• Två kvinnliga dansare. Den ena är rullstolsburen och ligger på golvet, sittandes i rullstolen. Den andra står på huvudet, med ryggen mot rullstolen , håller fast i den och pekar med benen framåt och bakåt.

    Fine Lines, duett i koreografi av Roser López Espinosa. Dansare: Madeleine Månsson, Anna Borràs Picó. Skapades 2020 som en del av projektet Europe Beyond Access. Foto: Andreas Simopoulos.

Skånes Dansteater får EU-medel och tar över stafettpinnen för Europe Beyond Access

EU-finansieringen säkerställer att världens största transnationella scenkonstsamarbete för konstnärer, kulturarbetare och publik med funktionsvariationer fortsätter till 2027.

Europe Beyond Access som drivs av Skånes Dansteater har tilldelats 2 miljoner euro av Europeiska unionens Kreativa Europa-program. 

Europe Beyond Access (EBA) är Europas största och mest inflytelserika transnationella initiativ med fokus på aktivt deltagande av konstnärer med funktionsvariation. Sedan 2018 har programmet stöttat dans- och teaterkonstnärer med funktionsvariation att slå igenom glastak och bryta normer inom den samtida scenkonsten.

I dagarna har Skånes Dansteater skrivit under de sista överenskommelserna för att starta upp den andra omgången av Europe Beyond Access. Projektet kommer att pågå i fyra år med start 2024. Projektet har fått 2 miljoner euro av Europeiska unionen – en summa som kommer att matchas av EBA-konsortiet.

- Skånes Dansteater är stolta över att leda EBA-konsortiet i vad som kommer att bli en anmärkningsvärd resa. Jag är tacksam för det stödet och förtroendet som Europeiska unionens Kreativa Europa-program har gett projektet. EBA förblir därmed ett av de största programmen i världen för personer med funktionsvariationer, säger Mira Helenius Martinsson vd och konstnärlig ledare på Skånes dansteater.

Det nya programmet omfattar bland annat beställning och visning av flera nya dans- och teaterverk skapade av konstnärer med funktionsvariationer, stora internationella samproduktioner och flera lokalt beställda verk som ska presenteras i 10 länder. Hundratals konstnärer från hela Europa kommer att delta i residens, workshoppar och multinationella konstnärliga laboratorier.

-Jag har höga förväntningar på dom kommande fyra åren och ser fram emot att presentera innovativa konstnärer med funktionsvariation för publiken i Skåne, säger Mira Helenius Martinsson

Skånes Dansteater är en av tio ledande europeiska kulturorganisationer som bildar EBA-konsortiet. Övriga är Holland Dance Festival (Nederländerna), Onassis Stegi (Grekland), Oriente Occidente Dance Festival (Italien), Kampnagel (Tyskland) CODA Dance Festival (Norge), Zamek Cultural Center (Polen), Project Arts Center (Irland), Mercat de les Flors (Spanien) och Culturgest (Portugal). British Council (Storbritannien), som initierade och ledde det första Europe Beyond Access-programmet 2018-2023, deltar som associerad partner.

Om Skånes dansteater

Skånes Dansteater är Sveriges enda fristående dansinstitution och ett danskompani baserat i Malmö. Skånes Dansteater ägs av Region Skåne.