• Vidhi Sharma, Rossella Povolo och Poornima Wijendra.

    Vidhi Sharma, Rossella Povolo och Poornima Wijendra rekommenderar även de som inte är helt nya i Sverige att besöka ICHL.

  • Porträtt Martina Åkerlund.

    Martina Åkerlund, kommunikationsansvarig på International Citizen Hub Lund, ser att Kick Start-programmet gör skillnad.

Internationella talanger hittar vägledning och vänner i Lund

Skånes utveckling är beroende av att internationella talanger och deras familjer vill bo och stanna i regionen.

International Citizen Hub Lund arrangerar, med finansiellt stöd från Region Skåne och Lunds kommun, evenemang och drop-in tillfällen för att få hjälp med allt som kan upplevas som främmande och förvirrande med att bo i Sverige om man kommer från ett annat land.

”Hur får man jobb i Sverige?” är en av de vanligaste frågorna som ställs av besökare till Ekska huset på Sankt Petri kyrkogata i Lund. Varje vår och höst organiserar International Citizen Hub Lund (ICHL) därför ett ”Kick-Start Program”. I programmet har hittills närmare 700 deltagare fått hjälp med att skriva CV och personliga brev anpassade för den svenska arbetsmarknaden, råd om hur man gör bra intryck på en arbetsintervju och kunskap om det som kan skilja sig från svensk arbetskultur jämfört med den i deltagarnas hemländer.

– Ungefär 57 procent av dem som har gått programmet hos oss får ett jobb, berättar Martina Åkerlund, kommunikationsansvarig på ICHL.

Ambassadörer hjälper varandra

Många av de som har fått hjälp av ICHL är redo att själva hjälpa dem som kommer därefter.

– Vi har ett nätverk med ambassadörer, det är ett 70-tal tidigare deltagare som är beredda att hjälpa och vägleda nya deltagare, berättar Martina.

Genom att dela med sig av deras erfarenheter kan de till exempel tipsa om hur man får plats för barnen på en internationell skola, vad man kan se och göra i Skåne på sommaren, och inte minst hur man knyter vänskapsband i en ny tillvaro.

Ett sätt att sätta rötter i landet

Kring ett köksbord på Ekska husets övervåning berättar Poornima Wijendra, Vidhi Sharma och Rossella Povolo om deras erfarenheter av International Citizen Hub Lund.

– Jag gick med i Kick Start-programmet när jag och min man flyttade till Sverige på grund av hans jobb. Det var ett underbart sätt att sätta några rötter i landet, berättar Poornima.

– Det hjälpte mig mycket som entreprenör. Genom detta nätverk kunde jag träffa andra personer i samma bransch. Det hjälpte mig bygga mitt förtroende att jag kan driva mitt företag i Sverige, säger Vidhi.

För Rossella gav det ökad insikt om arbetsmarknaden och ett större socialt nätverk.

– Jag skickade redan många CV:n till svenska företag när jag var i Italien, men jag tror det var efter jag hade deltagit i Kick-Start programmet som de började bli intresserade. Jag lärde mig ett nytt sätt att skriva och ett nytt sätt att närma mig arbetsgivare. De flesta vänner jag har här har jag dessutom träffat jag genom ICHL, säger Rossella.

International Citizen Hub Lund är öppet för drop in varje torsdag klockan 10.00-12.00.