• Ett litet rum möblerat med en våningssäng en matta och ett litet skrivbord. En ung man sitter på den undre sängen, en annan står upp och tittar in i kameran. De har båda mjukisbyxor och huvtröjor på sig. Och plasttofflor på fötterna.

    Föreställningen 8 kvadrat med Ahmed Berhan och Sharmarke Elmi av Kulturhuset Stadsteatern Husby spelas för allmänheten på Helsingborgs Stadsteaters stora scen (Storan) den 17 - 18 maj. Foto: Sara P Borgström

Bibu samlar svensk och internationell scenkonst för barn och unga

Onsdag 15 maj invigs scenkonstbiennalen Bibu – en nationell och internationell mötesplats med, för och om professionell scenkonst för en ung publik.

Biennalen arrangeras i Helsingborg och är en arena där alla som arbetar med barn, unga, scenkonst och kultur samlas varannan vår för att uppleva och diskutera den viktiga scenkonsten för barn och unga.

Under fyra dagar erbjuds 1 200 deltagare ett program med seminarier, föreläsningar, workshops, masterclass och inte minst ett stort antal såväl svenska som internationella scenkonstproduktioner inom cirkus, dans och teater. Föreställningarna som visas under biennalen når också ut till cirka 1000 barn från hela Skåne.

- För Region Skåne är Bibu ett viktigt forum för utveckling av scenkonst, kunskapsdelning, nätverkande, fortbildning och samtal, menar Maria Lindblom, utvecklare teater på Region Skånes kulturförvaltning.

Region Skånes kulturchef Anna Lyrevik och kulturnämndens ordförare Fredrik Sjögren deltar i invigningen av biennalen.  Enhetschef Magnus Jörgel deltar i en panel om mångfald och inkludering och hur vi arbetar för att göra scenkonstsektorn mer kulturellt mångfaldig.

Bibu startades 2006 av Teatercentrum och Svenska Assitej. Region Skåne har stöttat biennalen från start. Till Bibu kommer besökare från hela Sverige och utomlands. Årets upplaga är den nionde och pågår till den 18 maj.

Bibu - Scenkonstbiennal för barn, unga och dig (bibu.se)