Ungas skapande i fokus när Jardin växer

Malmö stadsbibliotek har beviljats medel från experimentspåret för att utveckla bibliotekets ungdomsavdelning Jardin tillsammans med unga och två lokala konstnärer. Vi har ställt frågor till Karin-Karuchka Kristiansen, projektledare för Jardin växer.

Vad är Jardin?

Det är den nya platsen för ungdomslitteratur på stadsbiblioteket i Malmö. En plats som de unga har fått bestämma namn på, där de kan hitta nya favoritböcker, få boktips, sitta och läsa eller umgås i en lugn och mysig atmosfär. Det är på Jardin vårt läsfrämjande mot unga utgår ifrån.

Vad är det som ska hända när Jardin växer?

Vi bjuder in konstnärerna Ossian Theselius och Tamara De Laval för att hålla i konstworkshops med unga och skapa två större verk som blir permanenta på Jardin. Ett där de ska lyfta fram Jardins regnbågshylla med HBTQI-litteratur. Det andra större verket är en muralmålning där namnet Jardin ska lyfts fram. Workshoparna under projektet kommer också att resultera i flertalet mindre konstverk som kommer att bidra till att Jardin synliggörs på stadsbiblioteket.

Vad kan de unga som deltar i projektet Jardin växer förvänta sig?

Att komma till ett utvecklande, tillåtande, spännande sammanhang och skapa tillsammans med andra unga, konstnärerna och personal från Jardin. De kommer få lära sig nya kosttekniker (som tex. Airbrush) och fundera på hur konst påverkar ett offentligt rum. Dom kommer att känna att de har makt att påverka hur Jardin ser ut.

Vilka effekter hoppas du att projektet kommer ge?

Jardin har delaktighet och medskapande som grund, vilket även omfattar att den rumsliga miljön utformas tillsammans med unga. Vi vill sudda ut de trösklar som historiskt stoppat vissa unga i samhället att besöka oss.  Vi hoppas på att projektet bidrar till att fler unga upplever Malmö stadsbiblioteket som deras plats, oavsett vem dom är eller vart dom bor i staden. Vi tänker också att konsten som skapas under projektet kommer tydliggöra att Jardin är en plats för unga och underlättar för målgruppen att navigera sig dit i vår stora byggnad.

Vad ser du mest fram emot med projektet?

Att möta dom unga, förhoppningsvis många som inte hittat till Jardin innan. Och såklart att se konsten växa fram och hur den kommer förändra platsen, det kommer vara så peppigt!