• Bilden visar en kvinnlig bibliotekarie på ett bibliotek.

    Malin Waern, projektansvarig för skrivklubben för unga. Foto: Josefine Egerszegi

Skrivklubb för unga ska testas på Vellinges bibliotek

Många bibliotek kämpar med att nå unga. Biblioteken i Vellinge har beviljats Experimentspårspengar för att starta upp en skrivklubb för ungdomar i högstadieåldern. Vi ställde några frågor till bibliotekarien Malin Waern, som ansvarar för projektet.

Berätta – vad kommer att hända i ert projekt?

Vi ska starta en skrivklubb för unga i årskurs 7–9 där vi gör skrivövningar, läser varandras och andras texter, testar att ge respons och pratar skrivande. Och fikar, såklart. Vi hoppas kunna fånga upp de unga som blivit för gamla för bokklubbarna som erbjuds på kommunens bibliotek, och förstås gärna hitta nya unga som är intresserade av skrivande och vill träffa likasinnade. Fokus ska ligga på att det är roligt att skriva och skapa, inte på att prestera och producera stora mängder text. Ett forum där unga får vara kreativa och utforska sitt skrivande både enskilt och tillsammans med andra.

På vilka sätt kommer deltagarna att göras delaktiga i projektet?

Vi sätter ramarna men hoppas att deltagarna vill vara med och bestämma vad som ska finnas inom dessa ramar, till exempel i form av vilken sorts skrivövningar de vill göra och om/hur de vill visa upp det de skapat. Vi kommer vara lyhörda för deras tankar och önskemål och anpassa verksamheten efter dessa under projektets gång. Det kan vara långsamma processer och då får det vara så.

Vad tycker ni är klurigt eller utmanande när det gäller aktiviteter för unga?

En utmaning är förstås att nå dem, en annan att få dem att vilja dyka upp när de samtidigt har en massa andra aktiviteter att gå på. Det kan även vara en utmaning att skapa en stämning i gruppen där alla känner sig trygga. För att uppnå detta tror vi att gruppen behöver träffas regelbundet, att det lustfyllda betonas och att de känner att de får vara med och bestämma och utforma skrivklubben och dess innehåll men också att det hela tiden finns en vuxen på plats som de kan luta sig mot när det behövs.

Vilka sätt finns det i Vellinge att nå ut till unga med information om bibliotekets aktiviteter?

Kommunen har en Facebooksida och hemsida, men vi ska även gå ut i skolorna och prata med så många klasser som möjligt. Vi tror på det personliga mötet, och att få ett ansikte på den som ska leda aktiviteten sänker tröskeln till anmälan. På detta sätt möter vi ju också direkt målgruppen och de har chans att ställa frågor. Kommunen har som mål att samverkan ska ske mellan kultur och fritid och vi har tänkt använda oss av fritidsgårdarna och kulturskolan, som möter många unga. Här finns även möjlighet till samverkan framöver när det gäller att visa upp vad gruppen skapat.

Vad hoppas ni uppnå genom att erbjuda denna aktivitet för unga?

Vi hoppas kunna nå skrivintresserade unga i kommunen för att de ska få komma och utforska skrivande gemensamt i en trygg grupp. Vi hoppas att det kan få dem att växa genom att våga läsa och diskutera egenskrivna texter tillsammans, och att vi kan etablera relationer med dem och tillsammans med dem kan utforska hur vi kan jobba med delaktighet. Detta gör förhoppningsvis att de vill fortsätta besöka biblioteket och ser det som en självklar plats för dem.