• Porträttbild som visar två män.

    Klara Byggsystem i Båstad var ett de skånska företagen som tog chansen att möta internationella investerare på konferensen The Drop i Malmö förra året. Johan Persson och Lars Guttorp, två av företagets medgrundare, räknar med att delta även i år.

Klimatsmarta idéer sammanförs med kapital i Skåne

Hösten 2022 samlades 600 internationella investerare och innovatörer för en gemensam dag i Malmö. Målet var att sammanföra klimatsmarta affärsidéer med kapital. Den 7 september 2023 är det dags igen.

Konferensen och mötesplatsen ”The Drop” skapades inte för att vara ett ensidigt pitch-tillfälle eller för att läsa upp statistik.

– Vi ville i stället fokusera på hur vi skapar störst effekt. Det är viktigt att veta vilka problem som kan lösas med hjälp av riskkapital, och det är dessa vi fokuserar på, förklarar Hampus Jakobsson, entreprenör och en av initiativtagarna.

Första upplagan av The Drop blev en större succé än vad Region Skåne och övriga organisatörer hade vågat hoppas på. Målet för intäkter via sponsring och biljettköp nåddes fyra gånger om och deltagarnas entusiasm var stor.

– Man är inte bortskämd med internationella investerarkonferenser i Skåne. Jag skapade kontakter som jag inte hade lyckats göra utan The Drop, säger Karin Ebbinghaus, vd för det Lundabaserade företaget Elonroad som utvecklar teknologi för att ladda elbilar medan man kör.

Hållbar grund i fokus

Lars Guttorp, vd på relativt nystartade Klara Byggsystem, instämmer i lovorden över den unika mötesplatsen. Företagets huvudkontor finns i Båstad och produktionen i Klippan. Det fanns ingen tvekan att bege sig till Malmö för en heldagskonferens.

– Vi är duktiga på att driva bolag men har inte bakgrund i kapitalanskaffning. För oss var det viktigt att förstå sammanhanget och det blev en bonus att få skarpa kontakter.

Klara Byggsystem erbjuder en alternativ husgrund. I stället för en cementplatta utgörs grunden av prefabricerat korslimmat trä. Ett alternativ som, enligt företaget, sänker koldioxidavtrycket för hela huset med 25% vid byggandet av en villa.

Men det var inte för att möta kunder och kollegor i byggbranschen som Klara Byggsystem deltog på The Drop. Det var för att möta investerare och start-ups även i andra branscher som satsar på en omställning.

– De märktes att de som deltog i The Drop har ett genuint intresse av att driva hållbar utveckling framåt. Nivån på förståelsen och kunnandet var hög. Det var en känsla att vara bland likar och bland de bäst informerade, säger Lars Guttorp.

The Drop arrangeras på nytt den 7 september 2023 i Lokstallarna i Malmö.

Konferensen finansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden, Almi, Malmö stad, Region Skåne och Event i Skåne.