• Porträtt av Åsa Lind.

    – Barns och ungas läsning är viktig för hela samhället, säger författaren Åsa Lind, som ska hålla Ibbys årliga barnlitteraturföreläsning 2023. Foto: Ewa Stackelberg

Författaren Åsa Lind först ut att hålla nyinstiftad barnlitteraturföreläsning

Den 26 oktober är det premiär för "Ibbys årliga barnlitteraturföreläsning" på Stadshallen i Lund. Författaren Åsa Lind ska hålla föreläsningen som har rubriken "Boken, barnet, världen".

I samband med att den internationella föreningen International board on books for young people, Ibby, fyller 70 år så instiftas i år Ibbys årliga barnlitteraturföreläsning.

Föreläsningen ska bli ett årligen återkommande arrangemang där en utvald författare eller illustratör ger sin personliga syn på barn- och ungdomslitteraturen. Föreläsningen kommer att hållas i Lund i oktober varje år.

Ibbys årliga barnlitteraturföreläsning arrangeras i samarbete mellan Ibby Sverige och Litteralund, med stöd från Region Skåne.

Premiärföreläsningen hålls av barnboksförfattaren Åsa Lind i Lunds stadshall den 26 oktober kl. 15:00. Åsa Lind är en av våra främsta barnboksförfattare, mest känd för sina böcker om Sandvargen.
Vi ställde några frågor till henne om uppdraget!

Hej Åsa!
Du är den första som får äran att hålla Ibbys årliga barnlitteraturföreläsning! Hur känns det?

Det ska bli så roligt! Att tala om barn, böcker och läsning är ju det bästa jag vet. Som du säger är det verkligen en ära att vara först ut som föreläsare. 

Vad tänker du om uppdraget?

En årlig Ibby-föreläsning är en strålande idé. Vi behöver många och varierade samtal om barn- och ungdomsböcker. Det här är ett mycket bra sätt att vidga det samtalet. Jag är också glad över samarbetet mellan Ibby och Litteralund - två viktiga och starka aktörer i bokens och läsningens värld. 

Vad ska din föreläsning handla om?

Rubriken för föreläsningen är ”Boken, barnet, världen". Jag kommer att lyfta frågor kring barn och läsning. Var börjar och slutar en bok? När upphör barndomen? Och vilken är bokens plats hos barnet, i världen? Ett läsande barn äger hela världen. Det är därför vi måste värna boken, bygga nya bibliotek och arbeta mot censur.

Hur hoppas du kunna påverka med din föreläsning?

Tillsammans kan vi påverka, så tänker jag. Jag kommer att dela med mig av egna erfarenheter och perspektiv på barn och böcker från olika platser i världen. Kanske kan det inspirera till vidare samtal och diskussioner. 

Vem skulle du vilja nå?

Helst alla! För jag tycker ju att barns och ungas läsning är viktig för hela samhället. Det vore fint att se en bred uppslutning från lokala politiker. Jag hoppas att också att till exempel barnskötare och elevassistenter ges möjlighet att komma. Som sagt: Alla behöver en årlig Ibby-föreläsning!

Vad ser du fram emot mest med den här föreläsningen?

Åh, vad ska jag välja? Det är mycket jag ser fram emot. Men mest nyfiken är jag nog på samtalen efteråt. När böcker för barn står i centrum brukar det spraka och gnistra om samtalen!