• Närbild på en ung färgad flicka som står i halvmörker.

    Bild från filmen Dusk av regissören Awa Moctar Gueye, Region Skånes kortfilmspris 2024.

  • En ung vit flicka står med i mitten av bilden. Hon  har en lite för stor t-short på sig, håller i en handduk och har en tuss papper i näsan med blod på. I förgrunden syns en kvinnohand som håller ett glas.

    Bild från filmen Death to the Bikini av regissören Justine Gauthier som fick juryns hedersomnämnande 2024.

  • Åtta kortfilmer tävlar om Region Skånes kortfilmspris under den internationella barn- och ungdomsfilmfestivalen BUFF som äger rum i Malmö 9-15 mars.

Region Skånes pris för bästa barn- och ungdomskortfilm

En gång om året delar Region Skånes kulturnämnd ut ett pris för bästa barn- eller ungdomskortfilm. Genom priset vill Region Skåne höja kortfilmens status och betydelse inom barn- och ungdomsfilm.

Prissumman är 100 000 kronor. Genom priset premierar Region Skåne en filmskapare för bästa kortfilm i den internationella barn- och ungdomsfilmfestivalen BUFF som äger rum varje år i mars i Malmö.

Priset instiftades av kulturnämnden 2006 för att höja kvaliteten på kortfilmerna som visas under festivalen samt kortfilmens status bland filmskapare. Kvalitet och nyskapande är viktiga bedömningsgrunder för valet av pristagare. 

Festivalen 2024 äger rum 9-15 mars

Det är BUFF som väljer ut vilka filmer som får vara med och tävla om kortfilmspriset. De sätter samman en kortfilmsgrupp som tittar på alla filmer och väljer ut vilka som får tävla om priset. En jury utsedd av Region Skåne och BUFF utser pristagaren och priset delas ut under festivalen. 

Kortfilmstävling

Om du köper biljett kan du se filmerna som tävlar i kortfilmstävlingen. Programmet för BUFF presenteras den 12 februari. 

Om du köper biljett kan du se filmerna som tävlar i kortfilmstävlingen vid ett tillfälle under BUFF, den 13 mars klockan 9.20 på Panora i Malmö. 

Kortfilmstävling (buff.se) 

Årets juryn består av:

Fredrik Sjögren, ordförande Region Skånes kulturnämnd
Stina Virsén, tecknare, manusförfattare, regissör och konstnär
Max Tellving,
regissör, manusförfattare och producent på SVT
Rebecca Padar, utvecklare barnrätt, Region Skånes kulturförvaltning
Måns Billing, talangutvecklare på Game Habitat

Uppdraget i juryn är ettårigt. 

Filmanmälan och urvalsgrupp

Du som vill få chans att tävla om priset kan anmäla din kortfilm till BUFF, filmanmälan brukar öppna i juni. Vill du vara med i urvalsgruppen? Kontakta BUFF.

BUFF filmfestival i Malmö

Tidigare års pristagare

  • En skräckfilm i förhöjd realism som fångar tittaren från första stund. Barnets värld är i absolut centrum - kamerans grodperspektiv förstärker känslan av att vara en i gänget.

    Men ett starkt ljud- och bildspråk byggs en förtätad stämning och vi skräms upp i takt med vår huvudperson – en tystlåten hjältinna som äger scenerna. Vi är på hennes sida från första rutan.

  • En intelligent och lekfull film om passagen mellan barndomen och tonårstiden. Filmen övertygar genom trovärdigt skådespeleri och en träffsäker gestaltning av vardagens utmaningar och längtan efter något mer.

    Juryn imponeras av en genomtänkt komposition av musik, miljö och ett modigt kameraspråk. Med tre färgstarka karaktärer, humor och värme anspelar filmskaparna på klassiska berättelser om vänskap i en film rik på nutida referenser.

  • En kortfilm om förväntningar, förändringar och modet att vara sig själv. Resultatet blir en välgjord och effektiv berättelse om ett angeläget ämne – som skildras både konsekvent och överraskande.

    Filmen har ett nyanserat och trovärdigt barnperspektiv med en fantastisk ung skådespelare i huvudrollen.

  • En film om livets existentiella frågor utifrån två systrars barndom på landsbygden där faderns regler och livssyn är flickornas verklighet och språngbräda, för lek, mod och uppror.

    Vackra scenarier förstärker föräldrarnas världsbild där allt föds – och dör. Det är ett finstämt berättande med lekens nonsensspråk och logik som verktyg och motvikt till livets allvar.

  • Undantagstillstånd och vardag som förenas i uppväxtskildring med direkt tonträff. Berättelsen har en hög komplexitet som möjliggörs genom ett mångbottnat manus, hög fysisk närvaro och nerv i foto och skådespeleri. Vi berörs starkt av en film med hög konstnärlig nivå och mognad.

  • En intensiv bildningsresa som väcker stora reaktioner hos sin publik. Filmen belyser ett angeläget och tidlöst ämne och skildrar en dramatisk vardagssituation gestaltad utifrån ungas perspektiv. En imponerande rolltolkning och regi skapar en kortfilm i ordets sanna bemärkelse.

  • Här är brottarmattan både spelplats och metafor. Med ett skickligt grepp skildrar filmen två unga tjejers vänskap och relation i en komplex brytningstid.

    Känslolivet är närvarande i varje sekund och den formmässiga dynamiken är så träffsäker att "Brottas" är en självklar vinnare av Region Skånes kortfilmspris.

  • En berättelse som synliggör ett aktuellt och angeläget dilemma i dagens samhälle. Filmen är konsekvent lojal med barnets perspektiv i såväl tematik som konstnärliga val. Kamerans position och filmens ljudbild förstärker flickans utsatthet i relation till sin mamma och en vuxenvärld som brister i ansvar. Den unga flickan briljerar med sin närvaro i varje bild och lämnar ingen oberörd.

    Det är väl avvägda och gripande 15 minuter där tystnaden talar.

  • En stor liten film med många lager där publiken förs längre och längre in en kärleksfull värld berättad av ett barn. 

    En livsbejakande sorgebearbetning där alla karaktärer; människor, djur och träd, tillåts att vara sårbara.

    Med ett konstnärligt och unikt bildspråk skapar dessa två systrar ett fullfjädrat mästerverk.

  • En konceptuellt och konsekvent berättad film som undviker de klassiska klyschorna och problematiserar utan att förenkla. Med finstämt spel och med små medel lyckas regissören få oss ambivalenta i en värld där all skuld tas från individerna.

    Ur ett barns perspektiv, utan genvägar och pekpinnar fångar Ninja Thyberg unga tjejers identitetsskapande och öppnar upp för vidare tankar och inbjuder in till ett angeläget samtal.  

  • Ur ett barns perspektiv skildras mötet, och kanske framförallt konflikten, med den stundom obegripliga vuxenvärlden. Genom en verklighetstrogen och gripande syskonrelation får betraktaren följa en lågmäld konflikt, som trots sin nedtonade karaktär ger en glimt av omvälvande inre dramatik.

    Med finkänslig regi, effektivt foto och tonsäkert skådespeleri, i synnerhet från huvudrollsinnehavaren, framförs berättelsen i ett stillsamt tempo som med stor övertygelse lyckas ge en levande gestaltning av en liten flickas värld. En både rörande och rolig film som ger prov på det svåra i det enkla ur barnets perspektiv.

  • En film som utan att moralisera tar upp komplexa frågeställningar kring vuxenblivande, identitet och kön. En skickligt regisserad berättelse med driv och explosivitet.

    Med spännande miljöer och modigt foto får Damn Girl ett konsekvent och genomtänkt bildspråk som skapar framåtrörelse och tar tillvara kortfilmens möjligheter och begränsningar.

  • En fullständigt enig jury har valt denna film för att den med sin precisa berättelse, sitt rika bildspråk och skickliga genomförande utmanar och engagerar.

    Filmen är en socialrealistisk animation med magiska inslag som drar in oss i en gripande historia om en flicka och hennes mamma.

    Deras fantasier både synliggör föräldrars ohyggliga makt över sina barn och blir en väg till flickans utforskande av kön och identitet.

  • Trots en hotfull och pessimistisk inledning upplöses filmen i hoppfullhet.

    En film som med små medel och fin känsla för detaljer leker med våra fördomar och förväntningar.  Tonårstillvaron skildras med perfekt tonträff - nära, hudlöst och lågmält. 

  • Ett lågmält drama om den korta vägen mellan förälskelse och svartsjuka. Regissören förmår att tillsammans med de unga skådespelarna gestalta komplexiteten i ett ungt och ömtåligt hjärta. För en inkännande beskrivning av kärlekens kval går juryns pris till the Mouse. 

  • Nyfikenhet driver betraktaren framåt genom varje scen. Filmen förmedlar en känslomässig komplexitet i en ung pojkes relationer såsom syskonskap, vänskap och en spirande sexualitet. Juryn tror på Amandas filmiska talang och uppskattar hennes starka, personliga men samtidigt subtila uttryck.

  • Doggie är en modig och okonventionellt berättad film, som både överraskar och värmer. 

    Den skildrar en pappas möte med barnet i barnets egen fantasivärld. Ömsint, humoristisk och originell.

  • Det är en stor styrka att berätta ordlöst. Schack lyckas med det alla pantominanimationer vill, nämligen att få publiken medskapande. En liten pärla som får sin klara lyskraft genom det finslipade raffinerade uttrycket i musik, bilder och inte minst i bildrytm. Rolig, tänkvärd och underbart lätt.

    Juryn uppskattar särskilt den specialkomponerade musiken med klassiska instrument som accentuerar bildflödet.

    Hedersomnämnande: Torill Kove, Norge för "Den danske diktaren".

    Juryns motivering:

    En originell, fängslande och inte minst humoristisk historia. Existentiella frågeställningar formas med ett enkelt och lätt handlag. Animationen, den grafiska designen och berättaren har närvaro, värme och humor uti varje enskild filmruta. Filmen utgörs av ett otal kreativa uppslag som alla vävs ihop till en intrikat helhet. Mycket professionell. Minst lika mycket en film för vuxna som för barn.

    Filmen utgörs av ett otal kreativa uppslag som alla vävs ihop till en intrikat helhet. Mycket professionell. Minst lika mycket en film för vuxna som för barn.

  • Verkligheten för en aktuell konflikt mellan nationer och religioner tolkas med extraordinär skönhet. Filmen ställer många frågor, utan att moralisera och ingjuter hopp . Allt skildras av fina skådespelare och superb filmkonst.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Tack för att du hjälper oss att förbättra webbplatsen!

Berätta gärna vilken information som är fel eller saknas genom att skicka en synpunkt till webbredaktionen.

Tänk på att webbredaktionen inte kan svara på eventuella frågor som du ställer här.

Tack för din hjälp att förbättra webbplatsen, dina synpunkter har skickats till webbredaktionen.