AA Scenkonst beviljas 80 000 kronor för att sätta upp en teaterföreställning baserad på de historiska händelserna under missväxtåren 1867–69. Det immersiva performanceverket Svälten har för avsikt att levandegöra och berätta om en tid av Sveriges historia som ofta reduceras till en grumlig dåtid; där osäkra siffror smälter samman med suddiga minnen. Det är en musikalisk och visuell berättelse, inte bara om en naturkatastrof och en befolkning i kris, utan också ett vittnesmål om en tid då samhället, kosmologier och idéer är i förändring.
Albin Ganovic, enskild firma, beviljas 300 000 kronor för att producera cirkusföreställningen Vintercirkus i Slottsparken i Malmö. I projektet medverkar såväl skånska som internationella cirkusartister med samtida och traditionella cirkusartister. Professionella cirkusartister från över sex nationaliteter skapar en föreställning tillsammans som förenar traditionella och samtida cirkuselement. Det blir premiär i december 2024 och de planerar att ge 18 föreställningar, inklusive 4 skolföreställningar. Cirkusfoajén är öppen för interaktiva aktiviteter.
Alma Söderberg Studio beviljas 250 000 kronor för att producera dansverket ”Cual alegria mejor?”. Verket, som har premiär under våren 2025, är ett nytt verk för fem dansare, Alma Söderbergs hittills största egenproducerade verk. Fokus för ”Cual alegria mejor?” är att undersöka känslolägen och tätt sammanfoga text, dans och musik. Arbetstiteln är ett citat i översättning; “Vilken lycka är större? Vilken sorg uthärdligare”.
Verket produceras i samverkan med Inkonst och Norrlandsoperan. Dessa är i sin tur med i ett samarbete mellan Moderna Dansteatern och Dansens hus i Stockholm, Skogen i Göteborg, Festival d'Automne i Paris (Frankrike), PACT Zollverein i Essen (Tyskland), STUK i Leuven (Belgien) och NEXT Festival i Kortrijk (Belgien) med spelningar på samtliga platser och fortsatt turné till Kaai Theater i Bryssel (Belgien).
Bellevue String Quartet beviljas 12 800 kronor för en konsertturné med naturtema vid fem olika Naturum runt om i Skåne. De ska spela stråkkvartetter med naturtema av Mozart och Haydn och kombinera dem med nyskrivna haikudikter av Malmöpoeten Birk Andersson. Publiken kommer också att få möjlighet att skriva egna haikudikter med målet att få dem att engagera sig och på ett nytt sätt hitta kopplingar mellan natur, musik och litteratur. Konserterna kommer att äga rum under hösten 2024.
Cirkus I love you beviljas 250 000 kronor till föreställningen ”Fun n° 1” som gör en djupdykning i begreppet “fun” med samtida cirkus, musik, en internationell ensemble med nio medverkande och ett stort rosa och gult cirkustält. Föreställningen är både politisk och inte, samtiden behöver gemenskap, frihet och jämlikhet, samtiden behöver fun!
Projektet genomförs i Klippans kommun och Landskrona kommun och sträcker sig över ett och ett halvt år. Det består av både skapande och inledande turné. Föreställning ska spela på skolor och det blir även offentliga föreställningar i Skåne och internationellt.
Daniel Persson, enskild firma, beviljas 180 000 kronor för att producera dansverket TILLGIVENHETEN/Hyo som behandlar ämnen som ”barnets blick på föräldern” och den villkorslösa tillgivenhet en kan känna gentemot sina föräldrar. Verket vänder sig till en vuxen publik och vill särskilt nå queer/hbtqia+communityt. Estetiken och upplevelsen ska tilltala både etablerade scenkonstbesökare såväl som ny publik intresserade av bland annat koreansk och svensk kultur, adoptionsperspektiv, och de som reflekterar kring föräldraskap och familjedynamiker. Premiären planeras till februari 2025.
Ebba Lindgren, enskild firma, beviljas 50 000 kronor för lansering och utställning av och med frilanskontoret Streck som öppnar upp lokalen och visar individuella konstnärliga praktiker mot gatan utanför. Under Southern Sweden Design Days 2024, 23–26 maj, bjuds besökare, designkollegor och grannar till det nystartade designkontoret genom att skapa ett rumsligt helhetskoncept där innemiljön sträcker sig ut på gatan. Under festivaldagarna pågår samtal eller workshops på temat omsorg. Utställningen är sedan öppen en dag i veckan över hela sommaren. Genom utställningen vill Streck bidra till möten och interaktion och introducera en ny plats i Malmö där lokal design kan växa och förmedlas.
Fantastisk Filmfestival i Lund beviljas 100 000 kronor för att arrangera Fantastisk filmfestival 2024. Festivalen har en stor och trogen publik med sin inriktning på genrer som fantasy, sci-fi, skräck och arthouse. 2024 fyller festivalen 30 år ska uppmärksamma det med en historisk utställning.
FFF ska också ta fram en utvecklingsplan för festivalen på 3–5 år. De vill genomföra fler visningar på fler platser, framför allt i Malmö. Fantastisk Filmfestival är en stor festival inom sitt område som har ambitionen att bli en internationell mötesplats för branschen. Föreningen vill också utveckla festivalen online. En tjänst de har haft under senare år och som öppnat upp för fler deltagare nationellt. Festivalen äger rum i oktober.
Föreningen Folkdansens vänner beviljas 87 000 kronor för att tillsammans med professionella inom dans och musik skapa en koreograferad föreställning, som bygger på Börje Wallins forskning om dans, lekar och visor i Skåne. Två riksspelmän spelar, en professionell danspedagog koreograferar föreställningen, en dansledare leder dansrepetitionerna, 16–20 erfarna dansare från föreningen dansar och ett antal barn, som deltar i föreningens familjedanskurs deltar med dans och gamla lekar. Information om Börjes Wallins betydelse för dansutvecklingen i Skåne och Sverige ges i samband med föreställningen.
Genom att lyfta den skånska musik- och danstraditionen och historien vidgar projektet våra perspektiv så att vi lär oss mer om oss själva, om varandra, om livet förr såväl som livet här och nu.
Frida My Josefine Roth, enskild firma, beviljas 150 000 kronor för att producera en utforskande cirkus- och musikföreställning för tre cirkusartister och fyra musiker. Föreställninen ska handla om den egna kroppens mening för människan, i samhället och inom religion idag. På scenen möter vi kroppar som genomgår en ofrivillig separation mellan kroppen och sinnet och deras kamp för att hitta tillbaka till ett harmoniskt tillstånd där hjärtat och hjärnan samverkar. Föreställningen utspelar sig, koreograferas och dramatiseras platsspecifikt för ett kyrkorum och andra religiösa byggnader. Genom föreställningen vill de nå både en cirkusintresserad publik och de traditionella kyrkobesökarna. Föreställningen ska ges på flera ställen i Skåne inom ramen för Southern Sweden Circus Festival i september 2024.
Förord - Litteratursällskapet Helsingborg beviljas 140 000 kronor till ett projekt som ska fortsätta etablera en litterär plattform för skrivande och läsande människor i nordvästra Skåne. Visionen är ett litterärt rum som välkomnar en heterogen flora av litterära röster. Ett led i utvecklingsarbetet är att de ska skapa evenemang med fokus på olika slags text i olika genrer och bygger på så vis organiskt upp en litterär mötesplats. De arbetar med namnkunniga författare likväl som oetablerade bland annat inom insatsen Nya Röster.
Förord ska under 2024 bjuda in till fyra nya workshops samt fyra nya författarkvällar. De samverkar med bland annat HbgPride, HX Festival, ABF, Stadsbiblioteket och föreningslivet. De utgår från deltagarnas och publikens önskemål som medverkar till innehåll och programsättning.
Gunnel Momiyama Petterson, enskild firma, beviljas 48 000 kronor för att i samarbete med lokala aktörer omvandla ett stycke jordbruksmark till en experimentell plats för äldre grödor. Genom denna plattform ska de skapa utrymme för diskussion kring viktiga samtidsfrågor, såsom matförsörjning och biologisk mångfald. Deras mål är att utforska hur man kan omvandla 1,7 hektar odlad jordbruksmark, som även inkluderar kringliggande fornlämningar, från en privat till en offentlig plats.
Vidare kommer de att undersöka vilka möjligheter som finns för fornlämningsvandringar, fältvandringar i ekologiskt odlade kultursorter, gemensamma odlingsaktiviteter, skördefester, utställningar, konstinterventioner och seminarier. Projektet äger rum vid Brunåkra Gård strax öster om Gislöv med utsikt mot Bornholm. Gislövs Smidesmuseum och byagille är samarbetspartners i detta. Det är ett nytt sätt att arbeta med kulturarv, någonstans i gränslandet mellan experimentell arkeologi, botanik och samhällsvetenskap.
Heart Archive beviljas 170 000 kronor för att producera scenverket ”Vilda Mormor och Kapten Noelia” riktat till barn med dans, dokumentärt filmat innehåll samt text och musik. Verket kommer att utvecklas i kontakt med barn i årskurs 1–3 genom en workshopsgrupp som rekryteras via informationsutskick och kontakt och med skolor.
Verket handlar om Vilda Mormor som är medlem i Havskommittén och när hon får ett angeläget uppdrag ger hon sig av med Kapten Noelia på en resa över världens hav. De ska samla vittnesmål på fem platser: mangroves, sjögräsängar, våtmarker, korallrev och en gåtfull sista plats. De har fem veckor på sig att infinna sig framför havskommittén.
Genom att i ett tidigt stadie arbeta med barns delaktighet och inflytande i skapandet av verket vill gruppen väva in att ett lärande för barn om vikten av att bevara mangroveskogar, sjögräsängar, våtmarker och korallrev – vissa av dessa finns i Skåne. Genom produktionen ska barnen få en djupare förståelse för havet och dess betydelse för Skåne.
Verket har premiär på Barnens Scen i Malmö under april 2025 och kommer även spelas i Landskrona och ytterligare en skånsk kommun.
Idas Apolonias Ekonomiska Förening beviljas 100 000 kronor för att producera ”När Nalle försvann”, en gammeldags varietéinspirerad musikteatersaga för de yngsta från 1–3 år. Föreställningen ska fungera som en bro mellan scenkonst och pedagogik, intryck och sammanhang. Det är en saga om vänskap berättad med färgstarka bilder och sprudlande musik vilken föds ur en gigantisk koffert och förmedlar budskapet om att alla får vara med. Föreställningen ska ges i Svedala, Svalöv, Höör, Eslöv och ha pemiär i Malmö under hösten 2024.
Imagenes del Sur beviljas 140 000 kronor för att arrangera filmfestivalen ”Latinamerika i fokus”. Festivalen ska äga rum måndag-söndag, preliminärt tredje veckan i oktober 2024, med invigning, mingel och invigningsfilm. Under festivalen blir det både dagliga filmvisningar av långfilm, dokumentärfilm samt kortfilmspaket med regissörsbesök och filmsamtal samt seminarier. Det innebär en utökning av festivalen med ett par dagar.
Utöver festivalen i Malmö vill Imagenes del Sur även visa film i andra kommuner, exempelvis Lund, Ystad, Simrishamn och Kristianstad.
Jonna Blode Hanno, enskild firma, beviljas 38 678 kronor till ett projekt som ska landa i shower inom den Malmöbaserade dragshowen Club Mermaid. Föreställningarna ska både vara en trygg famn och samtidigt utmana, hylla och skrämma sin publik. Club Mermaid ska visa drag och dess utveckling samt konstnärliga bredd genom att lyfta, hylla och visa på mångfalden och kreativiteten inom Skånes HBTQ-scen, med en jubileumsshow och en Halloween-show i Malmö under hösten.
Genom ett open-call för både nya och etablerade artister ska sju artister väljas ut, samtliga med utbildningar och erfarenheter från såväl sång, som dans, skådespeleri och annan konst. De planerar en närmast interaktiv show som både kommer skrämma och förtjusa men även ge fler perspektiv för besökarna om drag och kulturen.
Kerfree AB beviljas 200 000 kronor för att producera föreställningen ”Sagan om de tre fattiga”. Det är en musikalisk interaktiv barnföreställning med en stark visuell komponent. Berättelsen är baserad på en gammal judisk saga som tillhör den chassidiska, mystiska traditionen och berättar om att vi aldrig vet vad som ligger bakom en annan persons agerande och motiv. Projektet löper över hela 2024 och avslutas i april 2025. Föreställningen har premiär på Barnens scen i Malmö i september och spelas därefter i Lund och Kristianstad under hösten samt troligen även på andra scener i Skåne under vårvintern kommande år. Primär målgrupp är barn i åldern 5–9 år.
Kulturhuset Blå Hallen beviljas 150 000 kronor för utställningen ”Retrospektiv Barbro och Robert Nilsson” sommaren 2024. Blå Hallen ställer ut verk av konstnärsparet Barbro och Robert Nilsson, två av 1900-talets mest betydelsefulla svenska konstnärer. Barbros textilverk och hennes närmare 30 år som konstnärlig ledare för Märta Måås Fjetterström i Båstad, visas tillsammans med maken Robert Nilssons keramik och skulptur. Makarna Nilsson utvecklade självständiga konstnärskap i en kreativ dialog, som ett resulatat av deras liv tillsammans. Båda blev med tiden förgrundsgestalter inom svensk formgivning. Barbro Nilsson tog avstamp i den svenska textiltraditionen och kom att vägleda en hel generation textilkonstnärer. Makarna Nilssons förmåga att föra konstnärligt hantverk och tekniskt kunnande vidare till kommande generationer är värd uppmärksamhet, och i sommar sker det på Blå Hallen i Höganäs! Utställningen är ackompanjerad av programaktiviteter som t ex krokiteckning och gobelängvävning.
Litteraturscen Lund beviljas 220 000 kronor för att arrangera Novellfest 2024. Festivalen fyller 10 år och firar med en jubileumsfestival som arrangeras i flera steg. Det stora tioårsfirandet planeras gå av stapeln på Skissernas Museum i Lund den 12 oktober med ett brett program. Novellfeståret inleds dock redan under våren och sommaren med både nya och återkommande inslag som workshops i novellskrivande på olika orter i Skåne. Ett annat inslag är en ny satsning, en årlig novelltävling: "Gestaltad forskning och novellskrivande för unga i samarbete med Lunds universitet”.
Malmö Open Studios beviljas 100 000 kronor för att arrangera Malmö Open Studios rum för sjunde gången. Sista helgen i augusti öppnar konstnärer verksamma i Malmö upp såväl ateljéhus som enskilda ateljéer och bjuder in besökare till sina arbetsplatser och verkstäder under tre dagar. Projektet vänder sig både till branschen, det vill säga konstnärer, curators och konstsamlare samt till en bred konstintresserad allmänhet. Publiken kan välja att ta sig runt på egen hand till fots eller cykel eller boka plats på en guidad busstur. Malmö Open Studios är en bas för nätverkande, och bidrar samtidigt till ett ökat intresse för Malmös konstscen.
Malte Zeberg, enskild firma, beviljas 120 000 kronor för att skapa en internationell turnébar cirkus- och musikföreställning för scen. Cirqus Hialös är en tvärkonstnärlig, färgstark och lättillgänglig cirkusföreställning som skapas av folkmusikgruppen Hialösa, fyra nordiska cirkusartister och en ljudkonstnär. Föreställningen tas fram genom residens i Danmark, Norge och i Sverige och får sin premiär i Malmö. I föreställningen kombineras gammal traditionell skånsk folkmusik med samtida cirkusdiscipliner.
Marie Herzog, enskild firma, beviljas 100 000 kronor för att arrangera illustrationsfestivalen Bildvärld Gränsland. På festivalen kan bildskapare, studenter och en intresserad allmänhet mötas och ta del av föreläsningar, workshops, panelsamtal och aktiviteter. Festivalens ambition är att verka som ett nav för kreatörer inom illustrationsbranschen. Med fokus på arbetsprocesser och öppenhet vill festivalen göra illustrationsbranschen tillgänglig för yrkesverksamma, både oetablerade och nybörjare. Festivalen kommer att hållas på Inkonst i Malmö under hösten 2024 och har fri entré.
Föreningen Medvind beviljas 44 550 kronor till ett projekt som ska stärka förmedling och upplevelse av utställningen ”Se Din Konst”. Utställningen består av skånska barns konstverk som har skapats av barn i tio skånska kommuner och visas av föreningen Medvind i Lund. Stödet ska användas till workshops som leds av unga konstnärer under helgerna i september 2024.
Miscellaneous AB beviljas 200 000 kronor för att arbeta fram danskonstverket ”Sammankomst” som ska utforska gemenskap och deltagande genom linedansen The Electric Slide. ”Sammankomst” strävar efter att vara mer än en dansföreställning. En gemensam upplevelse som inspirerar till reflektion över vikten av gemenskap och kollektivt deltagande. Fem professionella dansare framför verket och är i ständig rörelse från start till slut, vilket skapar en inbjudande, tillåtande atmosfär för publiken att ansluta om och när de har lust och känner sig redo. The Electric Slide har haft en växande roll i Maria Naidus konstnärskap som i detta projekt får utvecklas.
Pampas Design beviljas 50 000 kronor för projektet ”Fashion Forward Malmö”. Ett projekt som förenar mode med andra kulturella uttryck för att poängtera hållbarhet och innovation. Genom återanvänt material skapas en ny vision för mode, med fokus på hållbara val och minskat textilavfall. Malmöbor och besökare i staden ska under 2024 engageras i en kroppspositiv upplevelse, en modevisning förstärkt av ljuddesign, musik, visuella installationer och en utställning på Form/Design Center i Malmö.
Själva modevisningen äger rum under Southern Sweden Design Days den 25 maj på Form/Design Center.
Peter Lång, enskild firma, beviljas 75 000 kronor för att producera scenföreställningen TROLLERI. Det är en scenföreställning och en installation som kombinerar konst och musik med magins värld för att presentera, problematisera och visa hur felaktig information sprids och påverkar oss i vår vardag. TROLLERI ska lära barn identifiera och förstå felaktig information till stöd för kritiskt tänkandet. Projektet ska åstadkomma en ny konstform där digitalt material förenas med live-framträdanden och trolleri. Med projektet vill projektägaren utveckla barnens förmåga att tänka som en forskare och uttrycka sig som en konstnär. TROLLERI kommer att erbjudas till både skolor och bibliotek i Svalövs kommun under hösten 2024.
Pink Ivy Management beviljas 300 000 kronor för att arrangera Scania Sounds. Det är en festival och plattform för artister och musikbransch, med fokus på att ge skånska artister i början av sin karriär chansen att ta nästa steg och skapa större branschnärvaro i Skåne. Festivalen byggs upp av för att visa upp intressanta skånska akter, men har även affischnamn med skånsk anknytning samt en konferensdel med föreläsningar och aktiviteter för nätverkande. Scania Sounds genomförs i Malmö och Lund under november 2024.
Samsa Musikteater beviljas 240 000 kronor till produktionen av ”Indras dotter hittar ett burklock”. Det är en fristående, moderniserad och intervjubaserad uppföljare till Strindbergs ”Ett drömspel” i form av ett sångspel invävt i ett elektroakustiskt ljudverk. Liksom sin föregångare blir föreställningen en djupdykning i mänsklighetens villkor, men med fokus på de särskilda existentiella frågor som tillhör den eskalerande klimatkrisen. Verket framförs i en tom blackbox av fyra musikalartister och DJ/elektronisk arrangör som, utrustade med loop-pedaler, står runt publiken och omsluter dem med ljud. Projektet innefattar insamlande av intervjumaterial, textförfattande, skapande av originalmusik och slutligen produktion av det färdiga verket på Scenkonsthuset Bastionen i februari och mars 2025.
Sarah Nakiito, enskild firma, beviljas 80 000 kronor för konstprojektet Black Female Form. Projektet ska genom olika konstnärliga uttryck utforska de olika sidor psykisk ohälsa hos svarta och bruna kvinnor i Sverige både yttrar sig och har sin bakgrund i. Black Female Form är en utställning som med hjälp av textil, foto och film, text och installationer behandlar psykisk ohälsa, minoritetsstress och metoder för läkning med dekoloniserande praktiker. Projektet produceras under 2024, utställningar och workshops genomförs i början av 2025 i Skåne. Ett första publikt arrangemang kommer att ske redan under Southern Sweden Design Days i maj 2024 på Mitt Malmö.
Söndrebaljsoperan beviljas 150 000 kronor för ”In between music festival”, en festival på landsbygden i nordvästra Skåne som uppmuntrar det gränsöverskridande. Festivalen fokuserar på musik framförd av musiker och upphovspersoner från olika genrer, där de inbjudna artisterna har en egen konsert men samtidigt medverkar på varandras. Detta för att möjliggöra nya möten och konstellationer. I år firar ”In between music festival” 5 år och det görs ett program där poesi och litteratur har använts som utgångspunkt för musiken. Festivalen genomförs i juli.
Teater JaLaDa beviljas 250 000 kronor för att producera den flerspråkiga föreställningen ”Berättelsen om den första”, en berättelse för barn 6–10 år i samarbete med teatergruppen Al-Rahal i Jordanien. Föreställningen kommer i huvudsak att spelas på svenska och arabiska som huvudspråk men innehåller även andra språk som engelska och syntolkning och riktar sig både till enspråkig och flerspråkig publik. Föreställningen skapas under hösten/vintern 2024 i Malmö och turnerar sedan både i Sverige och i Jordanien.
Teaterrepubliken beviljas 250 000 kronor för att producera dramat “Doomers”, en föreställning som fördjupar frågeställningar om klimatkrisen och ansvaret den enskilde har i sin vardag. Med “Doomers” vill Teaterrepubliken sätta ljus på det man menar är en växande och oroande trend i att en undergångsromantik sprider sig i samhället, i synnerhet bland “Generation X”, som nu träder in som den stora maktfaktorn när den äldre “Boomer-generationen” går längre in i pensionsåldern. Med “Doomers” vill Teaterrepubliken ställa frågor på sin spets om olika generationers, samhällsklassers och individers reaktioner på klimatkrisen och vilka konsekvenser de val man gör får efter ens egen livstid. I dramat “Doomers” vrids uppmärksamheten från den klimatförnekande gruppen “Deniers” till gruppen “Doomers” och dess i allt högre grad undergångsromantiska beteende och agerande.
Tlön beviljas 60 000 kronor för föreställningen "Do We Dream Under the Same Sky". En föreställning som utforskar isolering och drömmar med inspiration från pandemin och en “post-truth-era”. En magisk portal mellan det förflutna och en alternativ drömvärld gestaltas i formen av en klinik. Genom repetitiva ritualer kommer karaktärerna till liv och pendlar mellan nykterhet och en dissociativ drömliknande värld. Gränserna mellan verklighet och fantasi suddas ut och publiken uppmanas att ifrågasätta karaktärernas handlingar och tillståndet i den värld där de lever. Det blir Sverigepremiär på Inkonst våren 2025.
Tusen serier beviljas 108 000 kronor för att arrangera Malmö seriefest som är en 2-dagars festival med serier i fokus. Festivalens hjärta är en marknad i Folkets park i Malmö, där cirka 80 självpublicerade serieskapare kommer ställa ut och sälja självpublicerade serier i fanzine-format. Festivalen ska främja litterär kreativitet genom att ge serieskapare en chans att visa upp sina självpublicerade serietidningar (fanzines) på en festival. De kommer arrangera workshops i karaktärsdesign i tre skånska kommuner utöver Malmö. Deltagarna kommer sedan få chansen att visa upp sina verk i en utställning i Seriefrämjandets lokaler på Rum för serier.
För ytterligare spridning och för att främja läsningen av fanzines anordnas en fanzinedistribution med högläsning av seriefanzines i tre andra kommuner i Skåne. Fanzinedistributionen med högläsning kommer ta plats på bibliotek eller kulturhus i respektive kommun och biblioteken i de aktuella kommunerna får i samband med detta insamlade fanzine som allmänheten kan ta del av permanent.
Visit Lund AB beviljas 250 000 kronor för att producera en utställning på Lunds konsthall i samband med Litteralunds festivalprogram 2025. Litteralund är Sveriges största litteraturfestival för barn och unga med nordisk och internationell räckvidd. Utställningen ska göras tillsammans med bilderboksskapare som medverkat på Litteralund genom åren. Det blir även en rad aktiviteter kopplade till utställningen, både under och efter festivalen. Det handlar exempelvis om tematiska aktiviteter med utgångspunkt från 20 år i backspegeln av att Litteralund har verkat för barn och ungas litteratur, vad har hänt och hur ser framtiden ut? De ska genomföra skolprogram, tävlingar och olika slags evenemang. De bjuder även in medverkande som varit med under tidigare år.
Whose Museum beviljas 100 000 kronor för projektet "Transitioning". Projektet är en stor soloutställning på tre platser i Malmö under hösten 2024: Celsius Projects, Mitt Nya Museum/Malmö Konstmuseum och Whose Museums galleri. ”Transitioning” bjuder in allmänheten att ta del av Whose Museums identitet som är delvis dold - Whose Museum i sig är ett monumentalt konstverk. Det utvidgar gränserna för vad konst är och kan vara. Whose Museum arbetar med deltagande insamling av vardagliga objekt, alternativ bevaring och arkivering som en konstnärlig praktik, och uppmanar besökare att träda in och interagera. Deras arbete föreslår alternativ till konventionella normer inom konst och kultur till former som är mindre begränsande, mer anpassningsbara, utforskande och inkluderande.
Whose Museum samarbetar med Black Archives Sweden och Rest and Resist, två organisationer som samlar människor som marginaliseras av olika anledningar, ras, hudfärg, nationalitet, sexualitet.