Deltagarbaserad kultur - vad är det?

Tillsammans skapar vi kultur är en skrift som samlat erfarenheter från ett antal projekt om hur deltagarbaserad kultur kan bidra till både samhällsutveckling och konstnärlig utveckling.

Tillsammans skapar vi kultur är en skrift som samlat erfarenheter från ett antal projekt om hur deltagarbaserad kultur kan bidra till både samhällsutveckling och konstnärlig utveckling. Hösten 2021 bjöd Region Skåne in kulturaktörer att söka stöd för projekt som ryms inom begreppen communitykonst och -kultur och deltagarbaserad kultur. Genom satsningen ville regionen ge fler invånare möjligheten att, tillsammans med aktörer inom konst och kultur, vara delaktiga och medskapande för att öka invånarnas inflytande över utbudet av konst och kultur i Skåne.

Utlysningen var öppen för utforskande projekt där kommunala verksamheter, det fria kulturlivet och den idéburna sektorns organisationer tillsammans ville pröva nya arbetsmetoder och öka delaktigheten. Alla konst- och kulturområden var välkomna att söka. Tio projekt fick beviljat stöd inom fält som film, dans, bildkonst, musik och teater för att genomföra deltagarbaserade processer i bland annat Knislinge, Trelleborg, Helsingborg och Svalöv.

Denna text är skriven av Karin Andersson, skribent och landskapsarkitekt, och utgår från samtal med projektägare, samarbetsparter och deltagare från genomförda projekt och samlar erfarenheter från arbetsprocesserna.

Dokument

  • Tillsammans skapar vi kultur

    ( .pdf, 4,5 MB)

    Ladda ner
  • Tillsammans skapar vi kultur - uppslag

    ( .pdf, 4,5 MB)

    Ladda ner

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Tack för att du hjälper oss att förbättra webbplatsen!

Berätta gärna vilken information som är fel eller saknas genom att skicka en synpunkt till webbredaktionen.

Tänk på att webbredaktionen inte kan svara på eventuella frågor som du ställer här.

Tack för din hjälp att förbättra webbplatsen, dina synpunkter har skickats till webbredaktionen.