Utveckling Skåne

Innovationssystemet för Livsmedel

Region Skånes roll är att driva på utvecklingen av livsmedelsområdet med fokus på klimat- och miljömässig hållbarhet inom ramen för Livsmedel som specialiseringsområde. Arbetet sker dels genom arbetet i Forsknings- och Innovationsrådet i Skåne (FIRS) samt dels genom egna och gemensamma satsningar med andra aktörer som verkar inom livsmedelsområdet i Skåne. Aktörerna, satsningarna och projekten räknas in i det som kallas innovationssystemet och denna sida beskriver hur innovationssystemet för livsmedel ser ut i Skåne idag.

Det finns ett antal saker som är utmärkande för ekosystemet för livsmedel i Skåne. Några av dessa är att branschen i Skåne präglas av en stor diversitet i företagsstrukturen - hela värdekedjan finns här. Det finns hela 23 delbranscher och 99 procent av alla företag är små. Det finns även en stark kunskapsuppbyggnad hos de fyra lärosätena, ett välfungerande nätverk som stödjer innovation där även de stora företagen ingår samt väletablerade främjaraktörer längs hela kedjan.

Trots Skånes viktiga roll som Sveriges livsmedelsproducent så utnyttjas inte den fulla potentialen. Skånes livsmedelssektor karakteriseras, utöver ovan, av en låg FoI-budget och innovation av inkrementell karaktär. Skåne har tappat gentemot riksgenomsnittet tidigare, men vi ser en vändande trend från 2016 och framåt.

I utvecklingskurvan för startup-bolag ser Region Skåne att Skåne behöver öka sina ansträngningar för att fler bolag ska kunna skapa en etablerad verksamhet. Något som kan ske genom ett ökat antal test & demonstrationsanläggningar och småskaliga produktionsytor, enklare navigation till att hitta rätt stöd och att främja tillgången till livsmedelskompetens.

En historiskt stark livsmedelssektor i Skåne har gett stordriftsfördelar men detta försvårar möjligheterna för just mindre företag i tillväxtfasen. Ansträngningarna Region Skåne gör för att förbättra förutsättningarna sker i samråd med och genom det innovationsekosystem som finns här och även på nationell nivå.

En nyckelaktör som samlar sektorn brett är Forsknings- och Innovationsrådets grupp för livsmedel. Denna grupp producerar en agenda som ämnar bana vägen för dessa förbättringar. 

I innovationssystemet finns det ett antal aktörer på samhällelig nivå som fyller olika funktioner. Dessa är:

  • Företagen
  • Myndigheterna (till exempel nationella myndigheter, Länsstyrelser, regioner och kommunerna)
  • Finansiärerna
  • Främjaraktörerna
  • Forskning och utbildning 
  • Civilsamhälle och ideella organisationer 

Tillsammans fyller de olika funktioner och olika aktörer kan arbeta på tvärs och bredd. Några stimulerar till ett ökat entreprenörskap, andra agerar marknadsskapande. Det finns de som jobbar med omvärldsorientering och kunskapsuppbyggnad, men även spridning. Sen finns det de som mobiliserar resurser och arbetar med legitimering. Funktionerna arbetas inte med i ovan nämnd ordning utan olika aktörer kan arbeta med en kombination av ovanstående eller enbart en av dem.  

Främjaraktörerna för Livsmedelsområdet 

Främjaraktörerna spelar en nyckelroll i genomförandet av ovanstående funktioner och de verkar även som en brygga mellan akademi, offentlig sektor och näringsliv.  Region Skåne medfinansierar många av dessa aktörer då deras  funktion fyller ett bredare allmänt intresse och stärker systemet som helhet.

Organisationer som Region Skåne medfinansierar inom ramen för sitt verksamhetsfinansieringsprogram.

Här nedan lyfts några av de främjaraktörer fram som är en aktiv del i innovationssystemet för livsmedel. 

Logotyper samlade.

Projekt, samarbeten och satsningar 

Projekten och de gemensamma satsningar som sker inom livsmedelsområdet spelar en nyckelroll i innovationssystemet för livsmedel. Projekten utförs oftast i samarbeten mellan ett flertal främjaraktörer och agerar som oljan i det maskineri som är livsmedelsinnovation. Region Skånes avdelning för regional utveckling både deltar i och är med och initierar dessa. Nedan finns en samling av de viktigare satsningarna och projekten som ämnar få till framåtdrift i genomförandet av Skånes innovationsagenda för livsmedel, som i sin tur är en gemensamt framtagen agenda alla aktörer emellan. 

Senast uppdaterad: 31 juli 2024

Fick du hjälp av informationen på denna sida?