• Porträtt av Jacob Åkerström.

    Jacob Åkerström är med och arrangerar Böcker som funkar, en ny läsfrämjande författardag som främst vänder sig till barn, unga och vuxna med funktionsnedsättning och funktionsvariation. Foto: Anna Alsmark

Böcker som funkar - ny författardag i Malmö

Författarcentrum Syd bjuder in till författardagen Böcker som funkar den 16 november. Vi har ställt några frågor till Jacob Åkerström som är med och arrangerar.

Hej Jacob, vad är ”Böcker som funkar”?

Böcker som funkar är Författarcentrum Syds nya satsning på en läsfrämjande författardag, med författarsamtal på scen kombinerat med bokmässa. Vi hoppas att genom dagen skapa möjlighet för fler att utveckla en god läsförmåga och få tillgång till litteratur av hög kvalitet. Böcker som funkar äger rum på ABF-huset i Malmö 16 november kl. 10-15.

Hur kom idén till arrangemanget till?

Idén till projektet kommer från en av Författarcentrums medlemmar Ann Gomér. Ann är själv författare som skriver för målgruppen och också konstnärlig ledare för projektet.

Vilka är målgruppen för dagen?

Målgruppen för författardagen är barn, unga och vuxna med funktionsnedsättning och funktionsvariation. Samt skolpersonal, bibliotekarier och andra som bokar författarbesök.

Är det någon programpunkt du själv särskilt ser fram emot?

Jag ser verkligen fram emot att få höra alla medverkande författare berätta om sina respektive författarskap i relation till målgruppen. Medverkande författare är Per Törnqvist, Thomas Halling, Lotte Vikléa, Ann-Charlotte Ekensten, Kjell Stjernholm, Annika Rehn, Katarina Frankel-Jönsson och Marie Albertsson. Presentatör under dagen är Maud Cederlöw.

Vad hoppas ni att arrangemanget ska leda till?

Vi hoppas på att författardagen ska öka synligheten för specialanpassad litteratur i olika former och dess författare. Vi hoppas också på att det blir en fantastisk dag med många spännande möten mellan författare och läsare.