Stöd till barn- och ungdomsorganisationer

Detta bidrag syftar till att skapa förutsättningar för idéburna organisationer att ta en aktiv roll i Skånes hälsofrämjande arbete för barn och unga.

Bidragsform

Organisationsbidrag utgör grundbidrag för att stödja att en organisation och dess verksamhet existerar. Bidragen utgör stöd för den roll som organisationen har i samhället.

Vem kan söka?

  • Bidrag kan sökas av barn- och ungdomsorganisationer med regional verksamhet i minst 6 kommuner.
  • Organisationens riks- eller moderorganisation ska erhålla statsbidrag från MUCF (Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.)

Syfte

  • Fler barn och unga ska nås av kvalitativa insatser med fokus på psykiskt välbefinnande. Vid bedömningen av föreslagna insatser tas hänsyn till sambanden mellan fysisk och psykisk hälsa.
  • Ett starkt fokus på att främja goda levnadsvanor är en förutsättning för bidraget. Fokus för detta bidrag avser förebyggande och främjande insatser inom levnadsvanor som fysisk aktivitet, matvanor, sömn, tobak, alkohol och narkotika, sexuell hälsa samt sociala relationer. Levnadsvanor och sociala relationer är en viktig del för att främja psykiskt välbefinnande hos barn- och unga.

Sista ansökningsdag

1 september 2024.

Kriterier och riktlinjer för bidraget

Riktlinjer och kriterier som ligger till grund för bedömning av i rätt tid inkomna ansökningar.

Ansökan

Miljöarbete

Om den idéburna organisationen fått bidrag om minst 6 basbelopp (för 2024 343 800 kr)  från Region Skåne skall denna fylla i en checklista för miljöbeviset senast 6 månader från det att verksamheten fått beslut om finansiering av Region Skåne. Checklistan utgör kriterier som uppfyller Region Skånes miljömål och miljöarbete.

Fördelning av bidraget

Av det budgeterade anslaget för bidrag till barn- och ungdomsorganisationer som utgör distriktsorganisationer och som uppnått riktlinjer och kriterier för bidraget, fördelas utifrån en fördelningsnyckel, 50 % till grundbidrag (antal medlemmar över 300 i åldern 6 – 25 år) och 50 % till regionala deltagardagar (minst 150).

Organisationer som tillhör samma riks- eller moderorganisation (kontrolleras hos MUCF) ska dela på ett gemensamt bidrag utifrån en fördelningsnyckel. Modellen innebär att organisationer som tillhör samma riksorganisation först räknas till en grupp, därefter görs en andra beräkning mellan dessa.

Utbetalning av bidrag

Regionala utvecklingsnämnden har som ambition att utbetala godkända bidrag under första kvartalet avseende verksamhetsåret.

Redovisning av bidrag

Redovisning av bidrag avseende verksamhetsår 2025 ska vara inskickad till stod.barnungdom.miljo@skane.se senast 15 mars 2026

Avvakta mall för redovisning.

Kontakt

Lene Hansson, samordnare folkhälsofrågor idéburen sektor, Region Skåne

Stod.barnungdom.miljo@skane.se

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Tack för att du hjälper oss att förbättra webbplatsen!

Berätta gärna vilken information som är fel eller saknas genom att skicka en synpunkt till webbredaktionen.

Tänk på att webbredaktionen inte kan svara på eventuella frågor som du ställer här.

Tack för din hjälp att förbättra webbplatsen, dina synpunkter har skickats till webbredaktionen.