• ”Solvingar” av Thomas Nordström och Annika Oskarsson, vid Helsingborgs lasarett.

  • ”Väktare” av Emelie Sandström, vid Skånes universitetssjukhus i Malmö.

  • ”Föränderlig profil” av Ulla Viotti, vid Lasarettet i Trelleborg.

  • ”Järnträdet” av Ulf Trotzig, vid Centralsjukhuset i Kristianstad.

Få en konstupplevelse på Region Skånes sjukhusområden i påsk

Påsken brukar vara en tid för konstrundor i Skåne. Men du vet väl om att du även kan gå en konstrunda på Region Skånes sjukhusområden?

Stora insekter med solcellsvingar, ett järnträd och ett tegelkonstverk inspirerat av en vikingaborg är några exempel på publika konstverk som finns på sjukhusområdena.

Under påsken arrangeras konstrundor på flera håll i Skåne. Men du vet väl om att du även kan gå en liten konstrunda på flera av Region Skånes sjukhusområden?   

I Region Skåne är konsten nämligen en självklar del för att skapa välkomnande, och attraktiva miljöer. I offentliga rum som till exempel väntrum, entréer, mottagningar och konferensrum inom sjukvården bidrar konstverken till att skapa en positiv och inspirerande miljö. 

Positiv patientupplevelse

Region Skåne har närmare 34 000 verk i sin konstsamling. Det är allt från målningar och fotografier till ljuskonstverk och skulpturer.  

– Region Skånes ambition är att konstnärlig gestaltning ska bidra till en positiv patientupplevelse och arbetsmiljö, och medverka till hållbara vårdmiljöer. Att det finns konst på våra gemensamma offentliga platser är också ett sätt att bidra till att konstnärer får uppdrag och att deras konst kan upplevas i olika sammanhang, säger Orrit Stahlénius, utvecklare bild och form på Region Skånes kulturförvaltning. 

Hälsofrämjande drivkraft

Konstnärliga gestaltningar hjälper till att skapa en hälsofrämjande drivkraft i vård- och arbetsmiljöer. I sjukhusmiljöer kan de hjälpa människor att må bättre genom att dämpa ängslan och fungera som både distraktion och andrum. 

Därför är det viktigt att alla invånare i Skåne får möjligheten att möta konsten i Region Skånes fastigheter och verksamhetslokaler. 

Om konstverken

Solvingar

”Solvingar” av Thomas Nordström och Annika Oskarsson, vid Helsingborgs lasarett. Konstverket består av två karaktärer, insekter, farkoster, instrument eller organismer som har landat nära varandra. Vingarna är uppbyggda av solceller som, likt fotosyntes, samlar in solens energi. Energin används indirekt till belysning av platsen.

Väktare

”Väktare” av Emelie Sandström, vid Skånes universitetssjukhus i Malmö. Konstverket består av en grupp höga figurer av aluminiumbrons som har gjutits i formar av svarvat trä. Tittar man riktigt nära kan man till och med se ådringarna på ”träet”. De avlånga bronsfigurerna bär namnet ”Väktare”, då konstnären vill att de ska upplevas som gestalter som vakar över platsen och skänker trygghet.

Föränderlig profil

”Föränderlig profil” av Ulla Viotti, vid Lasarettet i Trelleborg. Inspirationen till konstverket kommer från Trelleborgen, den rekonstruerade vikingaborg som man har funnit spår av i Trelleborg. Verket består av tegel som är hämtat från Sönderjylland i Danmark.

Järnträdet

”Järnträdet” av Ulf Trotzig, vid Centralsjukhuset i Kristianstad. Skulpturen sattes ursprungligen upp på en innergård 1973 samtidigt som Centralsjukhuset i Kristianstad byggdes. Den flyttades dock ganska snart till nuvarande plats på gräsmattan utanför sjukhuset. Konstverket består av corten (järn legerat med koppar och andra metaller), ett material som var på modet under 1970-talet.