• Närbild på en ung färgad flicka som står i halvmörker.

    Bild från filmen Dusk av regissören Awa Moctar Gueye, Region Skånes kortfilmspris 2024.

  • En ung vit flicka står med i mitten av bilden. Hon  har en lite för stor t-short på sig, håller i en handduk och har en tuss papper i näsan med blod på. I förgrunden syns en kvinnohand som håller ett glas.

    Bild från filmen Death to the Bikini av regissören Justine Gauthier som fick juryns hedersomnämnande 2024.

Awa Moctar Gueye får Region Skånes kortfilmspris 2024

Regissören Awa Moctar Gueye från Senegal får priset för bästa barn- och ungdomskortfilm för filmen ”Dusk”. Priset delades ut på barn- och ungdomsfilmfestivalen BUFF i Malmö och är på 100 000 kronor.

Region Skånes kulturnämnd har instiftat priset för att öka kortfilmens status och betydelse inom området film för barn och unga. Åtta kortfilmer från Frankrike, Italien, Kanada, Kirgizistan, Senegal, Storbritannien, Sverige och Tyskland tävlade om priset.

Juryns motivering till vinnarfilmen Dusk

”En skräckfilm i förhöjd realism som fångar tittaren från första stund. Barnets värld är i absolut centrum - kamerans perspektiv förstärker känslan av att vara en i gänget.

Men ett starkt ljud- och bildspråk byggs en förtätad stämning och vi skräms upp i takt med vår huvudperson - en tystlåten hjältinna som äger scenerna. Vi är på hennes sida från första rutan.”

Filmens handling

Binta lottas fram till gängets nya ledare. Men för att bevisa sig värdig måste hon ta reda på vad som finns i den märkliga och skrämmande mannen Pa Kong-Kongs ryggsäck. I natten ger sig Binta och gänget ut.

- Dusk är inspirerad av oron som är förknippad med barndomen. Pa Kong-kong är en version av Källargubben, Näcken eller andra väsen som vuxna använder för att skrämma barn till lydnad. Inget barn vågar utmana Pa Kong-kong. Men, vår hjältinna Binta ger sig ut på ett uppdrag för att ta reda på vad som finns gömt i Pa Kong-kongs väska. Hon vill utmana den etablerade ordningen av pojkar i hennes ålder som vägrar att låta sig ledas av en flicka berättar Awa Moctar Gueye, filmens regissör och mottagare av Region Skånes kortfilmspris 2024.

Awa Moctar Gueye kommer från Senegal och har studerat film på Gaston Berger universitetet i Senegal.

- Att få detta pris är en stor prestation. Det är en stolthet för mig, för mitt område där jag spelade in filmen, och framför allt en stor stolthet för barnen som bar den här filmen, säger Awa Moctar Gueye.

Juryns hedersomnämnande till filmen Death to the bikini

Juryns hedersomnämnande gick till filmen Death to the bikini av regissören Justine Gauthier från Kanada.

Juryns motivering till hedersomnämnande

”Huvudrollen bärs av en stark skådespelare som är barn rakt igenom i sin vilda och egensinniga karaktär. En snäll story med spets, en Pippi Långstrump i vår tid. För varje generation behöver vi berättelser som stärker barnets rätt att vara fritt, bortom vuxenvärldens konventioner. Att så hett önska bort pubertet och stundande vuxenhet är något att känna igen sig i för många. Vännernas stöd i revolten stannar kvar hos oss efteråt.”

Filmens handling

Lili är en kavat 10-åring som är van vid att bada utan överdel. När hennes föräldrar tycker att hon ska ha en bikinitopp på sig gör hon uppror. Varför ska hon behöva skyla sin kropp och inte killarna?

- Ett av mina mål med den här filmen var att erbjuda en stark modell av självacceptans och självbekräftelse för unga flickor och pojkar. Så att bara få vara en del av denna stora och viktiga ungdomsfestival är en otrolig ära och en fantastisk möjlighet att låta mig dela med mig av det jag vill säga. Det får mig att känna att mitt arbete är sett, relaterbart och älskat, säger Justine Gauthier.

Kort om Region Skånes kortfilmspris

Region Skånes kulturnämnd har instiftat priset för att öka kortfilmens status och betydelse inom området film för barn och unga. Det är i år 19:e gången som priset delas ut. Åtta kortfilmer tävlade om Region Skånes kortfilmspris under den internationella festivalen BUFF 2024. Regissörerna till de nominerade filmerna kom i år från Frankrike, Italien, Kanada, Kirgizistan, Senegal, Storbritannien, Sverige och Tyskland.

BUFF medfinansieras av Region Skåne för att stimulera det regionala filmområdet med bland annat visningar av film för barn och unga. BUFF gör det möjligt för barn och unga, lärare, producenter, distributörer, filmare, filmpedagoger och andra intressenter att uppleva kvalitetsfilm från hela världen.

Det är BUFF som väljer ut vilka filmer som får vara med och tävla om kortfilmspriset. De sätter samman en kortfilmsgrupp som tittar på massor av kortfilmer och väljer ut ett urval av dessa som får tävla om priset. En jury utsedd av Region Skåne och BUFF utser pristagare från urvalet. Priset delas ut under festivalen.

Årets jury

Fredrik Sjögren, ordförande Region Skånes kulturnämnd.
Stina Wirsén, tecknare, manusförfattare, regissör och konstnär.
Max Tellving, regissör, manusförfattare och producent på SVT.
Rebecca Padar, utvecklare barnrätt, Region Skånes kulturförvaltning.
Måns Billing, talangutvecklare på Game Habitat.