• Porträtt av Ellen Andersson.

    Ellen Andersson är ny utvecklare musik på Kulturförvaltningen sedan 15 augusti

Ellen: ”Jag drivs av lust och engagemang!”

Vi hälsar Ellen Andersson varmt välkommen till Region Skånes kulturförvaltning. Den 15 augusti började hon i sin nya roll som utvecklare musik.

Närmast kommer Ellen som utvecklingsstrateg inom kultur i Lunds kommun. Hon har en bakgrund inom kulturgeografi och samhällsplanering. Vi ställde några frågor.

Vad fick dig att söka dig till Region Skånes kulturförvaltning?

- Jag vill jobba för att skapa förutsättningar för konst och kultur, vilket just nu känns viktigare än någonsin. Därför vill jag se och förstå hela systemet och hur de olika beslutsnivåernas strategier och politik samverkar inifrån. Jag kommer precis från kommunen, som har en mer exekutiv roll, och ser regionen som ett naturligt nästa steg.

Hur skulle du beskriva din nya roll som utvecklare musik?

- Jag är ungefär två veckor gammal på jobbet och måste därför ödmjukt säga att det får vi se. Men jag har en tydlig bild av att mitt uppdrag är att skapa goda förutsättningar för att en mångfald av musikaliska uttryck ska bli och fortsätta vara möjliga att skapas, utvecklas och upplevas, på massa olika platser. Men också att stärka styrkor. Och att hitta kultur- och konstpolitikens skärning mot andra politikområden där det är relevant, som till exempel bullerstrategier eller fastighetsutveckling.

Vad kommer du att göra den första tiden?

- Lyssna på, och besöka så många kulturaktörer som verkar inom musikområdet som jag bara kan. Ta gärna kontakt med mig!

Vad ser du mest fram emot?

- Att få nya konst- och kulturupplevelser, att få nya insikter och perspektiv och att få träffa nya människor! Jag drivs av lust och engagemang!

Vad tar du med dig från din tidigare roll som du tror att du kan ha användning av här?

- Jag kommer närmast från en strategisk och analytisk roll, där det var viktigt att kunna hålla flera olika perspektiv och verkligheter i huvudet samtidigt. Häri ingår även bra och bred koll på omvärlden och vilka faktorer som kan komma att påverka det fält man bevakar. Jag har också lärt mig vikten av att upprätthålla och bibehålla goda kommunikationsvägar och relationer.

Ditt område är musik, hur ser ditt förhållande till musik ut?

- Musik har alltid varit en naturlig del av mitt liv och min vardag. Min mamma är utbildad inom musik och har arbetat med det på olika sätt hela sitt professionella liv, vilket självklart har påverkat mig. Jag spelar piano sedan jag var riktigt liten, men nu gör jag det mest som hobby. Det låter kanske banalt men jag älskar musik för att det är en så direkt konstform för mig, den går rakt in i själen och fyller upp. Det är fantastiskt att uppleva, både tillsammans med andra och själv.

Vilken är din senaste kulturupplevelse?

- Min absolut senaste kulturupplevelse hade jag nu i morse medan jag cyklade till förvaltningskontoret. En person ringde mig tidigare i veckan och berättade om ett kulturhistoriskt arkiv hon upprättar i podd-/radioform; The anxious beat. Den fokuserar på att lyfta fram nyckelpersoner inom till exempel house och technoscenens rötter i USA genom intervjuer blandat med mixar. Viktigt och intressant att förstå bakgrund och historik – särskilt nu när den elektroniska dansmusiken blir mer och mer poppis.

Avslutningsvis, har du en favoritplats i Skåne du vill dela med dig?

- Jag är född och uppvuxen i de värmländska skogarna men måste ändå säga stranden och havet. Sandhammaren, Ystads sandskog, Åhus stränder. Trots att jag nu bott i Skåne i nästan 20 år blir jag fortfarande helt tagen av hur vackert det är.