Livsmedel
I Skåne finns starka tillgångar inom hela livsmedelssystemet från primärproduktion, via förädling och förpackning, till handels- och konsumentled samt ett välutvecklat innovationssystem. Det finns en unik koncentration av livsmedelsrelaterad forskning och utbildning och sedan länge goda samarbeten mellan lärosäten, näringsliv och samhälle. I Skåne finns ledande livsmedelsföretag, stora som små samt en bredd av start-ups.
Den omvandling som sker i livsmedelssystemet globalt kräver flervetenskapliga ansatser och samverkan. Vi ser flera typer av förändrade konsumtionsmönster inom exempelvis etiska och hållbara livsmedel och förpackningar, växtbaserade produkter, hälsofrämjande mat och dryck, nya distributionsformer och upplevelser. Här har vi i Skåne unika förutsättningar att tillvarata innovationsmöjligheter i denna omvandling. Några strategiska fokuspunkter ur ett 10-årsperspektiv bedöms vara:
- Ökad livsmedelsproduktion i ett cirkulärt och biobaserat livsmedelssystem, vilket inkluderar nya råvaror och anpassade processmetoder såväl som effektiv vattenanvändning och kretsloppslösningar.
- Mat för livskvalitet och hälsa, där inte minst den snabba utvecklingen inom genetisk forskning och kring tarmflorans sammansättning ger nya möjligheter att förstå kostens hälsoeffekter och sedan arbeta mot innovationer inom precisionsnutrition.
- Nya möjligheter att förbättra livsmedelssäkerhet och konsumentförtroende genom hela värdekedjan bl.a. genom digitalisering, nya former av förpackningar och logistik.
- FoodTech, som rymmer innovationsmöjligheter i allt från precisionsodling, iot, ai och 3D-printing till hälsoappar.
Läs mer om hur Region Skåne arbetar med livsmedelsfrågor.
Skånes livsmedelsstrategi – SMART MAT 2030
Region Skånes uppdrag är att samordna och driva utvecklingsfrågor och vara processledare för det regionala utvecklingsarbetet i Skåne. Här ingår att driva på samverkan mellan relevanta aktörer (offentliga såsom privata) och bidra till ett mer hållbart livsmedelssystem. Region Skåne samordnar arbetet med Skånes livsmedelsstrategi – Smart Mat 2030. Detta sker bland annat genom en brett sammansatt styrgrupp ledd av Daniel Kronnmann, enhetschef för Innovation & Entreprenörskap hos Region Skåne. Region Skåne stöttar även samarbetet inom Forsknings- och Innovationsrådet i Skåne genom samordning av arbetet inom FIRS-teamet för Sustainable Food Innovation, där ordförandeskapet innehas av Ingrid Landgren/Orkla.
Skånes livsmedelsstrategi – Smart Mat 2030
Initiativ inom Livsmedel
Region Skåne arbetar för att stärka livsmedelssystemet som helhet inklusive forsknings- och innovationsmiljöer med livsmedelsrelevans. Exempel på initiativ vi stödjer eller medverkar i inom specialiseringsområdet:
- Northern Lights on Food (northernlightsonfood.com)
- Balsgård Foodtech (krinova.se)
- OpenLab Skåne (openlabskane.se)
- SAMLA Sverige (samlasverige.se)
- SLU Grogrund (slu.se)
- Partnerskap Alnarp (slu.se)
- Skånsk livsmedelskompetens
- Framtidens hållbara vattenförsörjning
- Cirkulär utvecklingshubb (cirkularahubben.se)
- Skånebönan (skanebonan.se)
- Solbruk
- Nilla – Nationellt Innovationsstödsystem Likvärdigt och Lättillgängligt för Alla (innovatumsciencepark.se)
- Biotech Heights (biotechheights.com)
- Foodtech Innovation Network (foodtechinnovationnetwork.com)
Samarbetsaktörer
Region Skåne samarbetar med en rad organisationer regionalt, nationellt och internationellt för att stödja utvecklingen inom livsmedelsområdet. Ett särskilt nära samarbete finns med de innovationsstödjande aktörerna IUC Syd, Krinova Incubator and Science Park, Livsmedelsakademin samt Packbridge.
Agenda för livsmedel
Läs mer om pågående och möjliga insatser inom området.
Circle har på uppdrag av Region Skåne tagit fram en ekosystemanalys, vars syfte är att skapa en fördjupad förståelse av kapaciteten i regionen gällande näringslivet, forskning, investeringsklimat, aktörer, relationer och arbetsmarknad kopplad till specialiseringsområdet Livsmedel. Mer preciserat ger ekosystemanalysen en samlad översikt av tillgång till finansiering, innovations- och entreprenörskapsstöd, relationer, samarbeten och nätverk, ankarföretag, små och medelstora företags utmaningar och behov, kompetensförsörjning, policyfrågor samt kulturella aspekter.
CIRCLE Ekosystemanalys slutrapport (pdf, nytt fönster)
Region Skånes delaktighet inom området Livsmedel i Skåne
Utlysning av medel för skånsk livsmedelskompetens
Under 2020 genomförde Region Skåne en utlysning för området skånsk livsmedelskompetens. Syftet var att underlätta möjligheterna till ökad kunskap och engagemang för livsmedelssektorn samt i förlängningen bygga effektivare strukturer för sektorns kompetensförsörjning. Målet var att skånska företag skulle kunna hitta rätt kompetens för en snabbare omställning till ett nytt ekonomiskt, socialt och miljömässigt livsmedelssystem. Region Skåne planerar framöver nya utlysningar inom området skånsk livsmedelskompetens, med målet att skånska företag ska kunna hitta rätt kompetens för en snabbare omställning till ett nytt ekonomiskt, socialt och miljömässigt livsmedelssystem.
Skånsk Livsmedelskompetens - Sammanfattande Slutrapport (pdf, nytt fönster)
Utlysning av medel för cirkulära livsmedelssystem
Region Skåne utlyste under 2023 medel för att främja utvecklingen av cirkulära och hållbara livsmedelssystem i Skåne. Utlysningen syftade till att möjliggöra projekt, som bidrar till ett klimatsmart och cirkulärt livsmedelssystem i Skåne.
Kontakt
-
Jenny Bergsten
Näringslivsutvecklare; livsmedel- E-post: Jenny.Bergsten@skane.se
Senast uppdaterad: 22 januari 2024
Fick du hjälp av informationen på denna sida?