• Mamma och bebis som håller i en bok

    Dialogläsning med de allra minsta är en viktig del av Bokstart Skåne. Foto: Susanne Kronholm

Vilken bok tycker du ska delas ut till barn i Bokstart Skåne?

Vilken bok ska delas ut till alla åtta månaders barn i Skåne under 2025-2027? Nu kan du som jobbar på bibliotek komma med förslag!

I samband med barnhälsovårdens hembesök vid åtta månaders ålder får alla barn i Skåne en bokgåva. Under besöket läser BHV-sjuksköterskan också boken tillsammans med barnet för att inspirera föräldrarna till fortsatt läsning. 

Del av Bokstart Skåne

Bokgåvan är en del av Region Skånes arbete med Bokstart, en nationell språk- och läsfrämjande satsning som vänder sig till föräldrar och vuxna i små barns närhet. Bokgåvan och rutinen med dialogläsning vid hembesöket inrättades 2022.

Vi vill ha er experthjälp!

Nu är det dags att välja ny boktitel för bokgåvan, alltså vilken bok som ska delas ut av barnhälsovården i Skåne under perioden 2025-2027. För att få in förslag på riktigt bra böcker som passar för dialogläsning med de allra minsta tar vi hjälp av experterna – barnbibliotekarier och BHV-sjuksköterskor.
Denna vecka har ett utskick gått ut till alla folkbibliotek och alla BVC i Skåne med en uppmaning till barnbibliotekarier och BHV-sjuksköterskor att komma med förslag på titlar.

Fler titlar till de skånska familjerna

Till och med slutet av 2024 är det boken Leka tittut av Maria Nilsson Thore och Annika Thore som delas ut när BVC kommer på hembesök. Sedan är det dags för en ny titel, som ska delas ut 2025-2027. Att byta gåvobok med ett par års mellanrum ökar chansen att syskon får olika böcker, och det innebär fler titlar hemma hos de skånska familjerna.

Stimulerar språkutveckling

Metoden som används vid hembesöket är dialogläsning. Det innebär att man skapar ett slags samtal med barnet genom att titta, peka, prata och göra ljud utifrån bilder och text i boken. Dialogläsning stimulerar barnets språkutveckling.

Vilken bok tycker du att Skånes bebisar ska få?

Vill du komma med ett förslag på en bok som du tycker är riktigt bra att  läsa högt med bebisar?

Skicka in ditt förslag på titel för Region Skånes bokgåva 2025-2027.

Vi vill ha ditt förslag senast den 31 januari 2024.