En grupp glada ungdomar sitter i en trappa.

Sommarjobbsstart för över 400 unga i Region Skåne

Idag tar Region Skånes verksamheter emot den första skaran av förväntansfulla sommarjobbare. Under två fyraveckorsperioder kommer totalt över 400 unga prova på hur det är att jobba i Region Skåne.

Sommarjobben finns inom bland annat hälso- och sjukvård, service och underhåll, administration och IT. 

Det är tredje året som Region Skåne tar emot sommarjobbare och intresset är stort. Sedan projektet drogs i gång 2022 har antalet sommarjobbare ökat för varje år. Satsningen upplevs som positiv bland både sommarjobbare och verksamheter. Flera har dessutom fått fortsatt anställning i Region Skåne efter sommarjobbet; under 2022 fick 30 av 84 anställning och förra året fick 55 av de 308 unga anställning. 

– Det är mycket glädjande att vi kan bidra till att fler unga vuxna i Skåne får jobb och att nästan 22 procent av våra tidigare anställda sommarjobbare fick någon typ av anställning i Region Skåne efteråt. Det visar ju verkligen att sommarjobbssatsningen stärker vår kompetensförsörjning, säger Anna Jähnke (M), ordförande i Regionala utvecklingsnämnden. 

Goda resultat tidigare år

Syftet med satsningen är att bidra till att fler i åldern 18–25 år får en värdefull inblick i arbetslivet och en erfarenhet för framtiden. Det ska också ge en breddad bild av de yrkesroller och områden som finns inom Region Skånes verksamheter och visa upp Region Skåne som en attraktiv möjlig framtida arbetsgivare. 

– Nu är vi inne på tredje året av sommarjobbssatsningen och vi vässar oss hela tiden i att göra modellen ännu bättre. Vi ser fler verksamheter som vill ta emot sommarjobbare och våra utvärderingar från tidigare år visar på mycket goda resultat från både sommarjobbare och handledare, säger Anna Pettersson, Utvecklingsdirektör, Region Skåne. 

Sommarjobba i Region Skåne