• Remote Performance Skåne är ett innovativt projekt som genomfördes hösten 2022 för att skapa och utforska en digital miljö där människor, oavsett funktionsförmåga, kan vara musikaliskt kreativa tillsammans på distans och även uppträda för publik. Foto: Helena Fernandéz Cavada

Twinning: Inkluderande arbetssätt som gynnar konstnärer

Region Skåne vill möjliggöra för erfarenhetsutbyte eller gemensamt utforskande och lärande av inkluderande arbetssätt som gynnar konstnärer.

Vi söker modiga och nyfikna verksamheter, producenter eller curatorer som vill veta mer om hur en kan arbeta för att fler konstnärer och konstformer ges plats i kulturlivet. I Twinningen matchas ni med varandra efter vilket område ni önskar lära mer om. Intresseanmälan är öppen 2-24 september.

Vad är Twinning?

Du blir tvilling eller tvinnas med en verksamhet eller producent/curator i syfte att utbyta erfarenheter eller tillsammans skapa nya erfarenheter. Ni kan spegla er i varandras arbetssätt, lära av varandra och inspireras till andra sätt att arbeta.

Inkluderande arbetssätt

Inkluderande arbetssätt handlar om att ha ett arbets- eller förhållningsätt som aktivt tänker normkritiskt och inkluderar konstnärer/konstnärliga uttryck som marginaliseras och stängs ute av olika anledningar. Syftet med Twinningen är att ge konkreta verktyg kring hur en kan motverka strukturell diskriminering som sker med grund i till exempel rasism, HBTQIA+fientlighet eller ableism. Deltagarna får därmed ökad kunskap om hur de kan arbeta med frågor som leder till inkludering.

Vem kan söka?

Verksamheter för konst och kultur, konstnärliga produktionsplatser, frilansande producenter, koreografer, curatorer etcetera. Konstnärer kan också söka men vi är måna om att enskilda konstnärer inte ska bära eller behöva ta ansvar för strukturella utestängande mekanismer. Enbart juridisk person kan söka (till exempel en förening eller person med registrerad F-skatt).

Hur går det till?

Ni skickar in en intresseanmälan och beskriver er verksamhet och vad ni vill lära er mer om. Arbetar ni med inkluderande arbetssätt som ni vill dela med er av, så får ni gärna beskriva det också. Formulär för intresseanmälan kommer att finnas tillgängligt på denna sidan den 2 till 24 september 2024.

Ni kommer sedan att matchas med en annan sökande som är intresserad av att utforska samma område som ni eller som har kunskaperna eller erfarenheterna som ni letar efter. Matchmakingen görs av en arbetsgrupp bestående av Kulturförvaltningens utvecklare samt representanter från PAGE 28 och ShareMusic and Performing arts. Vi strävar efter en variation av verksamheter, konstområden och geografisk hemvist i matchningen.

Ersättning

Ni har möjlighet att få ersättning med upp till 30 000 kr (exklusive moms) för de aktiviteter ni väljer att göra eller den tid ni lägger ner i twinningen. Det kan till exempel vara för arbetstid när ni träffas eller för att kunna åka på ett studiebesök som ni bedömer är viktigt. För sökande med behov av till exempel teckentolk eller assistent finns ytterligare medel att få.

Utvalda bjuds in till träff

Blir ni utvalda att delta i twinningen så bjuder Kulturförvaltningen in verksamheterna till en första digital eller fysisk träff för att berätta om motivering till matchning så att verksamheterna kan ställa frågor och lära känna varandra. De matchade verksamheterna har därefter 3 veckor på sig att formulera sina lärmål och skicka in en gemensam budget.

Efteråt redovisar verksamheterna vad en har gjort och lärt sig, dels på en blankett till Kulturförvaltningen och eventuellt vid ett gemensamt publikt avslutningstillfälle med flera deltagare.

Vill du veta mer?

Delta på ett digitalt frukostmöte den 2 september kl 8.45-9.30. Vi berättar mer om hur twinningen går till och ni kan ställa frågor till oss.

Frukostmöte om Twinning 2 september

Intresseanmälan för twinning kommer att vara öppen från 2 till 24 september. Besked lämnas i mitten av oktober. Twinning-aktiviteterna ska genomföras senast 31 mars 2025. Du kan också kontakta Orrit Stahlénius eller Anna Åkerberg för mer information.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Tack för att du hjälper oss att förbättra webbplatsen!

Berätta gärna vilken information som är fel eller saknas genom att skicka en synpunkt till webbredaktionen.

Tänk på att webbredaktionen inte kan svara på eventuella frågor som du ställer här.

Tack för din hjälp att förbättra webbplatsen, dina synpunkter har skickats till webbredaktionen.