Elbilslandet Syd

I projektet Elbilslandet Syd har Region Skåne tillsammans med samarbetspartners fått företag att byta ut sina bilar till fossilfria och installera laddplatser. Projektet har också arbetat med att initiera elbilstaxi och skapa nätverk för Gröna affärer. Syftet är att få ut fler fossilfria personbilar och lätta fordon på våra vägar.

Skog och himmel i bakgrunden, Elbilslandets logotyp i framgrunden.

Vår förhoppning är att ni fortsätter det arbete som ni redan påbörjat eller börjar er resa mot fossilfria bilresor nu efter att projektet har upphört. Till hjälp för detta arbete har vi tagit fram stöd och verktyg som ni kan arbeta med på egen hand.

Verktygen

Stapeldiagram över utveckling bland rekryterade företag

Fordon: Utveckling bland rekryterade företag

Stapeldiagram som beskriver fördelning bland fossiloberoende fordon

Fördelning bland fossiloberoende fordon

Resultat av projektet är att:

  • Andelen fossiloberoende fordon har ökat från 3,7 %till 42,5%, under perioden 2018 till 2021, hos företagen med egen fordonsflotta och där projektet genomfört energideklaration. Största ökningen är för fordon som drivs med HVO 100, därefter kommer laddhybrider följt av rena elbilar. De rena elbilarna ökade framförallt under 2021.
  • Koldioxidutsläppet har minskat med 1/3 hos dessa företag (förutsätter att fordon godkända för HVO 100 körts på detta bränsle).
  • Minst 150 nya laddpunkter har tillkommit hos de medverkande företagen med egen fordonsflotta och fler är på gång. (Datauppgifter hämtade från 16 av de 50 företagen.)
  • 125 nya laddpunkter har byggts hos medverkande fastighetsägare fram till 2020. (Delprojekt laddinfrastruktur avslutades i december 2020.)
  • Elbilstaxi finns nu på sju orter i Skåne och Blekinge (Ängelholm, Helsingborg, Lund Malmö, Trelleborg, Kristianstad och Karlskrona). Vid projektstart 2018 fanns inte elbilstaxi i Skåne och Blekinge.
  • Ett nätverk med 26 företag inom "Gröna affärer" har bildats.
  • Sammanlagt har närmare 100 företag i Skåne och Blekinge fått stöd av något av delprojekten i Elbilslandet Syd.

Projektets övergripande mål, 2018-2021

Öka andelen lätta transporter som utförs med elfordon eller andra fossilfria drivmedel och att minska koldioxidutsläppen från transporter.

Elbilslandet Syd har haft fyra delprojekt

  • Omställning av företags fordonsflottor
  • Kunskapsstöd till utbyggnad av laddinfrastruktur (fastighetsägare)
  • Elbilstaxi till Skåne och Blekinge (Nollzon)
  • Affärs- och Innovationsutveckling

Inspiration för Affärsutveckling - Gröna affärer

Vill du ta del av de inspirationsblad vi tagit fram med behov och lösningar som kommit fram bland företagen som medverkat i projektet så är du välkommen att höra av dig till oss. Kontaktuppgifter finns nedan.

Tips och lärdomar - resultat och reflektioner

Elbilslandet Syd var ett fyraårigt ERUF-finansierat projekt med Region Skåne som projektägare. Samverkanspartners och medfinansiärer har förutom Region Skåne varit Skånes Kommuner, Miljöfordon Sverige, Sustainable Innovation samt Länsstyrelsen Skåne och Malmö stad under åren 2018–2021. Projektet har också medfinansierats av Region Blekinge.

EU logotyp

Kontakt

Senast uppdaterad: 19 april 2024

Fick du hjälp av informationen på denna sida?