Två träpilar pekar åt varsitt håll.

MTB-leder i Skåne med omnejd

I Skåne finns många trevliga MTB-leder. En del går i havsnära natur, medan andra letar sig fram i inlandets skogar. Här hittar du en förteckning över ledområden och leder som har en ansvarig ledhuvudman och som är märkta i överenskommelse med markägare.

Listan kompletteras efterhand. Kontakta oss om du önskar få med en led på listan.

Färger anger ledens svårighetsnivå

Gradering och märkning av MTB-leder i Sverige följer generellt det alpina färgsystemet för att visa ledens svårighetsgrad. I nuläget är många av de skånska MTB-lederna märkta enligt denna modell, men inte alla.

 • Grön: mycket lätt led som passar mindre barn och vuxna nybörjare
 • Blå: lätt led som passar barn och vuxna med viss vana av MTB
 • Röd: medelsvår led som passar vana cyklister
 • Svart: svår led som kräver mycket god förmåga att cykla MTB

Här hittar du MTB-leder och ledområden

 • Bikepark Schakt Albert MTB

  Utanför Billesholm finns en spännande mountainbikeled i det gamla dagbrottet Schakt Albert. Leden är totalt 6,5 km och är främst blå graderad och markerad, men du kan göra avstickare på mer avancerade, röda partier. Blå led passar för familjer och mindre vana cyklister. Röda partier kräver mer cykelvana, då de bjuder på tekniska utmaningar och tuffa klättringar. Leden passerar genom en pumptrackbana där det också finns ett teknikområde.

  Alltid öppet med reservation för bokningar. Bidrag via swish uppskattas av Bikepark Schakt Albert MTB.

  För mer information:
  Om banan Bikepark Schakt Albert MTB (teamalbertmtb.com)Ledhuvudman: Mats Karlsson, Billesholm

   

 • Hålehall MTB-led

  Hålehall Strövområde ligger i bokskogen på Hallandsåsens sydsluttning norr om Förslöv i Båstads kommun. Det är ett familjevänligt utflyktsmål med vandringsleder och en kortare MTB-led centralt vid rastplats och parkering.

  MTB-leden är cirka 1 km och markerad med vita skyltar. Den är indelad i tre sektioner som går att cykla som loopar och där svårighetsnivån ökar successivt. Passar såväl barn som vuxen.

  För mer information:
  Friluftsfrämjandet (friluftsframjandet.se)

  Ledhuvudman: Friluftsfrämjandet Ängelholm / Båstad

 • MTB-led i Brohult och Dalhems grönområde

  Genom grönområdet finns en mountainbikeled som är uppmärkt med rosa markeringar. Banan har flera branta partier samt hinder som stockar, stenar, serpentiner, hopp och ”drops”. Leden är cirka 2,5 kilometer lång.

  Brohult och Dalhems grönområde (helsingborg.se)

  Ledhuvudman: Fritidsförvaltningen, Helsingborgs stad.

 • Fulltofta

  Blå MTB-led på naturstig som är 5,9 km lång och som betecknas som medelsvår/lätt.

  För mer information:
  Stiftelsen Skånska Landskap (skanskalandskap.se)
  Ledhuvudman: Stiftelsen Skånska Landskap

  • Bockebodas MTB- och trailled är en teknisk skogsstig på 6,4 km. Den kan både kortas och förlängas. Stigen är markerad med rosa färgmarkeringar, men svårighetsgrad är röd. I strövområdet finns även ett cykelområde för barn som sköts av den lokala cykelklubben.

   För mer information:
   Stiftelsen Skånska Landskap (skanskalandskap.se)
   Ledhuvudman: Stiftelsen Skånska Landskap

  • I fritidsområdet Lerjevallen, cirka 20 km norr om Kristianstad, finns MTB-leder i fin bokskog. Parkering vid Mjönäsvägen. Via en gulmarkerad transportsträcka när du en blå graderad och markerad led på 1,7 km samt en röd led på 2 km. Vid parkeringen finns en teknikbana. På området finns bland annat toaletter och badplats.

   För mer information:
   Kristianstads kommun (kristianstad.se)
   Ledhuvudman: Friluftsfrämjandet Kristianstad

 • Järavallen

  Blå MTB-led på 6,9 km som är lätt kuperad och med inslag av tekniska partier. Strax intill starten finns ett cykelområde för barn med två korta leder.

  För mer information:
  Stiftelsen Skånska Landskap (skanskalandskap.se)
  Ledhuvudman: Stiftelsen Skånska Landskap

  • Klosterängshöjden

   På Klosterängshöjden intill E22 i norra Lund finns anlagda MTB-leder med kurvor, pucklar och rullbara hopp samt utförs- och nedförskärningar. Det finns en blå, en röd och en lättare grön led. Totalt ca 3 km led. Vid startplatsen hittar du en informationstavla med karta över området.

   För mer information:
   Klosterängshöjden MTB (klosterangshojdenmtb.se)
   Ledhuvudman: Lunds Kommun

  • Risenslingan i Genarp

   Vid parkeringen på Ekevallens Idrottsplats i Genarp startar Risenslingan. Det är en märkt MTB-led som går i naturreservatet Risen. MTB-leden är ca 6,6 km och markerad med cykelskyltar och vita färgmarkeringar.  Risenslingan går på naturstig som kräver viss cykelvana.

   I naturreservatet är det enbart tillåtet att cykla på markerad MTB-led. Visa hänsyn till andra friluftsutövare och boende i området.

   För mer information:
   Mountainbikespår Risen (naturkartan.se)
   Ledhuvudman: Lunds Kommun och Länsstyrelsen i Skåne

  • Skrylle

   I Skrylle, Lunds största natur- och friluftsområde, hittar du en 11 km lång, medelsvår MTB-led. Leden innehåller tekniskt krävande passager på skogsstig, men också några kortare sträckor på cykelväg. MTB-leden är markerad med rosa färgmarkeringar och gröna skyltar.

   En lättare dragning av slingan är märkt "Lätt spår". Det är den ordinarie leden som har tre genvägar runt de svåraste partierna. Genvägarna går på lättare stigar och skogsvägar, men innehåller några kortare partier av svår led. Leden blir totalt 8,5 km om du kör lätta varianten

   Skrylle är ett naturreservat där det enbart är tillåtet att cykla på anvisade stigar och vägar.

   För mer information:
   Skrylles sida för mountainbike (skrylle.se)
   Ledhuvudman: Lunds Kommun

  • Regnbågsbanan är en kompakt och händelserik MTB-led vid foten av Öresundsbron, strax utanför Malmö. Den 6 km långa banan erbjuder branta backar, många svängar och kurvor samt hopp, trappor och stenkista (det finns alternativa, enklare spår). Leden passar dig med viss cykelvana. Kommer du med bil så parkera vid Luftkastellet och följ cykelvägen/stigarna mot radiomasten så hittar du spåret. Märkt med banans egen Regnbåge.

   För mer information besök Malmö stads hemsida för Cykel och motorsport. (malmo.se)

   Ledhuvudman: Stefan Larsson

  • På fritidsområdet Spillepeng, nära centrala Malmö, finns tre MTB-leder med utsikt över havet. En grön led på 300 meter för de yngre cyklisterna. En blå, trevlig led på 3 km som passar såväl ny som van cyklist och en röd led på 4,4 km som är mer utmanande och som går på både öppna kullar och i täta skogsdungar. Området är tillgängligt året om, speciellt blå bana är lämplig för året-om-cykling.

   På området finns också elljusspår, utegym, boulebana, grillplatser och parkering med mera. Skåneleden går genom området.

   Ledhuvudman: Per Asker och ledgrupp

  • Sjöbo

   I natur- och rekreationsområdet Sjöbo Ora finns leder för mountainbike och vandring. MTB-lederna erbjuder totalt 25 kilometer märkt led och varierar i längd och svårighetsgrad. Här finns gröna, blå och röda leder.

   Ledhuvudman: Skånsk MTB Utveckling
   Leden är finansierad av Europeiska Jordbruksfonden För Landsbygdsutveckling.

  • Sövde

   Intill sjön i Sövde finns en blå och en röd MTB-led samt en kort, grön led. Spåren börjar vid gamla idrottsplatsen och går på slingrande stigar på Salsbjers Udde. Det röda spåret är utmanande med grävda kurvor och tight utförskörning. Här finns också ett teknikområde för hela familjen.

   Ledhuvudman: Skånsk MTB Utveckling
   Leden är finansierad av Europeiska Jordbruksfonden För Landsbygdsutveckling.

 • Klåveröd

  Röd MTB-led på 6,6 km. Går på slingrande, småstökiga och kuperade stigar samt skogsvägar. Innehåller branta backar. I Klåveröd finns även en blå MTB-led på 13,5 km.

  För mer information:
  Stiftelsen Skånska Landskap (skanskalandskap.se)
  Ledhuvudman: Stiftelsen Skånska Landskap

 • Smedstorp

  I Smedstorp finns ett familjärt område i skogen intill byn med tre kortare MTB-leder med grön, blå och röd gradering. Parkering vid idrottsplatsen.

  Ledhuvudman: Skånsk MTB Utveckling.
  Leden är finansierad av Europeiska Jordbruksfonden För Landsbygdsutveckling.

 • Ystads backar

  Ystads Backar MTB erbjuder MTB-leder på de säregna backarna i utkanten av Ystad, norr om Sandskogen. Från samlingsplatsen når du fem leder; tre på backarna och två i ett skogsparti bredvid. Det finns två blå leder, två gröna och en röd led.

  För mer information:
  Ystads Backar MTB (ystadsbackarmtb.wordpress.com/)
  Ledhuvudman: Ystads Backar MTB
  Leden är finansierad av Europeiska Jordbruksfonden För Landsbygdsutveckling.

 • Kronoskogen

  I Kronoskogen finns ett markerat MTB-område där du kan cykla fritt på stigar.

  För mer information:
  Stiftelsen Skånska Landskap (skanskalandskap.se)
  Ledhuvudman: Stiftelsen Skånska Landskap

MTB-leder nära Skåne

Det finns flera trevliga ledområden utanför Skåne som länets invånare och besökare har nära till.  Kolla in var du hittar trevlig stigcykling i din närhet.

 • I Markaryd finns en märkt MTB-led på ca 2,6 km. Svårighetsgrad är blå. Leden startar utmed elljusspåret strax öster om Sparbankshallen. Det finns även en led på ca 400 meter för de yngsta cyklisterna. Banorna är öppna för allmänheten. Parkera vid föreningens klubbstuga eller vid Sparbankshallen.

  För mer information:
  MTB banan (svenskalag.se)
  Ledhuvudman: Markaryds fK

  • På Hökafältet i Mellbystrand finns en blå MTB-led på 12 km, en grön led på 1 km och en mindre teknikbana. Du hittar lederna vid Entré Hökafältet där det finns parkering, toalett, promenad- och löpsspår samt grillplats.

   I naturreservatet i Norra Skummeslövsstrand finns en blå MTB-led på 3,5 km. Leden startar vid en grusväg som viker av från Vallbergavägen. Leden startar strax efter en vägbomm.

   För mer information: 
   Bukten MTB (Svenskalag.se)

   Ledhuvudman: Länsstyrelsen i Halland i samarbete med Laholms Kommun och Bukten MTB

  • Här finns en trevlig uppförsled som tar dig upp till toppen av Hallandsåsen. Där kan du välja att cykla ned i en flowtrail eller i någon av parkens enduroleder. På området finns också en pump track och en 190 meter lång parallellbana.

   Betalning med swish på plats eller med ett trail pass på vallasen.se

   För mer information:
   Kungsbygget Äventyrspark (kungsbygget.se)
   Ledhuvudman: Kungsbyget Äventyrspark

  • På Vallåsen Bike Park finns lift, 12 MTB-leder, flow-bana, pumptrack och teknikbana. Här finns leder som passar såväl nybörjare och barnfamilj som vana cyklister.

   Betalning på plats eller online.

   För mer information:
   Vallåsen (vallasen.se)
   Ledhuvudman: Vallåsen Bike Park

  • På Ryssberget hittar du en 1,3 km lång flowtrail, vilket är en anlagd och lekfull led för mountainbike som passar en bred målgrupp. Svängar och nivåskillnader ger ett skönt flyt som gör cyklingen kul för både barn och vuxna, oavsett vilken nivå man ligger på i sin cykling.

   För mer information:
   Sölvesborgs kommun (solvesborg.se)
   Ledhuvudman: Sölvesborgs Cykel & Sportklubb

  • På Sölvesborgs spontanidrottsplats, Svarta Led, finns en pumptrack och en skillsarea. Här finns också en cykelstig i skogsmiljö som är 1,5 km.

   För mer information:
   Sölvesborgs kommun (solvesborg.se)
   Ledhuvudman: Sölvesborgs Cykel & Sportklubb

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Tack för att du hjälper oss att förbättra webbplatsen!

Berätta gärna vilken information som är fel eller saknas genom att skicka en synpunkt till webbredaktionen.

Tänk på att webbredaktionen inte kan svara på eventuella frågor som du ställer här.

Tack för din hjälp att förbättra webbplatsen, dina synpunkter har skickats till webbredaktionen.