverige kommer från Skåne, och mycket av vår svenska livsmedelsindustri är skånsk. Samtidigt är livsmedelssektorn beroende av miljön. Det krävs att vi tillsammans arbetar för att skapa ett hållbart och produktivt jord- och skogsbruk, och en hållbar livsmedelssektor.
En skånsk livsmedelsstrategi
Region Skåne har samordnat arbetet med att sammanställa en skånsk livsmedelsstrategi.
Skånsk Livsmedelskompetens
Under hösten 2020 påbörjade Region Skåne ett nytt arbete som vi kallar Skånsk livsmedelskompetens. Det syftar till att skapa konkreta förändringar och förbättra hur vi utbildar och vidareutbildar människor för att möta livsmedelsindustrins framtida behov. Det handlar om en omställning till ett nytt ekonomiskt, socialt och miljömässigt livsmedelssystem.
Ekosystemtjänster
Begreppet ekosystemtjänster används för att beskriva hur människors välfärd och välbefinnande är beroende av hur ekosystemen fungerar. Det kan bland annat handla om mat, cirkulation av näringsämnen och pollinering av blommor.
Tillsammans med Centrum för miljö- och klimatforskning vid Lunds universitet arbetar Region Skåne med projektet "Förvaltning av multifunktionella skånska landskap i ett förändrat klimat – ett ekosystemtjänstperspektiv".
Syftet är att dels hitta, testa och utvärdera olika åtgärder som förväntas gynna flera ekosystemtjänster, och att öka förståelsen för nyttan och värdet av ekosystemtjänster.
Markanvändning för en klimatpositiv framtid
Denna rapport sammanställer och analyserar ekosystembaserade metoder för att minska utsläpp och öka upptaget av koldioxid hos brukade marker i Skåne.
Kontakt
-
Jenny Bergsten
Näringslivsutvecklare; livsmedel- E-post: Jenny.Bergsten@skane.se
-
Susanna Winblad
Miljöstrateg- E-post: Susanna.Winblad@skane.se
Senast uppdaterad: 22 januari 2024
Fick du hjälp av informationen på denna sida?