• En kvinna dansar. Hon står på ett ben, ena armen är lyft uppåt, bakåt och den andra har hon rakt framför sig.

  Dansaren och koreografen Rachel Tess får Region Skånes kulturpris 2023. Foto: Thomas Zamolo

 • Niclas Lendemar, skådespelare på Moomsteatern.

  Niclas Lendemar, skådespelare på Moomsteatern fick Region Skånes kulturpris 2022. Foto: Lars Dareberg

Region Skånes kulturpris

Region Skånes kulturpris främjar utvecklingen av kulturlivet i Skåne genom att lyfta fram och premiera enskilda individers bidrag till förnyelse och utveckling av kulturlivet genom konstnärligt skapande i vid bemärkelse.

Kulturpriset tilldelas en nu verksam person som i sitt konstnärliga skapande bidrar till att förnya och utveckla kulturlivet i regionen. Personen ska ha anknytning till Skåne. Priset kan delas mellan högst två personer och prissumman är 100 000 kronor. Organisationer eller enskilda personer kan nominera pristagare. Priset kan inte sökas.

Sista dag att nominera till kulturpriset var den 19 april. Vem som får priset offentliggörs hösten 2024.

Tidigare pristagare

 • Region Skånes kulturpristagare 2023 är en konstnär som ständigt tänjer på gränserna för sin konstform: vad den är, vad den kan vara och för vem den kan vara. Genom sitt unika sätt att involvera och samarbeta med såväl den lokala publiken som professionella kollegor i Sverige och internationellt, prövas ständigt formerna för konstens relation till sig själv men också till det omgivande samhället. Årets pristagare bygger ett konstnärligt landskap av danskonst på den skånska landsbygden som når långt utöver var den förväntas att finnas. Genom sin internationella verksamhet tar hon världen till Knislinge och Knislinge ut i världen.

  Region Skånes kulturpris 2023 går till dansaren och koreografen Rachel Tess, för hennes nytänkande inom danskonsten såväl inom det egna konstnärliga skapandet men också för de unika möten hon skapar mellan dansen och publiken både i Skåne, nationellt och internationellt.

 • Skådespelaren Niclas Lendemar får Region Skånes kulturpris 2022. Foto: Lars Dareberg

  Region Skånes kulturpris 2022 lyfter fram en skådespelare med stark scennärvaro och en unik förmåga att förmedla känslor. Han har gestaltat många olika karaktärer, där känslan och inte ordet står i fokus. Samtidigt har han gått i spetsen för att öka representationen på våra scener och är en förebild för såväl publik som blivande skådespelare.

  Region Skånes kulturpris 2022 går till skådespelaren Niclas Lendemar på Moomsteatern, som utmanar förutfattade meningar och synsätt och bidrar till scenkonstens utveckling i Skåne och världen.

 • Ida Börjel, poet, fick Region Skånes kulturpris 2021

  Region Skånes kulturpris 2021 uppmärksammar ett lyriskt författarskap med stor konstnärlig kraft. Hon är en av Sveriges skarpaste poeter, som med ett sällsynt gehör och vass humor undersöker de språkliga och samhälleliga strukturer som genomsyrar våra liv. Det är en engagerad diktning som aldrig viker undan, som synar samtiden och blottlägger världens och människans utsatthet.

  2021 års kulturpris går till poeten Ida Börjel, som egensinnigt och konsekvent visar att språk är makt.

 • Ronny Danielsson, regissör från Malmö är Region Skånes kulturpristagare 2019. Marcus och Mattias Thernström Florin

  Region Skånes kulturpris 2019 sätter ljuset på en djärv mästare i scenframställning. Han kombinerar det storslagna med det intima i scenkonst som både underhåller och utmanar. Proffs och amatörer står ofta sida vid sida när han med osviklig känsla för nyanser gestaltar berättelser på scenen. Med ett inkluderande arbetssätt, energi och värme har han regisserat allt från stora musikaler på operahus till experimentella, normbrytande teaterföreställningar på otraditionella spelplatser.

  Region Skånes kulturpris 2019 tilldelas regissören Ronny Danielsson, som med sin orubbliga tro på scenkonstens kraft skapar upplevelser som går rakt in i människors hjärtan, såväl i Skåne som övriga Sverige och Norden.

 • Sofia Söderberg, dirigent, kompositör och arrangör från Lund är Region Skånes kulturpristagare 2018. Foto: Christiaan Dirkesen

  Region Skånes kulturpris 2018 går till Sofia Söderberg, för ett konstnärskap som bidrar till den vokala musikens förnyelse och befäster körsångens ställning såväl i Skåne, som nationellt och internationellt.

  Region Skånes kulturpris 2018 lyfter fram en mångsidig dirigent inom körmusiken i Skåne. Med musikalisk energi och precision, starkt engagemang och scennärvaro dirigerar hon körer av vitt skilda slag och som konstnärlig ledare för Svanholm Singers turnerar hon världen runt. Hon får fram det bästa av klang och uttryck hos de körer hon leder och utforskar ständigt körsångens möjligheter.

 • Region Skånes kulturpristagare 2017 är en sann ordkonstnär som förenar musik och lyrik med allvar och humor. Med ett underfundigt tilltal och osvikligt engagemang tar han sig an stora frågor och den lilla människans belägenhet – och skapar ett helt eget uttryck.

  Region Skånes kulturpris 2017 går till artisten Emil Jensen, för ett mångsidigt konstnärskap som lämnar få oberörda.

 • Region Skånes kulturpris 2016 går till ett konstnärskap som kännetecknas av såväl tekniskt raffinemang som uppsluppen formglädje. Att besjäla den enkla formen är konstnärens signum. Med lekfull elegans och geometrisk stramhet skapar han sinnliga föremål inspirerade av industri, verkstad och arkitektur. Hans verk ställs ut i New York, Tokyo, Sao Paolo – liksom på hemmaplan i Skåne.

  Region Skånes kulturpris 2016 tilldelas silversmeden och formgivaren Lars Håkansson för ett livslångt och konsekvent experimenterande med silverplåtens möjligheter.

 • Region Skånes kulturpris 2015 sätter ljuset på två innovatörer som vidgat gränserna för en konstform och gjort unika avtryck i Skåne och världen.

  En studio, skapad av två konstnärer i dynamisk samklang, lockar gång på gång internationellt renommerade kollegor att utveckla idéer till performanceverk som är något av det mest intressanta inom dagens experimentella konstscen.

  Med iscensättningar som både fascinerar och provocerar, utmanar de våra föreställningar. Region Skånes kulturpris 2015 går till Elin Lundgren och Petter Pettersson, som genom Lilith Performance Studio gör själva konstverket till en händelse där gränsen mellan konst och publik ständigt överskrids.

  Lilith Performance Studio

 • Region Skånes kulturpris 2014 sätter fokus på Skåne som filmregion och på ett konstnärskap som med humanistisk integritet och etiskt djup gestaltar människans utsatthet i tillvaron och placerar Lukas Moodysson i skaran av våra främsta filmskapare, nationellt och internationellt.

  Med mod och allvar, men även sinnrik humor, skildrar han unga människors villkor och växande.

  I sitt skapande rör sig Lukas Moodysson sedan länge fritt över gränserna mellan filmkonst och litteratur. Med sin ohejdbara experimentlusta och sitt lyhörda utforskande av samtidens smärtpunkter är han en inspirationskälla för nya generationer berättare och filmskapare.

 • Region Skånes kulturpris 2013 sätter ljuset på två konstnärskap som med lekfullt allvar lyfter en konstform mot nya hisnande höjder i Skåne och riket.

  Med en kompromisslös och befriande norm-, genus- och samhällskritik, parad med en djupt allmänmänsklig humor, blåser de nytt liv i den politiska satiren. Dessa två mångmediala konstnärer, var och en med sitt distinkt profilerade uttryck, bryter mot seriekonstens etablerade konventioner och banar nya vägar för såväl serieskapande som berättarkonst.

 • Region Skånes kulturpris 2012 lyfter fram en virtuos av världsklass och ett konstnärskap kännetecknat av både nyskapande och tekniskt raffinemang.

  Inspiration från flera genrer förenas i ett originellt personligt uttryck, och Jan Lundgrens lyhördhet i samarbetet med kolleger ur flera generationer har gjort denne musiker uppskattad världen över.

  Som konstnärlig ledare för Ystad Sweden Jazz Festival, har han placerat såväl staden som regionen på den internationella jazzkartan.

 • Region Skånes val av kulturpristagare 2011 sätter fokus på Skåne som konstregion och på ett fotografiskt konstnärskap som med försåtlig enkelhet ger perspektiv på människan genom fragment av hennes miljöer. 

  Med mästerligt spårsinne och blick för det absurda rör sig årets pristagare genom stad och land. Ur det till synes övergivna smyger sig berättelser om mänsklig närvaro fram, och i både Kvidinge och Ulan Bator vidgas ramarna för vårt skönhetsbegrepp.

 • Region Skånes val av kulturpristagare 2010 sätter fokus på Skåne som spirande filmregion och ljus på en yrkesgärning genomsyrad av kärlek till både teater och filmskapande – i alla deras aspekter. Med starka personliga band till Skåne har pristagaren genom sin scenkonst skördat både nationella och internationella framgångar.

  Efter tre decennier som skådespelerska tar hon nu ett djärvt steg på sin kreativa väg genom att filmiskt tolka och vidareutveckla en mycket uppmärksammad skånsk roman. 2010 års kulturpris går till skådespelerskan, regissören och manusförfattaren Pernilla August.

 • Region Skånes kulturpristagare 2009 ger sedan närmare fyra decennier tillbaka Skånepubliken många minnesvärda konsert- och teaterupplevelser. 

  Som katalysator för högklassig estradunderhållning inom ett brett musikaliskt spektrum, från rock till opera, är vår pristagare unik i sitt slag. Född i Alnarp fick han sitt elddop som nöjesarrangör på Olympen i Lund, och han har sedan dess lockat världsstjärnor till både Skåne och övriga Skandinavien.

  Årets kulturpris går till Stefan Malmström för att han med stort kunnande och mycket glädje gör kulturen till en händelse på scenen och en upplevelse för många – kort sagt för att han är Julius.

 • Region Skånes kulturpristagare 2008 har blivit en inspirationskälla och en förebild för en ung generation som söker nya kreativa uttryck. I sitt glädjefyllda skapande tänjer han språkets möjligheter och bevisar än en gång att musikens gränser är till för att korsas.
   
  Årets kulturpris går till Jason Diakité, alias Timbuktu, för att han som artist och låtskrivare med nyfikenhet och samhällsengagemang bygger broar mellan individer, generationer och kulturer i Skåne och världen.

 • Med 2007 års kulturpris vill Region Skåne belöna en artist som under en lång och framgångsrik karriär kunnat sätta många titlar på sitt visitkort: sångerska, skådespelerska, komiker och dansare.

  Eva Rydbergs artistiska signum är den komiska talangen och det fenomenala kroppsspråket. Med stark skånsk förankring har hon fått folkets kärlek även på riksplanet, och ofta kallats Sveriges främsta komedienn.

  Ett nytt kapitel i karriären är Eva Rydbergs gärning som teaterchef. Årets pristagare har inte bara förvaltat utan också utvecklat arvet efter Nils Poppe på Fredriksdalsteatern.

 • För ett författarskap som med uppseendeväckande formuleringskonst och moraliskt patos förnyat den svenska samtidsromanen.

  Allt sedan debuten 1983 har Björn Ranelid odlat ett prosaberättande på hög poetisk höjd. Ordprakten har efterhand trappats ner, samtidigt som författarens humanistiska engagemang allt tydligare framträtt.

  I ett hårdnande samhällsklimat ger årets pristagare en mycket levande röst åt tron på människan och godhetens kraft.

 • Världens främsta Wagnersångerska rör sig lika hemtamt och med samma självklarhet på de stora scenerna i London, Paris, Moskva, Tokyo och New York som i en hembygdsgård på Bjärehalvön. Hon intar scenen i Kristianstads konserthus som vore hon på La Scala i Milano.

  Med båda fötterna i den skånska myllan, med sitt goda handlag och sin självklara pondus hanterar hon såväl en stingslig ko hemma på gården i Västra Karup som en dirigent på operan i Wien. Hon är den som fått stående ovationer i mer än trettio minuter på Metropolitan i New York vilket är rekord. 

  Vi känner stor glädje och ödmjukhet över att få tilldela Birgit Nilsson Region Skånes Kulturpris.

 • För ett livsbejakande konstnärskap baserat på stark integritet och känsla för det djupa släktskapet mellan musik från när och fjärran.

  Genom ett lekfullt och hängivet experimenterande med såväl toner som ord har Peps Persson av vitt skilda influenser skapat personligt fullödiga musikaliska uttryck.

  Peps är ett begrepp för flera generationer musikälskare och med sin generositet och nyfikenhet är han en ständig inspirationskälla för nya musiker.

 • För ett sinnligt och övertygande konstnärskap baserat på djup känsla för materialet och traditionen.

  Konstnärsparet Ulla och Gustav Kraitz har genom hängivet och envist experimenterande återvunnit en mer än tusen år gammal keramisk teknik och lyckats föra den östasiatiska traditionen ett steg vidare.

  De förenar ett nordiskt, reducerat formspråk i medvetet samspel med naturen, och skapar keramisk konst med dynamisk hetta och sval skönhet.

 • Hennes gedigna hantverkskunnande och sällsynta känsla för råmaterialet – främst glas och lera – och dess uttrycksmöjligheter gör henne till en av Sveriges främsta keramiker och formgivare.

  Enkelheten är hennes signum. Utifrån den utforskar hon materialet och proportionerna och varierar sitt konstnärliga uttryck i det oändliga. Resultatet är ett djupt personligt formspråk med klassiska förtecken.

  Hon har lyckats förena rollen som fri konstnär med rollen som industriformgivare och genom åren försett svenska hushåll med en rad vackra och funktionella bruksföremål som blivit klassiker.

  Som pedagog har hon dessutom generöst förmedlat sina idéer till nya generationer.

 • Bredden och kvaliteten i hans livsverk gör Jan Troell till den i särklass störste bland de nu verksamma filmskaparna i Sverige. Han är en av Skånes internationellt mest kända konstnärer genom tiderna.

 • Lena Josefsson har en sällsynt förmåga att utmana och locka fram det bästa hos sina dansare i föreställningar som utmärks av hög kvalitet, musikalitet, humor och värme.

  Genom hennes verk har publiken fått möta och dela den lilla människans drömmar och visioner gestaltade i en konstform signerad av en stor konstnärlig ledare.

  Lena Josefsson har med talang, energi och känsla utvecklat Skånes Dansteater och med stor framgång spridit danskonsten regionalt, nationellt och internationellt.

 • Som cellist har Mats Rondin en teknisk briljans, en ren och intensiv gestaltning och värme i klangen.

  Han står för violincellspel på en nivå där teknisk behärskning samverkar med insiktsfull gestaltning

 • Marika Bauer Wachtmeister erhåller kulturpriset för sitt initiativ till att skapa Wanås Skulpturpark, en skulpturpark med erkännande långt utanför Sveriges gränser. Genom engagemang och kunskap om internationell och nationell samtidskonst, har hon väckt intresse hos en stor publik att söka sig bortom allfarvägarna för att uppleva konst i en naturskön miljö.

  Marika Bauer Wachtmeister har genom sina insatser lyckats nå barn och ungdomar och på så sätt banat väg för nya generationers konstintresse. Hon har vidare medverkat till att konstnärer av internationell klass fått möjlighet att arbeta med den unika skånska diabasen. Arbetet, som har skett i samverkan med stenindustrin, har lett till ett ömsesidigt utbyte mellan konstnärer och stenhantverkare.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Tack för att du hjälper oss att förbättra webbplatsen!

Berätta gärna vilken information som är fel eller saknas genom att skicka en synpunkt till webbredaktionen.

Tänk på att webbredaktionen inte kan svara på eventuella frågor som du ställer här.

Tack för din hjälp att förbättra webbplatsen, dina synpunkter har skickats till webbredaktionen.