• Stina Ljungkvist ler mot kameran.

    Stina Ljungkvist är projektledare för Möjligheternas bibliotek, ett projekt för att stärka verksamheten för unga. Foto: Klippans bibliotek

Klippan boostar ungdomsverksamheten med Möjligheternas bibliotek

Klippans bibliotek sökte och fick 2022 medel från Region Skåne för projektet ”Möjligheternas bibliotek”. Vi har ställt några frågor till projektledaren Stina Ljungkvist.

Hej Stina, vad är Möjligheternas bibliotek?

Möjligheternas bibliotek är ett projekt vi på Klippans bibliotek driver för att boosta vår verksamhet mot målgruppen 12-19 år. Detta är en målgrupp som vi upplever att vi har svårt att nå, och vi tänker att vi kanske inte är ensamma i detta. Hur når vi egentligen denna målgrupp? Vad kan vi som bibliotek erbjuda? Det var frågor vi ställde oss inför projektet, och sakta men säkert så tror jag att vi börjar närma oss något som liknar ett svar för oss i Klippan. Eller det får vi se!

Vad är på gång just nu & vad har ni hittat på än så länge?

Just nu så är vi på gång med att starta upp två satsningar med aktiviteter som ungdomarna har önskat mer av. Vi har under året, och särskilt nu under sommaren, fått möjlighet att prata mer med vår målgrupp och samla in deras önskemål för aktiviteter till hösten. VR var solklart i topp på önskelistan, och därför bjuder vi in till fyra tillfällen nu i september där vi har tema VR & spel. Ett annat stort intresse vi ser är konst och manga, och det får glänsa i november, där vi har fyra tillfällen med digital konst och manga-bokfika på schemat.

Vad ser ni fram emot i projektet?

Jag var själv nyanställd som bibliotekarie i Klippan när det här projektet kom till, så det har varit en rolig resa att få lära känna ungdomarna och deras förutsättningar i Klippan från början. Allaktivitetshuset Sågen är en enorm resurs, men vi på biblioteket ser också en grupp som lite hamnar utanför fritidsgårdarnas räckvidd, och dem vill vi gärna se om vi kan fånga upp.

Vi har haft en härlig sommar, där vi har kunnat möta vår målgrupp dels på biblioteket men också ute på olika pop-ups. Vi har under projektets gång fått rusta oss med en viss flexibilitet för att möta ungdomarnas önskemål. Det känns lagom roligt att samla in deras önskemål, för att sedan ge beskedet att vänligen vänta till nästa år så har vi kunnat planera. Vi ville kunna ge en mer direkt respons till deras önskemål, vilket vi nu ska testa under hösten.

Hur ser det ut framåt?

Projektet pågår till december 2023, och vi har som målsättning att få till fler träffar, och skapa grunden till ett biblioteksråd tillsammans med barn och unga, arbeta närmare med barnrätt och också erbjuda fler aktiviteter. Vi har också sökt och fått beviljat Stärkta bibliotek-pengar,för att fortsätta dels med satsningarna inom detta projekt men också lite annat roligt som vi tänkt länge att vi vill testa och så är vi taggade på en späckad höst!

Nyfiken på projektet? Kontakta gärna stina.ljungkvist@klippan.se