• Emelie Ive är ny enhetschef på Kulturförvaltningen sedan 2 april. Foto: Kulturförvaltningen

    Emelie Ive är ny enhetschef på Kulturförvaltningen sedan 2 april. Foto: Kulturförvaltningen

Emelie: ”Det blir bättre på riktigt om vi gör saker tillsammans”

Emelie Ive är ny enhetschef på Region Skånes kulturförvaltning. Med hjärta för samhällsengagemang och kulturell förändring ser hon fram emot att bidra till ett starkt och inkluderande kulturliv i Skåne.

Emelie har en gedigen bakgrund inom demokratiutveckling, kultur och konstnärlig frihet och kommer närmast från Malmö Stad där hon har verkat inom olika befattningar i närmare 17 år. Sedan 2 april är hon enhetschef för kultur och samhälle på Kulturförvaltningen.

- Jag är utbildad statsvetare med fokus på mänskliga rättigheter och har haft förmånen att jobba med väldigt många olika – både drivande och utvecklande – projekt och satsningar. Den röda tråden i mina uppdrag har varit demokratiutveckling, kultur, konstnärlig frihet och delaktighet, säger Emelie.

Vill främja delaktighet och kulturell mångfald

Från att ha startat och lett innovativa projekt som Dialoglabbet och Garaget till att bygga upp det banbrytande Dawit Isaak-biblioteket, tänker hon gärna utanför boxen och engagerar olika aktörer för att främja delaktighet och kulturell mångfald.

- Det blir bättre, på riktigt, om vi gör saker tillsammans med samlade krafter utifrån gemensamma utmaningar och möjligheter. Varken Garaget eller Dawit Isaak-biblioteket hade varit möjligt att starta utan samarbete med andra aktörer utanför kommunen, säger Emelie.

En stark förankring i värden som demokrati och rättvisa och passion för samhällsengagemang och kulturell förändring ledde henne till det nya uppdraget på Region Skåne.

Regionala uppdraget lockade

- Jag var nyfiken på det regionala uppdraget, framför allt den samordnande och stödjande funktionen gentemot andra aktörer i länet, allt ifrån det fria kulturlivet till folkbiblioteken, studieförbunden, branschorganisationer med flera, säger Emelie.

Hon tycker själv att hon är lite otålig i sin natur och ser just nu mest fram emot att gå från läget ”försöka förstå vad vi jobbar med” till läget ”nu förstår jag hyfsat och kan också bidra med detta och detta”.

- Jag ser också fram emot att kunna delta på några av alla intressanta och relevanta seminarier som arrangeras av förvaltningen på olika teman – vilken skattkista av information, reflektion och möjlighet till nätverkande dessa verkligen är! Vill verkligen tipsa om kalendariet på webbplatsen, gå in och titta om ni inte redan hittat dit!

Trots de utmaningar som kultursektorn står inför, inklusive ökad polarisering, hoten mot den konstnärliga friheten och minskade resurser, ser Emelie med optimism på möjligheterna att skapa positiv förändring. Med en djup förståelse för vikten av samarbete och mångfald är hon redo att ta sig an de kommande utmaningarna och bidra till att driva på för ett mer inkluderande och levande kulturliv i Skåne.

Vad var din senaste kulturupplevelse?

- Invigningen av MAFF – Malmö Arab Film Festival – och den fantastiska sudanesiska filmen Goodbye Julia av Mohamed Kordofani. Rekommenderar alla att se på bio!   

Avslutningsvis, har du en favoritplats i Skåne?

- Vandringsleden (särskilt den blå) vid Brösarps norra backar (mina hemtrakter). Förstår inte varför turisterna åker till de södra backarna, det är de norra backarna som tar andan ur en, ur flera perspektiv.