• Porträtt av Olivia Hultman Flygare

    Olivia Hultman Flygare är ny utvecklare dans och cirkus sedan den 1 augusti

Olivia: ”Jag drivs ofta av de gnistor som kan slå när aktörer arbetar tillsammans”

Cirkusartisten som vidareutbildade sig till kaospilot - möt Olivia Hultman, ny kollega på Region Skånes kulturförvaltning. I augusti började hon i sin nya roll som utvecklare för kulturområdena dans och cirkus.

Olivia Hultman har en bakgrund från samtida cirkus, det fria kulturlivet, som akrobat och organisatör. Hon har arbetat och turnerat med Clowner utan gränser, där hon bland annat har varit med och drivit organisationens verksamhet i Sydsudan. På senare år har Olivia utbildat sig inom process- och förändringsledning på Kaospiloterna i Århus, Danmark. Närmast kommer hon från Bombina Bombast i Malmö.

Vad fick dig att söka dig till Region Skånes kulturförvaltning och tjänsten som utvecklare dans och cirkus?

- Jag är framför allt intresserad av att arbeta med kultur på en systemövergripande nivå, och att få arbeta med utveckling av cirkus från ett för mig nytt perspektiv. Att dessutom få arbeta med dansutveckling är en stor bonus.

Vad driver dig?

- Jag ser mig själv som väldigt process- och relationsorienterad och drivs ofta av de gnistor som kan slå när aktörer arbetar tillsammans. Där är jag också en stor förespråkare av kapacitetsstärkande, det vill säga hur kan vi stärka aktörers eller kulturområdens kapacitet att manifestera sin fulla potential?

Hur ser den första tiden ut i din nya roll?

- Jag kommer fokusera på att hantera de kommande projektstöden parallellt med att träffa och prata med aktörer. Jag tror att det kommer ge mig en bra grund att sedan ta utvecklingssprång ifrån.

Vad ser du mest fram emot?

- Jag ser väldigt mycket fram emot att bygga nya relationer inom dans och cirkus, ja kultursfären i stort. Och så jag ser fram emot att se mycket scenkonst. Sedan är jag väldigt nyfiken på att bredda mitt eget perspektiv på utmaningar inom just dans och cirkus.

Du nämner att du ser fram emot att se mycket scenkonst, vilken är din senaste kulturupplevelse?

- Min senaste omvälvande kulturupplevelse var lindansföreställningen Résiste med franska Les Filles du Renard Pâle. Den ligger mig väldigt varmt om hjärtat. Om någon får feeling så spelar den 24–26 augusti i Odense. Det är enda möjligheten i Skandinavien den här säsongen.

Region Skånes kulturutvecklingsarbete omfattar hela regionen och vi samarbetar med alla kommuner och flera aktörer runt om i Skåne. Har du en favoritplats i Skåne?

- Skånes många fina havsbadplatser är tillsammans min favorit. Jag havsbadar gärna och det finns hela tiden fler att upptäcka!