• Ifö Center, konstnärsdrivet kulturhus i Bromölla.

  Ifö Center, konstnärsdrivet kulturhus i Bromölla fick Region Skånes kulturpalett 2022. Foto: Teresa Holmberg/Ifö Center

 • Collage, bild 1: publik, bild 2: dansöser i linor, bild 3: två personer som tittar på konst.

  Gylleboverket, Ifö Center och Nordisk Panorama Film Festival var nominerade till Region Skånes kulturpalett 2022. Foto: Jona Elfdahl, Teresa Holmberg och Niklas Gyberg Ivarsson

Region Skånes kulturpalett

Kulturpaletten är ett verksamhetspris som följer kulturplanens utvecklingsområden: konstnärligt skapande, delaktighet och medskapande, kulturens rum och platser, barns och ungas rätt till kultur samt digital utveckling. Kulturpaletten ska uppmärksamma verksamheter som arbetar framgångsrikt med målgruppsarbete, publikutveckling och ett inkluderande kulturliv.

Kulturpaletten ska varje år att ha fokus på ett utvecklingsområde i kulturplanen. Prissumman är 100 000 kronor. Vilken verksamhet som får priset offentliggörs hösten 2023.

Kulturpaletten 2023 lyfter utvecklingsområdet konstnärligt skapande

Vem är det som står på scenen, vem leder konstnärligt arbete? Vem är det som ställer ut, som hörs och syns? Kulturpaletten 2023 uppmärksammar verksamheter som framgångsrikt arbetar med ökad representation och mångfald. Region Skåne vill premiera inkluderande verksamheter som förbättrar villkor för konstnärligt skapande - och som skapar förutsättningar för att fler ska kunna vara delaktiga i kulturlivet - som utövare, upphovspersoner, deltagare och konstnärer.

Sista dag att nominera var den 31 mars 2023. 

Tidigare pristagare

 • Kulturnämndens motivering

  Region Skånes Kulturpalett uppmärksammar verksamheter som arbetar framgångsrikt med målgruppsarbete, publikutveckling och ett inkluderande kulturliv 2022 var temat Kulturens rum och platser. 

  Någon såg platsens värde, de enorma ytorna och det vackra ljuset. Idag är det ett konstnärsdrivet kulturhus som omdefinierar och vidareutvecklar ett industriellt kulturarv. Här bygger man hållbara broar mellan det lokala och globala och skapar möten mellan konst- och kulturformer. Det är en plats där man ser allas värde och där alla är välkomna att uppleva och skapa.

  2022 års Kulturpalett går till Ifö Center och den orubbliga tron på konstens och kollektivets kraft.

 • Kulturnämndens motivering

  Årets kulturpalettmottagare 2021 har utvecklat en mötesplats med ett brett utbud av kulturella aktiviteter för barn i nio- till tolvårsåldern. Sedan 2018 arbetar personalen med stort engagemang och ihärdighet för att nå ut till alla barn i området.  Verksamheten har utvecklats till en kravlös mötesplats med hög kvalitet för, med och av barn och unga. Barns röster tas på största allvar, vilket bland annat har resulterat i ett politiskt beslut att platsen är öppen exklusivt för barnen två eftermiddagar i veckan.

  Årets kulturpalett 2021 går till Gamlegårdens bibliotek i Kristianstad för deras utvecklingsarbete med mötesplatsen After School.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Tack för att du hjälper oss att förbättra webbplatsen!

Berätta gärna vilken information som är fel eller saknas genom att skicka en synpunkt till webbredaktionen.

Tänk på att webbredaktionen inte kan svara på eventuella frågor som du ställer här.

Tack för din hjälp att förbättra webbplatsen, dina synpunkter har skickats till webbredaktionen.