Ett unikt utbildningsprojekt

Talangattraktion är viktig för tillväxten i Sverige, och för att kunna förse arbetsmarknaden med kompetens som gör tillväxten möjlig. Därför fanns projektet MatchIT, där man utvecklat en metod för att matcha hög kompetens hos utrikes födda med bristyrken i Sverige.

Något som gjorde MatchIT unikt är att alla deltagare var nyanlända akademiker med värdefull tidigare kompetens och stor kapacitet. För att deltagarna skulle nå ett kvalificerat arbete kombinerade MatchIT intensivutbildning på högskolenivå med språkstudier, företagsaktiviteter och praktik. Deltagarna antogs inte på betyg, utan genom tester och intervjuer. Dessutom fick deltagarna ersättning genom Arbetsförmedlingen, vilket gjorde att de kunde fokusera på utbildningen.

MatchIT påverkar på många plan

MatchIT kortade inte bara deltagarens väg till ett kvalificerat jobb inom rätt yrke. Den starka kopplingen till företagen och universitetsvärlden gjorde att MatchIT gav fler ringar på vattnet.

Goda exempel

  • Rand Abou Dan har längtat efter att komma in på arbetsmarknaden sedan hon kom till Sverige. Hon är dataingenjör i grunden, och hade varit föräldraledig en period innan MatchIT. Hon såg det som en chans till att förnya sina kunskaper och få in foten på marknaden. Rand uppskattade särskilt utbildningens upplägg.

    – Jag uppskattade att få fokusera på att lära mig programmeringsspråk under de första fem månaderna, och sedan applicera det i verkligheten under praktiken.

    Efter MatchIT har Rand fått en tjänst som back end-utvecklare på IKEA. Hon tror att MatchIT var en viktig del i att hon hittade sitt nya jobb.

    – MatchIT bidrog definitivt genom att hjälpa mig med mitt CV och att utöka mitt nätverk på företagsaktiviteterna. Kurserna gav mig också kompetens inom programmering som är relevant för företagen. 

    Att hitta ett kvalificerat jobb inom IT har gett henne bättre självkänsla och mer stolthet. Hon tror också att det inspirerar andra.

    – Jag tror att min resa uppmuntrar till att inte ge upp och försöka nå sina mål.

  • För IKEA är mångfald något som gynnar kreativitet, innovationskraft och förmågan att lösa problem. Asmaa Majid Al-Rifaie är mjukvaruutvecklare på IKEA Retail och har handlett MatchIT-deltagare i deras praktik.

    – Genom MatchIT upptäckte vi nya talanger som var redo för vår IT-organisation. De har varit öppensinnade, engagerade och har gett oss nya perspektiv på problemlösning.

    Asmaa tycker att MatchIT ger rätt kompetenser – och att rekryteringsmetoden liknar IKEA:s egen.

    – IKEA rekryterar efter människan, snarare än CV:t. Vi söker jordnära, engagerade och innovativa kandidater – det har MatchIT levererat.

    Asmaa tror att insatser som tillgängliggör ny kompetens för företagen är väldigt viktiga i dagens snabba utveckling.

    – Vi behöver alltid ligga steget före och hitta motiverade och duktiga människor för att utvecklas. MatchIT har metoden och resurserna för att föra oss samman med rätt kompetenser.

  • Alma Orucevic-Alagic är filosofie doktor i datavetenskap vid Lunds universitet och har undervisat deltagare i båda omgångarna av MatchIT i Skåne. Hon beskriver att det är både givande och utmanande att utbilda studenter med så pass olika bakgrund, men att utbildningens mål svetsar samman dem.

    – Skillnaderna mellan olika bakgrunder, länder, språk, kulturer och erfarenheter har en tendens att försvinna snabbt när alla anstränger sig för att slutföra en uppgift tillsammans.

    Alma tror att kopplingen till universitet och högskola ger MatchIT mer legitimitet i företagens ögon.

    – Deltagarna i MatchIT läser samma typer av kurser som våra ordinarie studenter. De flesta tycker att MatchIT har ökat deras möjligheter till en karriär inom IT-branschen.

    Precis som deltagaren Rand beskriver det, tror även Alma att MatchIT ger en knuff som är viktig för nå målet att hitta ett kvalificerat arbete.

    – MatchIT ger deltagarna motivation och stärkt självkänsla. Jag får fortfarande besök av gamla studenter på mitt kontor i Lund som berättar om sina erfarenheter. Det i sig ger också mig motivation och stolthet över att vara delaktig i MatchIT.

Lyckade resultat

Totalt har 100 personer deltagit i MatchIT i Skåne och Blekinge. I den mest framgångsrika omgången kom 50 procent av deltagarna i arbete efter utbildningen. Det kan jämföras med att runt 15 procent av utrikes födda akademiker vanligtvis kommit i kvalificerat arbete efter tio år i Sverige.

Samhällsekonomiska vinster

Den offentligfinansiella vinsten av att ta tillvara på kompetensen hos utrikes födda akademiker uppskattas till nära 13 miljarder kronor årligen. En vinst som gör att kompetensutvecklande insatser som MatchIT är väl värda att investera i.

Metodbeskrivning

Paneldiskussion

Projektets samarbetspartners



Senast uppdaterad : 2024-04-04