• Peter Hamfeldt, sommarjobbare på Region Skåne, tittar in i kameran.

    - Här finns någonting för alla! Alla kan hitta sin plats här, säger Peter Hamfeldt om sommarjobbet på Region Skåne.

  • Sara Al Shaikh och Emilia Vuckovic, sommarjobbare på Region Skåne, tittar in i kameran.

    Plötsligt i Ballingslöv och Fjälkinge. Emilia Vuckovic och Sara Al Shaikh uppskattade chansen att få besöka olika orter i Skåne för att analysera trygghet, tillgänglighet och attraktivitet.

  • William Goldman, sommarjobbare i Region Skåne, tittar in i kameran.

    - Livet är för kort för att man inte ska prova nya grejor. Det bästa med det här sommarjobbet var att få göra något bra för allmänheten, säger William Goldman.

Ung sommarkraft utvecklar Skåne

För andra året i rad erbjöd Region Skåne sommarjobb till unga invånare. Syftet med sommarjobbssatsningen är att bidra till en bredare bild av de över 300 yrken som finns inom Region Skånes verksamheter.

Peter, Sara, William och Emilia var bland 1800 som tog chansen och sökte sommarjobb för att få nya perspektiv på framtida utbildnings- och yrkesval.

Peter Hamfeldt studerar japanska vid Lunds universitet och vill gärna jobba med något som har anknytning till det japanska näringslivet i framtiden. De senaste somrarna har han jobbat extra på restaurang och kände att det var dags att prova något annat.

- Det var nytt för mig att Region Skåne, kommunerna och Trafikverket tillsammans planerar en massa bra infrastruktur såsom vägar och cykelvägar. Det har varit kul att göra intervjuer på plats hos personer, som arbetar tillsammans med Region Skåne i olika sakfrågor, där man ser resultat av samarbetet, säger Peter.

Misstänker att Region Skåne handlar om vård

Sara Al Shaikh har testat både lager- och logistikjobb sedan hon tog studenten. Den här sommaren vill hon gärna ha ett kontorsjobb och sökte sommarjobb hos Region Skåne.

- Nästan alla misstänker att Region Skåne handlar om vård, även jag. Jag ville se Region Skåne från ett annat perspektiv, hur ser det ut på kontoret?  Vad jobbar de med? Vilka uppgifter har de och vad är det de ansvarar för? Och nu efter jag har varit här ser jag hur stor och bred verksamheten faktiskt är. Det handlar inte alls bara om vård.

William Goldman studerar till ämneslärare i engelska och historia. Tack vare sommarjobbet har han fått en tydligare bild av hur samhället utvecklas och hur beslut på olika nivåer fattas. Han skulle gärna se att man lär sig mer av den regionala nivån inom samhällskunskapen i grundskolan.

- Det är inte alla beslut som fattas i Stockholm.

Har fått en bättre uppfattning

Det var ingen nyhet för Emilia Vuckovic, som läser ett kandidatprogram i samhällsplanering, att Region Skåne kan vara en vara framtida arbetsgivare. Hon sökte sommarjobb och fick göra uppgifter kopplade till Regionplanen för Skåne 2022–2040, som är en strategisk plan framtagen i syfte att bidra till hållbar fysisk planering och en samhällsutveckling som ska ge Skånes invånare goda livsmiljöer.

- Jag har fått en bättre uppfattning kring vilka ansvarsområden Region Skåne har och hur regionen styrs. Utöver det bär jag med mig kunskaper om orters förutsättningar för utveckling. Efter fyra lärorika veckor är jag ännu mer övertygad om mitt val av studieområde och framtida yrke, säger Emilia.

Region Skåne erbjuder sommarjobb för unga invånare i åldern 18–25 år. Ingen förkunskap krävs. Av 1800 sökande fick i år drygt 300 chansen att under fyra veckor sommarjobba inom Region Skånes olika verksamheter.