Läkemedel i vattenrecipienter: del 2

En fortsättningsstudie om läkemedels påverkan på vattenmiljön nedströms reningsverk som grund för prioritering för avancerad rening och åter vinning av vatten.

Läkemedel i vattenrecepienter - del 2.JPGDen här studien, som är resultatet av ett samarbete mellan Länsstyrelsen Skåne, Region Skåne och Högskolan Kristianstad, berör flera frågor inom de medverkandes ansvars- och verksamhetsområden. Studien är en fortsättning på läkemedelsstudien från 2021 där en metod presenterades för att prioritera avancerad rening av läkemedelsrester och andra mikroföroreningar.

I denna studie fortsätter vi att undersöka de följande åtta reningsverken i rangordningen från 2021. Studien är en del av den regionala miljöövervakningen vars syfte bland annat är att följa miljökvalitetsmålet Giftfri miljö. Den bidrar också med kunskapsunderlag för den gröna omställningen inom vilken hållbar och cirkulär vattenförsörjning är en viktig del.

Rapporten avses att kunna användas tillsammans med den förra; dels som underlag för bedömningen av miljötillståndet och miljökvalitetsmålet Giftfri miljö och statusklassning av vattenförekomster enligt vattendirektivet, dels som ett underlag för prioritering av avancerad rening. Rapporten kommer att användas för att sprida information och kunskap vad gäller läkemedelspåverkan i vattenrecipienter.

Utöver detta hoppas författarna att båda rapporterna kommer att generera diskussioner, med förhoppning att fler samverkansprojekt kan initieras. Här kan olika aktörer gemensamt lyfta blicken från den egna verksamheten och tillsammans försöka ta ansvar för komplexa frågor som berör våra gemensamma resurser som sötvatten, grundvatten och hav.

Dokument

  • Läkemedel i vattenrecipienter: del 2

    ( .pdf, 4,2 MB)

    Ladda ner

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Tack för att du hjälper oss att förbättra webbplatsen!

Berätta gärna vilken information som är fel eller saknas genom att skicka en synpunkt till webbredaktionen.

Tänk på att webbredaktionen inte kan svara på eventuella frågor som du ställer här.

Tack för din hjälp att förbättra webbplatsen, dina synpunkter har skickats till webbredaktionen.