Delspår Attraktiva arbetsgivare

Hur kan vi utveckla stödet till små och medelstora företag, för att stärka förmågan att attrahera, utveckla och behålla kompetens inom STEM?

Två personer tittar glatt på en tredje person.

Stärka företagens attraktivitet

Skånska företag behöver rusta sig för att klara den gröna och digitala omställningen och förbli konkurrenskraftiga. Tillgången till STEM-kompetens är här avgörande. Delspåret Attraktiva arbetsgivare syftar till att stärka företagsfrämjande aktörers förmåga att ge små och medelstora företag i Skåne strategiskt och konkret stöd inom kompetensfrågor kopplat till STEM. Med rätt stöd kan företagen bli bättre på att attrahera, behålla och utveckla anställda och härigenom få bättre tillgång till STEM-kompetens.

Utforskande arbetssätt

Delspåret är av utforskande karaktär med fokus på olika typer av kartläggningar. Vi ser behov av att ta reda på vad som fungerar väl, vad som utgör hinder och var det finns möjligheter till förbättringar när det gäller hur företag väljer att se behovet och hur de väljer att ta stöd i frågor kopplat till kompetensbehov och kompetensutveckling.

Aktivt deltagande

I detta delspår bjuder Region Skåne in framför allt företagsfrämjande aktörer i Skåne till medskapande. Men vi kommer också att bjuda in små- och medelstora företag och utbildningsaktörer i Skåne till aktivt deltagande. Viktiga verktyg för delspåret är dialog och kunskapsspridning, som driver och uppmanar företag att vilja utveckla sig och utmana sig.

Hållbart och långsiktigt

Målet för delspåret är att initiera en förflyttning mot en hållbar och långsiktig kompetensförsörjning och kompetensutveckling inom STEM i Skåne. Långsiktiga effekter som delspåret driver mot är:

  • att stödaktörer och företag får relevant stöd genom en etablerad stödstruktur
  • att utbildningsaktörer har kunskap om behoven av kompetensutveckling för yrkesverksamma och utbudet är anpassat och tillgängligt
  • att STEM-företag i Skåne har god insikt i sina kompetensbehov på kort och lång sikt, förmåga att strategiskt planera kompetensförsörjning och kompetensutveckling och att de har tillgång till nödvändiga insatser
  • att STEM-företag i Skåne är mer jämställda och att en mångfald av kompetenser tillvaratas
  • att företag upplevs som attraktiva arbetsgivare för yrkesverksamma inom STEM vilket bidrar till god hälsa och att företagen behåller kompetenser, att nya talanger söker sig till företagen och att fler kan inspireras till samma yrkesval.

Kontakt

Senast uppdaterad: 3 oktober 2024

Fick du hjälp av informationen på denna sida?