Förhoppningen är att skapa ringar på vattnet och lära av varandra, så att hjulet inte måste uppfinnas på nytt där kunskap redan finns.
Genom att ta del av varandras erfarenheter, samtala och nätverka kan också nya idéer och samarbeten ta form. Detta som en del i att tillsammans möta samtidens utmaningar, utvecklas och skapa ett handlingskraftigt och kreativt biblioteks-Skåne.

Stora utvecklingsdagen 2022
Efter en lång tid av att inte ha kunnat träffas på riktigt kunde vi nu äntligen göra det, under Stora Utvecklingsdagen 2022!
SUD 2022 var en dag fylld med intressanta gäster, kulturinslag, diskussioner och en mässdel, där vi var glada att se besökare flockas runt borden och utbyta tankar och idéer med varandra. Det är tydligt att det finns en stark vilja att träffas och utbyta kunskaper och erfarenheter med varandra inom biblioteksvärlden i Skåne – och det var fint att se det utspela sig på plats. I över två år har vi behövt förhålla oss till en pandemi och alla dess effekter på kulturlivet och samhället i stort, en samhällskris som också drabbat många hårt på ett personligt plan, med förluster, ensamhet och isolering. Inte minst därför, var det extra fint att äntligen träffas under årets upplaga av Stora utvecklingsdagen.
Lärdomarna från pandemin och av att tvingas ställa om och samverka på nya sätt, är många. Så, när vi nu våren 2022 står inför en ny utmaning och befinner oss i en annan, mycket svår tid med anledning av kriget i Ukraina och det förändrade säkerhetsläget i Europa, lyftes under SUD att det troligtvis är som lite klokare och lite mer handlingskraftiga än innan pandemin. Även flyktingkrisen 2015 lyftes som en viktig erfarenhet inför ett mottagande av de som nu flyr kriget i Ukraina. Och att biblioteken både nu och i ett läge med ett ökat flyktingmottagande, spelar en viktig roll. Kriget i Ukraina och det förändrade säkerhetsläget i Europa var ett återkommande ämne under dagen, både i samtal och i workshoprummet, där de deltagande fick sätta upp post-it-lappar med idéer som de samlat på sig under dagen om vilka utmaningar som finns och vad biblioteken kan göra. I anslutning till workshoprummet hade Region Skåne ett rum med information om vilka stöd som finns att söka, för de som kanske redan under dagen fick idéer om vad deras bibliotek skulle kunna göra för att ta vara på och värna, bibliotekens värde och roll i det nya läget.
Dagens programpunkter innefattade, utöver det, allt ifrån bibliotekens värde, till biblioteken som hållbara arbetsplatser, hur böcker kan placeras på kreativa sätt, hur vi kan inspirera barn och unga till språk och läsande, om sammanhang för skrivande , shared reading, mediesamverkan, bokstartsprojekt, vad som händer när barnen får bestämma och mycket, mycket mer.
Nedan summeras programmet för SUD 2022. Tveka inte att höra av er till kontaktpersonerna för projekten om ni är nyfikna på att prova något liknande själva eller vill veta mer!
Programpunkter på SUD 2022
-
Roskilde bibliotek: Bibliotekens betydelse
Dagen inleddes med en föreläsning av biblioteks- och medborgarservicechef Christian Lauersen från Roskilde bibliotek. Utifrån studien "Folkebibliotekets betydelse för medborgare i Danmark" berättade han om metoder för att öka förståelsen av folkbibliotekens betydelse för dess användare, med fokus på att betydelsen kan mätas mer djupgående än med besöks- och utlåningssiffror.
Rapport om studien: Folkebibliotekets betydelse för medborgare i Danmark (PDF)
Kontaktperson: Christian Lauersen, bibliotekschef på Roskilde bibliotek
-
Helsingborgs bibliotek: Hållbara arbetsplatsen
Helsingborgs bibliotek fick stöd på 270 000 kr från Region Skåne för att arbeta med projektet ”Hållbara arbetsplatsen” som handlar om att utforska hur de kan skapa en hållbar biblioteksorganisation i en föränderlig tid. Catharina Isberg, bibliotekschef, Lotta Olsson, avdelningschef och Karin Ekelund, arbetsmiljöombud vid Helsingborgs bibliotek gästade SUD för att berätta om projektet. Projektet är en fortsättning på ett tidigare projekt, ”Den hälsosamma arbetsplatsen”, som pågick 2014-2016, och är också ett svar på behov som uppstått hos bibliotekspersonalen under de nya uppgifter som biblioteken har fått de senaste åren i samband med förändringar såsom den digitala omställningen, pandemin och kompensationen för nedlagd samhällsservice. Processen sker i samarbete med Institutionen för psykologi vid Lunds universitet som står för både workshops och följeforskning som kommer att mynna ut i ett antal artiklar. Projektet kombinerar kompetensutveckling och interaktion med all bibliotekspersonal, med det övergripande målet att skapa en resilient, motståndskraftig och hållbar arbetsplats.
Artikel om projektet i Biblioteksbladet: Forskare: Viktigt att prata om pandemistressen (biblioteksbladet.se)
Kontaktpersoner:
Catharina Isberg, bibliotekschef
Lotta Olsson, avdelningschef
Karin Ekelund, arbetsmiljöombud -
DOK Delft, Nederländerna: Vad händer när barnen får bestämma?
Anouk Hagenvoort från biblioteket DOK Delft i Nederländerna gästade SUD för att berätta om ett flerårigt projekt med att göra om barnavdelningen på biblioteket för och med barn. Genom att inrätta arbetsgrupper med barn skapade de nya avdelningar med helt nya indelningar för böcker som barnen valde ut. Indelningen blev nu olika färgkodade tema-rutter där varje tema har en egen bild för att förklara innehållet. I presentationen kan ni se bilder från DOK Delft, som i sig är ett kreativt center med mycket aktivitet och kultur, samt från projektet.
Presentation av projektet med bilder: Presentation (PDF)
Kontaktperson: Anouk Hagenvoort, bibliotekarie vid DOK Delft
-
Husiebiblioteket i Malmö: Sagostunder på Export
Elisabet Hanell från Husiebiblioteket i Malmö berättade om projektet ”Sagostunder på export”. Biblioteket fick beviljades Experimentspår på 35 000 kr för att etablera ny samverkan med en förskolas språkombud för att kunna fortbilda och inspirera förskolepersonalen och ge dem verktyg att väcka barnens läsglädje och öka deras läsförståelse. Husiebibliotekets barn- och ungabibliotekarie genomförde en pilotstudie på en nybyggd storförskola, Granbackens förskola. Genom återSKAPAs Läs- och Skapaväskor fick samtliga 5-åringar tillsammans med förskolepersonalen ta del av upplevelsebaserade högläsningsstunder med tillhörande skaparverkstad efteråt.
Artikel om ÅterSKAPA: återSKAPA – lärande, kreativitet och miljö
Kontaktperson: Elisabet Hanell, bibliotekarie på Husiebiblioteket
-
Åstorps bibliotek: Bokstart - Kulturgaranti för förskolor i Åstorp
Åstorps bibliotek beviljades Experimentspår för att inleda ett samarbete med kommunens förskolor inom Bokstart. Sara Fridolf från Åstorps bibliotek berättade om Bokstarts-projektet, vars utgångspunkt är att kombinera Bokstart och kommunens kulturgarant för att skapa ett heltäckande koncept för förskoleeleverna, med fokus mot läsfrämjande insatser. Under projektåret delade biblioteket ut böcker: bokpaket till förskolorna med åldersanpassat innehåll. De barn som fyllde 3 år under 2020 fick en bok hemskickad till sig. Boken var kopplad till en teaterföreställning som är baserad på boken – en föreställning som kommunens kulturgaranti i sin tur erbjud förskolorna att se.
Kontaktperson: Sara Fridolf, bibliotekarie på Åstorps bibliotek
-
Biblioteken i Örkelljunga: Folkbibliotek för alla - lär känna ditt lokalsamhälle!
Biblioteken i Örkelljunga beviljades 30 000 kronor i stöd till en förstudie för att kartlägga behoven i kommunen inför att biblioteksverksamheten skulle byggas ut med en liten skåpbil. Bibliotekarien Karin Lemholt visade en kortfilm som biblioteket spelat in om biblioteksbilen, och berättade om projektet. Medel för skåpbilen har kommunen fått genom den statliga satsningen Stärkta bibliotek och ambitionen är att göra det möjligt för biblioteken att möta kommuninvånarna med ett anpassat innehåll. Förstudiens syfte var att genom bland annat en enkätundersökning identifiera målgrupper, uppdatera samarbetspartners, skräddarsy turtider för bilen samt förbereda implementeringen av projektet i övrig verksamhet, som ett led i ett större Stärkta biblioteks-projekt.
Se filmen: kortfilm om biblioteksbilen
Kontaktperson: Karin Lemholt, bibliotekarie vid Örkelljunga bibliotek
-
Folkbiblioteken i Lund:IT-kurser för nyanlända
Karin Westeman från Lunds stadsbibliotek och Yaman Alloush från föreningen EOS Cares i Lund, berättade på SUD om projektet ”IT-kurser för nyanlända” för vilket Folkbiblioteken i Lund beviljats Experimentspår. Samarbetet med EOS Cares kom till när bibliotekarier besökte dem för pop-up bibliotek. När biblioteket senare startade ett Digitalt Lärcentrum identifierade de nyanlända som en grupp med stort behov av digital kunskap. Att navigera i alla digitala tjänster är svårt och många människor behöver hjälp med att lära sig hantera en dator. Genom EOS Cares kunde då biblioteken anordna regelbundna IT-kurser för nyanlända på språken arabiska och dari under 2020 och 2021, med 10 kurstillfällen för varje språk. Projektet har nu implementerats i den ordinarie verksamheten där EOS Cares fortsätter att hålla i kurserna på biblioteket och själva står för arvodet. I samband med kurserna informerar också bibliotekspersonalen om bibliotekets digitala tjänster.
Kontakt:
Karin Westeman, bibliotekarie på Lunds stadsbibliotek
EOS Cares -
Mediesamverkan i vår tid
Representanter från skånska folkbibliotek, Region Skånes kulturförvaltning och Kungliga biblioteket möttes på SUD i ett samtal om mediesamverkan i vår tid. Samtalet var ursprungligen tänkt att handla om hur biblioteken i Skåne samarbetar kring medier med avstamp i två stora samverkansprojekt: ”Medieplan Nordost” och ”Mediesamverkan Sydväst”, men i och med kriget i Ukraina ändrades fokus istället till hur biblioteken kan samverka kring medier med utgångspunkt i det pågående och annalkande stora flyktingmottagandet. Bland annat lyftes vikten av att hjälpas åt med material på ukrainska, att använda det digitala medieutbudet när fysiska böcker saknas och att biblioteken bör förhålla sig till att det kommer många barn, som då blir en dubbelt prioriterad målgrupp. Genom att erinra sig erfarenheterna från flyktingkrisen 2015 kan biblioteken stå bättre rustade nu att möta behoven.
Med anledning av kriget i Ukraina samlar Digiteket artiklar och kurser som på olika sätt kan vara till hjälp i bibliotekens arbete.
Artiklar och kurser om Ukraina på Digiteket
Kristianstad bibliotek, Medieplan Nordost
Kristianstad bibliotek beviljades 120 000 kronor för att under 2021 ta fram en gemensam medieplan för biblioteken inom SNOKA-samarbetet. Syftet med projektet var att undersöka möjligheterna för biblioteken i delregionen att, utifrån ett hållbarhetsperspektiv, i högre grad bli självförsörjande när det gäller medier. En del av arbetet var att ta fram en gemensam fjärrlånepolicy. Medieplanen ska ge personalen bättre möjligheter att möta invånarnas behov och bidra till en likvärdig tillgång till information och litteratur.
Lomma bibliotek, Mediesamverkan Sydväst
Lomma bibliotek beviljades 150 000 kronor för att under våren 2021 tillsammans med biblioteken i Burlöv, Eslöv, Höör, Kävlinge, Lomma, Lund, Staffanstorp, Svedala, Trelleborg och Vellinge utreda samarbetsformer som kan leda till en modell för en ny typ av mediesamarbete. Utredningen ska utgöra beslutsunderlag för kommande mediesamarbete för de deltagande kommunerna. Mediesamarbetet ska leda till en bättre och mer likvärdig service för invånarna i de deltagande kommunerna. Tillgången till medier ska öka och fjärrlånen minska. Att samtliga ingående bibliotek anslutit till den nationella bibliotekskatalogen, Libris, efter projektets avslut förväntas underlätta mediesamarbetet.
Kontaktpersoner:
Camilla Nordfeldt Yafi, utvecklingssamordnare för media på Kristianstads stadsbibliotek (representant för projektet Medieplan Nordost)
Mia Stigevi, bibliotekarie Osby bibliotek (representant för projektet Medieplan Nordost)
Sanna Fries, bibliotekschef i Kävlinge (representant för projektet Mediesamverkan Sydväst)
Per Andersson, bibliotekschef i Eslöv ((representant för projektet Mediesamverkan Sydväst)
Annelien van der Tang- Eliasson, utvecklare på Region Skånes kulturförvaltning
Oskar Laurin, enhetschef enheten för bibliotekssamverkan på Kungliga biblioteket -
Mässa och workshop
Mässa
Under konferensen hölls en mässa där flera av våra nationella digitala biblioteksresurser fanns representerade.
Bibblan svarar
Bibblix
Bläddra
Digiteket
Legimus
Litteraturbanken
Världens bibliotekWorkshop
Dessutom hölls en workshop tillsammans med Digiteket med plats för samtal, reflektion och kollegialt idéutbyte med utgångspunkt i frågan: Hur möter vi som bibliotek behoven i samband med Ukrainakriget?
De idéer och befintliga satsningar som samlades in finns tillgängliga på en öppen digital anslagstavla. Bibliotek som vill initiera projekt eller lärandeinsatser för att möta behoven i samband med Ukrainakriget kan söka stöd från Region Skåne.
-
Biblioteken i Malmö: Metodbok om barns delaktighet
Under mässan delades en metodbok ut om barns delaktighet som tagits fram inom Biblioteken i Malmö. Stadsbiblioteket i Malmö beviljades 100 000 kronor av Region Skåne för att formge och trycka metodboken. I boken finns samlat erfarenheter, goda exempel och konkreta metoder från alla biblioteken i Malmö om hur delaktighet för de minsta barnen kan göras till en del av det vardagliga arbetet och hur biblioteken därmed kan följa barnkonventionens krav på barns inflytande och delaktighet. Utvecklingsarbetet kring de minsta barnens delaktighet i biblioteksverksamheten har skett inom ramen för ett Stärkta biblioteks-projekt som avslutades i maj 2020.
Läs metodboken digitalt: Delaktighet för barn 0-8 år
på biblioteken i Malmö – inspiration, metoder och erfarenheter (PDF)Kontaktperson: Niclas Paulsson, med i styrgruppen för projektet
Delaktighetsutveckling för barn 0-8 år -
Helsingborgs bibliotek: Shared Reading på distans - att komma nära i det digitala rummet
Ann-Kristin Olsson-Flodin och My Sörensson, bibliotekarier vid Helsingborgs bibliotek, berättade om sitt projekt med Shared reading på distans. Ett Experimentspårs-projekt där de testade att hålla i bokcirklar med metoden Shared reading digitalt, till följd av pandemin. Det digitala formatet möjliggjorde deltagare även utanför kommunerna inom Familjen Helsingborg, och gruppen som uppstod träffades kontinuerligt och upplevde stort utbyte av träffarna. Det digitala formatet fungerade bra, men behövde bland annat vara kortare än om de hade haft fysiska träffar, och det ställde andra krav på texterna. De upptäckte att till exempel att poesi var ett format som lämpade sig i bra i det digitala sammanhanget, då det rymdes på skärmen så att alla kunde läsa.
Om Shared reading: Shared Reading, delad läsning, gemensam läsning (skane.se)
Kontaktpersoner:
Ann-Kristin Olsson-Flodin, bibliotekarie på Helsingborgs bibliotek
My Sörensson, bibliotekarie på Helsingborgs bibliotek -
Malmö stadsbibliotek: Bilderböcker för alla
Lisa Berger, bibliotekarie på Malmö stadsbibliotek, berättade om projektet ”Bilderböcker för alla”, för vilket de beviljades 30 500 kronor för att undersöka vad som händer när utvalda barnböcker flyttas till vuxenavdelningen och om bilderböcker kan väcka läslust hos vuxna. Under projektet analyserade bilderboksutgivningen och böcker som är intressanta för en bredare publik än barn 0-8 år identifierades. Arbetet och urvalet gjordes gemensamt av personal som tillhör både barn och vuxenavdelningen. Även föräldrar och barn som besöker barnavdelningen uppmuntrades att ge förslag på titlar. Inom ramarna för projektet fördjupade sig även personalen kring genreöverskridande läsning genom omvärldsbevakning, litteraturstudier och studiebesök. Under projektet gjorde de observationer, en enkätundersökning, samt intervjuer med besökare för att ta reda på hur de upplever och använder sig av böckerna efter omplaceringen. De upptäckte att besökarna uppskattar bilderböckernas bildkonst, samt tycker att bilderboken är friare, öppnare för tolkningar – det är som en liten kravlös paus om man inte orkar läsa så mycket text – de erbjuder perspektiv som man inte kommer åt annars.
Lista över bilderböcker som de skyltat med i projektet (PDF)
Kontakt: Lisa Berger, bibliotekarie på Malmö Stadsbibliotek
-
Biblioteken och skrivandet
Malmö stadsbibliotek: Författarscen debutant
Malmö stadsbibliotek kunde med hjälp av Experimentspår från Region Skåne starta en litterär scen för debutanter under 2020: Debutantscen. Därefter fick de Region Skånes biblioteksutvecklingsstöd på 216 000 kronor för att vidareutveckla projektet under 2021. Maria Maunsbach, författare och krönikör, och Marthina Elmqvist, moderator och tidigare litterär agent, gästade SUD för att berätta om konceptet som de själva kom med idén till. Författarscen Debutant som är tänkt att vara ett forum för unga debutförfattare att nå och kommunicera med sina läsare. Antalet debuterande författare ökar ständigt, medan det samtidigt råder brist på fysiska platser för läsare, författare och förlag att mötas. Syftet med Debutantscen är att skapa en intressant plats för debutanter och deras förlag, och genom ett fördjupat samarbete med skrivutbildningarna i Skåne även vara en intressant plats för aspirerande författare.
Intervju med Maria Maunsbach om projektet: Författarscen debutant i Malmö (skane.se)
Kontaktpersoner:
Maria Maunsbach, författare och krönikör
Martina Elmqvist, moderator och tidigare litterär agentSkrivyta Syd
Lena Sundgren Brorsson, utvecklare litteratur och serier på kulturförvaltningen, deltog också i samtalet för att prata om vikten av olika litterära scener där bibliotek ingår och om att det behövs fler sammanhang för personer som vill utveckla sitt skrivande. Lena håller i projektet Skrivyta Syd, som är en del av Regionsamverkan Sydsveriges samarbete med fokus på litteraturutveckling. Projektet drivs av de sex regionerna Kalmar, Jönköping, Blekinge, Kronoberg, Halland och Skåne. Projektet medfinansieras av Statens kulturråd. Skrivyta Syd är ett 1-årigt konstnärligt utvecklingsprogram för skönlitterära författare. Under ett år får sex författare, en deltagare per region, möjlighet att utveckla sitt konstnärliga skrivande genom att delta i litterära residens, branschträffar, träffa manuscoach och delta i samtal med andra författare.
Konstnärligt utvecklingprogram för skönlitterära författare
Kontaktperson:
Lena Sundgren Brorsson, utvecklare litteratur och serier på Region Skånes kulturförvaltning -
Biblioteken i Malmö: Läsambassadörerna trots restriktioner
Sabina Dethorey, från biblioteken i Malmös sektion Strategi och utveckling, och Hyrije Matarova som är chef på Tillsammans i förening, berättade om projektet ”Läsambassadörerna trots restriktioner”. Biblioteken i Malmö beviljades 35 000 kronor till ett delprojekt inom pilotprojektet ”Läsambassadörerna”. Projektet var ett samarbete mellan Biblioteken i Malmö, studieförbundet Sensus och Tillsammans i förening. Inom projektet ”Läsambassadörerna” utbildades 60 Ung i sommar-praktikanter för att kunna arbeta läsfrämjande på nya sätt för att nå barn och unga i Malmö och inspirera till läsning. Trots pandemins restriktioner kunde de genomföra mycket läsfrämjande arbete, bland annat genom högläsning ute i stadens parker.
Kontaktpersoner:
Sabina Dethorey, biblioteken i Malmös sektion Strategi och utveckling
Hyrije Matarova, chef på Tillsammans i förening
Stora utvecklingsdagen 2021
Stora utvecklingsdagen 2021 anordnades den 18 mars som en digital heldagskonferens i samarbete med Altitude Meetings. Det digitala formatet antogs på grund av pandemin, men tillät också ett högre deltagarantal än vanligt – 223 personer kunde vara med under dagen.

Anders Mildner från Altitude Meetings, moderator för SUD 2021, med Maria Tsakiris, enhetschef på Region Skånes kulturförvaltning.
Biblioteksprojekten som presenterades under dagen på temana plats, läsande och berättande och delaktighet ramades in av gäster från såväl andra delar av Sverige som utlandet:
- Matt Finch, brittisk forskare och strateg, föreläste om demokrati och bibliotekens roll för att utjämna ojämlikhet med kopplingar till Agenda 2030
- Pieternel Thijssen, chef för innovation och programmering på bibliotek LocHal i Tilburg i Holland, berättade om LocHals verksamhet utifrån delaktighet och Agenda 2030
- Reinert Mithassel, chef på BibloTøyen i Oslo, berättade om BibloTøyens arbete med biblioteksrummet och användarperspektiv
- Bagir Kwiek, Sveriges läsambassadör, talade om vikten av bibliotek fokus på nationella minoriteter
- Malene Jensen och Sanna Barsk, barnbibliotekarierna från Kiruna bibliotek som vann Svensk biblioteksförenings barnrättsutmärkelse Elefanten, berättade om sitt arbete med att göra barn delaktiga i processen med att flytta biblioteket
Arbeta utforskande, våga prova och samarbeta
Dagens primära fokus låg på de skånska folkbibliotekens olika projekt. Genomgående under projektpresentationerna under dagen var budskapet att våga arbeta utforskande och prova sig fram, liksom vikten av samarbete och att dela med sig.
Nedan summeras ett antal av de projekt som presenterades under dagen. Tveka inte att höra av er till kontaktpersonerna för projekten om ni är nyfikna på att prova något liknande själva eller vill veta mer!
Ett axplock av de projekt som presenterades på SUD 2021
-
Biblioteken i Malmö: Biblioteken i Malmös biblioteksdagar
Biblioteken i Malmö fick stöd på 23 000 kronor för att genomföra två dagars pop-up-verksamhet i en butikslokal på köpcentret Mobilia i Malmö den 18-19 oktober 2019. Syftet var att visa upp bibliotekens aktiviteter och utbud, bredda människors bild av vad biblioteken kan erbjuda och på så sätt locka nya målgrupper. Temat för de två dagarna var mångspråk, tillgänglighet och barn & unga.
Biblioteken i Malmö hade under dagarna på Mobilia biblioteksdisk där besökare kunde skaffa bibliotekskort, låna böcker och ställa frågor, samt en läshörna. På en Malmökarta i storformat visades alla biblioteken i Malmö där besökarna kunde markera ut var de bodde och se var deras närmsta bibliotek finns. Att få prova på Virtual Reality-glasögon blev en succé bland barnen. De anlitade också en journalist med mångkulturell kompetens som höll i en workshop.
Kontaktperson för projektet:
Katarina Forsström, enhetschef Områdesbibliotek Väster i Malmö:
katarina.forsstrom@malmo.se -
Folkbiblioteken i Lund: Månad om Sveriges nationella minoriteter
Folkbiblioteken i Lund fick stöd på 35 000 kronor för att lyfta kunskap om Sveriges nationella minoriteter i kommunen. I och med revideringen av lagen (2009:724) om nationella minoriteter och minoritetsspråk, började de under hösten 2019 göra information om dessa grupper lätt att nå. De anordnade en utställning i syfte att sprida kunskap om de nationella minoriteterna till sina besökare. Kulturutövare som tillhör någon av de nationella minoriteterna var med och skapade innehållet i de arrangemang som anordnades i anslutning till utställningen. Bland annat hade de författarbesök av Nina Wäha och Salomon Schulman; en akademisk lunchföreläsning om romani i samarbete med Lunds universitet och två musikföreställningar om Sapmi med Elin Telius.
Kontaktperson för projektet:
Karin Morwing, bibliotekarie på folkbiblioteken i Lund:
karin.morwing@lund.se -
Klippans bibliotek: Biblioteket – ett rum för alla
Klippans bibliotek fick stöd på 135 000 kronor för att omvandla biblioteksrummet till en mötesplats som är bättre anpassad till invånarnas behov och förväntningar. Tillsammans med en konsult fick bibliotekspersonalen under ett år arbeta med hur de själva tar sig an sitt uppdrag, samt planera och genomföra aktiviteter för att få in synpunkter från olika målgrupper på biblioteksrummet. Detta för att ge ortens lokala identitet större plats i rummet och i verksamheten.
Kontaktperson för projektet:
Viktoria Ejnarsson Zúñiga, bibliotekschef på Klippans bibliotek:
viktoria.zuniga@klippan.se -
Kristianstads bibliotek: Diktstolen - poesi på nytt sätt
Kristianstad bokfestival fick stöd på 35 000 kronor för prova ett nytt arbetssätt för att göra poesi tillgänglig för fler. En portabel diktstol liknande den katolska kyrkans biktstol togs fram och för att placeras på Kristianstad bokfestival. På grund av pandemin ställdes bokfestivalen in 2020 och Diktstolen gör istället sin bokfestival-premiär i september 2021. På den ena sidan kommer besökaren att sitta och på den andra uppläsaren/poeten. Besökaren väljer bland ett urval dikter och ber om en uppläsning. Efter bokfestivalen kommer diktstolen att turnera runt på kommunens bibliotek och användas i olika arrangemang, till exempel vid pop up-aktiviteter. Bibliotekspersonalen ska arbeta med passande texturval för olika målgrupper och även undersöka olika format för diktstolen där också familjemedlemmar eller elever i skolklasser kan läsa för varandra.
Kontaktperson för projektet:
Ulrika Thorsson, bibliotekarie på Åhus bibliotek:
Ulrika.Thorsson@kristianstad.se -
Landskrona stadsbibliotek: Fotoboken - kulturstöd, föredrag och workshops
Landskrona stadsbibliotek fick stöd på 250 000 kronor till ett projekt som lyfter fotoböckerna bland den litteratur som sprids till biblioteken genom Kulturrådets distributionsstöd. Projektet innebar ett samarbete mellan stadens institutioner, föreningsliv och fotografer. Valet att lyfta unga och kvinnor som föreläsare var ett sätt att bredda intresset för foto och fotolitteraturen, och fotointresserade med funktionsvariation gavs särskilda möjligheter att ingå i arbetet.
Kontaktpersoner för projektet:
Annika Liljegren, bibliotekarie på Landskrona stadsbibliotek:
ANNIKA.LILJENGREN@landskrona.seAnneli Oxenstierna, museilektor på Landskrona museum:
ANNELI.OXENSTIERNA@landskrona.se -
Landskrona stadsbibliotek: Nell & Draken
Landskrona stadsbibliotek fick stöd 2019 på 20 000 kr till projektet Nell & Draken. Landskrona bibliotek och Landskrona museum arrangerade i projektet en serie gemensamma pop up-arrangemang runt om i staden under sommaren. De genomförde workshops, skaparaktiviteter och scenkonstprogram för barn mellan 0 och 16 år i olika delar av staden. Tanken med att möta barnen utomhus och nära deras hem är att sänka trösklarna för dem att ta del av bibliotekets och museets aktiviteter. Förhoppningen var också att skapa en ökad rörlighet för barnen mellan stadens olika delar. Projektet har lett till uppföljande projekt och har fördjupat samarbetet mellan biblioteket, museet, LAB och andra aktörer som arbetar med barn och kultur i Landskrona.
Efter projektet har en metodhandbok tagits fram för att dela inspiration, erfarenheter och metoder för att inkludera fler barn och unga i kulturaktiviteter på sin fritid:
Kultur för en meningsfull fritid
Kontaktperson för projektet:
Ulrika Clementzlor, bibliotekarie på Landskrona stadsbibliotek:
ulrika.clementzlor@landskrona.se -
Malmö stadsbibliotek: Kompetensutveckling i vardagsarabiska för biblioteksanställda
Malmö stadsbibliotek fick stöd på 50 000 kronor för att tillsammans med personal från Rosengårdsbiblioteket och en journalist och författare från Syrien genomföra kompetensutveckling i vardagsarabiska för biblioteksanställda. Deltagarna fick en allmän orientering i hälsningsfraser på arabiska samt användbara ord i en bibliotekskontext. Kursen genomfördes i form av 5 digitala workshops med kursmaterial och länkar till pedagogiska filmer. Alla fick även möjlighet att gå med i en Facebook-grupp i vardagsarabiska. Syftet var att genom en enklare kunskap om det arabiska språket bidra till att förbättra bibliotekspersonalens möte med arabisktalande besökare.
Kontaktperson för projektet:
Nina Marie Olsson, bibliotekarie på Malmö stadsbibliotek:
nina.olsson@malmo.se -
Staffanstorps bibliotek: Sommarboken för alla
Biblioteken i Staffanstorps kommun fick stöd på 35 000 kronor för att öka intresset för läsning i alla åldrar bland invånarna i Staffanstorps kommun. Bibliotekspersonalen ville sätta fokus på vikten av tidiga läsaktiviteter för barn och medverka till att fler barn får läsande vuxenförebilder. Fler personer i alla åldrar fick därför delta i den återkommande läsaktiviteten Sommarboken genom att upplägget gjordes om och blev mer inkluderande. För att höja intresset för Sommarboken anordnade de (i enlighet med rådande restriktioner) olika kringaktiviteter såsom digitala blänkare från författare och kulturpersonligheter på sociala medier, pysselpåsar, digitala arrangemang av kända barnboksförfattare, en kick-off utomhus och slutligen delade de ut kalaspåsar och anordnade en fysisk workshop med barnboksförfattaren Emma Karinsdotter.
Kontaktperson för projektet:
Jessica Åkerberg, bibliotekarie på Hjärups bibliotek:
Jessica.Akerberg@staffanstorp.se -
Skurups bibliotek: LasseMaja och cirkusmysteriet
Skurups kommun fick stöd på 75 000 kronor till ett projekt som ska öka läsandet, läslusten och läskunnigheten hos barn i kommunen. Under sommarmånaderna 2020 anordnades den interaktiva utställningen LasseMaja och Cirkusmysteriet finnas på Skurups bibliotek. I nära samarbete med kommunens skolor och fritidshem anordnade de läsfrämjande aktiviteter i anslutning till utställningen, såsom tävlingar och digital högläsning.
Kontaktperson för projektet:
Louise Persson, bibliotekarie på Skurups bibliotek:
louise.persson@skurup.se -
Svedala bibliotek: Take away-bibblan
Svedala bibliotek fick stöd på 250 000 kronor för att under 2020 utveckla ett nytt sätt att arbeta för att skapa en mer flexibel biblioteksverksamhet för att nå ut till nya grupper på nya platser. En projektledare tillsattes för att leda arbetet till nya nätverk och arenor i samarbete med en referensgrupp bestående av kultur- och bibliotekschef samt bibliotekspersonal. Genom större närvaro utanför biblioteket och aktivt föreningssamarbete skapades en tydligare förankring av biblioteksverksamheten i kommunen.
Kontaktperson för projektet:
Anna Sallenman, bibliotekarie på Svedala bibliotek:
Anna.Sallenman@svedala.se -
Svedala bibliotek: Lär känna din hembygd – metodboken
Svedala bibliotek fick stöd på 35 000 kronor för att skriva en metodhandbok där biblioteket beskriver hur man kan ta sig an arbetet med att utveckla sin lokala samling till en levande lokalhistorisk resurs. Svedala fick biblioteksutvecklingsbidrag 2018 för att utveckla Svedalarummet. Biblioteket har integrerat lokalsamlingen i sin övriga verksamhet och har byggt upp samverkan med föreningar och engagerade medborgare. Genom att skriva en metodhandbok nu kan deras erfarenheter och lärdomar spridas till andra bibliotek. Metodhandboken kan underlätta för andra bibliotek att börja arbeta aktivt med sina lokala samlingar och i och med det ta vara på den resurs den lokala historien kan vara för kommunens invånare.
Läs metodhandboken: Svedalarummet - lär känna din hembygd, samt metodhandboken “Levande lokalsamling” (svedala.se)
Kontaktperson för projektet:
Karin Leeb-Lundberg, kultursamordnare i Svedala kommun:
karin.leeblundberg@svedala.se -
Ängelholms bibliotek: VR-experimentet
Ängelholms kommun fick stöd på 35 000 kronor för att under 2020 utforska nya, digitala, sätt att arbeta med lässtimulans och läsinspiration och att utveckla nya former av berättande och skapande med hjälp av ny teknik. Bibliotekspersonalen arbetade under projektets gång fram olika aktiviteter som kan fördjupa läsupplevelsen. Genom samarbete med Magnarps skola i Vejbystrand, arbetade de kontinuerligt med en skolklass i lågstadiet. Dessa fick genom Virtual Reality (VR), läsning, eget skapande och filmning av egna VR-filmer möta litterära världar på nya sätt.
Se en av filmerna skapad med 360-kamera i barnens egenbyggda värld
Kontaktpersoner för projektet:
Emelie Ljungdahl, bibliotekarie på Ängelholms bibliotek:
Emelie.Ljungdahl@engelholm.seBitte Carlsson, lärare på Magnarps skola:
birgitta.karlsson@engelholm.se