• En publik bestående av ett trettital människor sitter och skrattar och applåderar.

    Black Archives Sweden samlar in material och arkiverar det, ordnar utställningar, samtal och workshops för att göra arkivet levande. Foto: Futuro Berg

Black Archives Sweden låter afrosvenskar definiera sin representation

Black Archives Sweden använder konstnärliga uttryck för att skriva afrosvenskars historia. I insamlingsprojektet Familjearkivet skapar svarta och afrosvenskar ett levande arkiv över svensk historia.

Black Archives Sweden är en av tre verksamheter som nominerats till Region Skånes kulturpalett som 2023 lyfter kulturplanens utvecklingsområde Konstnärligt skapande med fokus på mångfald och integration.

Familjearkivet integreras med samtidskonst och en form av representation som saknats byggs långsamt upp. Black Archives Sweden grundades 2021 av konstnären och filmskaparen Jonelle Twum. Hon beskriver det som ett samtida arkiv som fokuserar på erfarenheter och berättelser från afrosvenska och svarta personer i Sverige.

– Konsten och research är våra främsta metoder. Vi samlar in material och arkiverar det, ordnar utställningar, samtal och workshops för att göra arkivet levande. Det ska vara ett arkiv som är tillgängligt för oss där vi lever just nu.

Black Archives finns representerade i London och Amsterdam, och i USA finns fler olika mindre arkiv för svart historia. Jonelle Twum berättar att hon har en aktiv dialog med de andra arkiven och förklarar varför hon startade Black Archives Sweden:

– Jag hade studerat i Storbritannien, och såg flera institutioner och platser med olika ändamål för svarta och andra marginaliserade grupper. När jag flyttade hem blev bristen på detta i Sverige påtaglig. Såvitt jag vet finns det inga formella arkiv för svarta och afrosvenskar. Det saknas också kulturinstitutioner där man kan samlas och bara få vara sig själv utan att alltid behöva motsätta sig makten och där arkiv, konst, research och pedagogik kan förenas för att skapa ett kollektivt utrymme för kritisk (om)lärning, för läkning och för experimenterande.

– Jag blev också medveten om många äldre afrosvenskar som höll på att försvinna med sina erfarenheter av att komma till Sverige på 1950-70-talen. Samtidigt går politiken nu åt höger och migration målas upp förutom som ett problem också som något nytt, istället för något som har varit en ständig del av landets historia. Afrosvenskar har funnits i Sverige otroligt länge, ända sedan 1700-talet, men vi hör inte om det.

Hon fortsätter:

­– I skolan får vi inte lära oss om svart historia här. Det handlar mest om det som hänt utanför Sverige, snarare än om historien i Sverige. Vi är vana att se svarthet som något som är "därborta" snarare än som en del av Sverige och svenskhet.

En stor del av Black Archives Swedens nuvarande arbete är att samla in material till Familjearkivet. Det är en samling som ska skapa utrymme för den historia som afrosvenskar och svarta personer i Sverige levt, sett ur ett privat och intimt perspektiv. Jonelle Twum förklarar:

– Många har ett stort behov av att få se sin historia och också att själva få skriva den. Den visuella representationen av svarta är ofta negativ, så det är otroligt viktigt att själv få vara med och definiera sin representation. Det är en offentlig och kollektiv samling som de som lämnar in får forma och själva bestämma vad som är av värde för dem. Det kan vara en konsertbiljett, ett gammalt pass, ett recept som du har fått från din farmor, en saga du brukade höra som barn. Det kan vara vad som helst som du tycker är viktigt för ditt familjearkiv. De som lämnar in får även själva bestämma vad familj är för dem och vilka som ingår i den.

Black Archives Sweden har även väckt intresse hos andra verksamheter, forskare och konstnärer som jobbar med minnesarbete, identitetsfrågor och kulturproduktion i Sverige och andra länder, berättar Jonelle Twum.

– Jag märker det både från svarta i Sverige och i diasporan, det är så många som hör av sig. De är intresserade av gemenskapen och den kollektiva kulturproduktionen. Det finns inte på så många platser ­–  det har saknats inte bara i Sverige, utan runtom i hela Europa.

Utöver insamlingen till Familjearkivet bjuder Black Archives Sweden in konstnärer, poeter, fotografer, filmare med flera att dela texter, brev, bilder, ljud, muntliga berättelser, foton, filmer och erfarenheter. Jonelle Twum berättar:

– Vi blev ganska tidigt i projektet medvetna om att konst är ett öppet, tillgängligt och experimentellt verktyg för att samla in material och aktivera arkivet. Det är ett verktyg som är både tillåtande och utmanande – en spänning som möjliggör förändring. Vi samarbetar med konstnärer för att de ska vara i dialog med arkivet och bidra med egna översättningar av arkivet för allmänheten. Samtidigt öppnar våra publika program upp dörrar för allmänheten att göra sina egna tolkningar och på så sätt påverka arkivet.

Idag är det bara tre personer som arbetar med Black Archives Sweden, så för att nå ut över hela Sverige arbetar de tillsammans med andra organisationer och föreningar. Det publika programmet är viktigt för att bli mer synliga.

– Vi hade bland annat en tredagars Community Gathering i Malmö för olika målgrupper, såväl vuxna som barn. Där hade vi allt från musikframträdanden, samtal, filmvisningar och poesiläsningar till konstmarknad och workshops. Hjärtat i de tre dagarna var att samla in material till Familjearkivet. Det var otroligt fint, det var så många som kom förbi, och det gjorde att arkivet kändes mer kollektivt och tillgängligt. Det var inget som man måste knacka på en dörr för att komma in till.

Jonelle Twum drömmer om att Black Archives Sweden ska kunna ha en fysisk lokal i Malmö, men både det och utveckling av det publika programmet kräver resurser, så skulle de få Kulturpaletten skulle det vara ett steg på vägen.

– Generellt är det viktigt med stöd för kulturlivet, framför allt projekt som är nästintill omöjliga att bedriva i offentliga statliga organisationer behöver få finnas för ett varierat kulturutbud. Det är bra att det syns vilket arbete vi och de andra nominerade institutionerna och alla i det fria kulturlivet gör i och för vår region. Malmö är speciellt för oss, och även för Sverige med tanke på hur invånarna ser ut, plus stadens närhet till resten av världen. Jag har svårt att se en fysisk institution för oss någon annanstans än i Malmö.

Text: Sara Reis

Bakgrund

Black Archives Sweden är en av tre verksamheter som är nominerad till Region Skånes Kulturpalett 2023. Priset är ett verksamhetspris som är knutet till utvecklingsområdena i Regional kulturplan för Skåne 2021–2024: Konstnärligt skapande, Delaktighet och medskapande, Kulturens rum och platser, Barns och ungas rätt till kultur samt Digital utveckling. Kulturpaletten ska varje år att ha fokus på ett av utvecklingsområdena i kulturplanen och 2023 lyfts utvecklingsområdet Konstnärligt skapande.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Tack för att du hjälper oss att förbättra webbplatsen!

Berätta gärna vilken information som är fel eller saknas genom att skicka en synpunkt till webbredaktionen.

Tänk på att webbredaktionen inte kan svara på eventuella frågor som du ställer här.

Tack för din hjälp att förbättra webbplatsen, dina synpunkter har skickats till webbredaktionen.