• Man i astronautoverall föreläser.

    Foto: Christian Andersson

Astronaut Marcus Wandt på plats i Skåne

Under fredagen besökte Marcus Wandt, tredje svensk i rymden, Lund och Malmö, för att dela med sig av sina erfarenheter på den internationella rymdstationen ISS.

Efter en öppen föreläsning för studenter på Ideon Science Park i Lund mötte han skånska femteklassare på Malmö Live.

– En sådan här kan man inte bygga om man inte har en vision – vet vad man vill göra och brinner för något. Så följ era drömmar och tro på det ni vill göra – för ni kan – det går, säger Marcus Wandt och visar en bild på rymdraketen som tog honom upp till ISS.

Från scenen på Malmö Live visade och berättade Sveriges tredje astronaut om resan till rymden för 600 skånska femteklassare. Bland annat berättade han om forskning och de olika projekt kring kroppen och hälsa som ingick i hans uppdrag. Men för att ge så mycket tid som möjligt för frågestunden höll han sitt föredrag kort.

Nyfikna frågor

Desto längre blev frågestunden där de många frågorna bland annat handlade om hur Marcus hade påverkats fysiskt och psykiskt efter resan, skillnaden mellan att öva inför en uppskjutning och att faktiskt genomföra den och vad som hade överraskat mest under äventyret.

– Flera grejer överraskade mig. Känslan av fart under uppskjutningen och hur känslomässigt starkt det var att se jorden från rymden. Men alla uppgifter jag hade tränat för kände jag mig väldigt förberedd på, berättar Marcus Wandt.

Tro på sin dröm

Bland alla historier och detaljer ur rymdäventyret återkom Marcus Wandt ofta till vikten av att tro på sina drömmar och att allt är möjligt om man tror på det och jobbar hårt för att ta sig mot sitt mål.

– Jag känner att ni kan så mycket och det gäller bara att tro att inga saker är omöjliga. Och bland måste man bara göra saker, allt är inte roligt alltid, men kommer man förbi det där tråkiga så blir det ofta väldigt roligt.

Marcus Wandt möter femteklassare (youtube.com)