Utveckling Skåne

Publicerad: 15 oktober 2024

Kompetensutveckling är avgörande för både små och stora företag

Det konstaterades när chefer och strateger från verksamheter inom utbildning, näringsliv och arbetsmarknad träffades den 10 oktober för en lärträff på temat ”Medarbetares utveckling och omställning i en föränderlig värld”.

Runt tjugo personer sitter i en publik som tittar på tre föreläsare.

Region Skåne arrangerar lärträffar för att skapa dialogforum och samverkansarenor i sin roll som regional utvecklingsaktör för uppdraget att samordna den regionala kompetensförsörjningen. Syftet med lärträffarna är att samla viktiga aktörer som arbetar med kompetensförsörjning, öka lärande och förståelse, bredda kontaktvägar och stärka samverkan för att öka kunskapen om hinder och möjligheter på lokal och regional nivå. 

En särskilt viktig punkt som lyftes under dagen var Tillväxtanalys presentation om arbetskrafts- och kompetensbrist, som visade att både den gröna och digitala omställningen ökar kraven på nya kompetenser. Detta skapar ett behov av både rekrytering av ny personal och utveckling av befintlig personal, där det offentliga stödet kan spela en stor roll för att möta framtidens krav.

Planera för utbildning och utveckling

En avgörande förutsättning för skånska företags och organisationers konkurrenskraft är att yrkesverksamma ges möjlighet till kontinuerlig kompetensutveckling. Genom att proaktivt planera för utbildning och utveckling kan företag och organisationer säkerställa den kompetens som behövs för att möta framtidens teknikutveckling och andra omställningar. Samverkan mellan offentliga och privata aktörer är nyckeln till framgång, men det behövs tydligare strukturer och former samt enklare tillgång till resurser.

- Vi måste bli bättre på att möta behoven hos företagen – särskilt de små och medelstora – som ofta har svårt att hinna med kompetensutveckling parallellt med den dagliga driften. Det offentliga stödsystemet har en avgörande roll, men bättre samordning och tillgänglighet efterfrågas för att säkerställa att utbildningsinsatser når fram till alla, säger Viktoria Hansson näringslivsutvecklare, Region Skåne.

Vill du veta mer om lärserien?

Region Skåne arrangerar lärträffar runt om i Skåne inom fördjupade teman med koppling till kompetensförsörjning för skånska branscher.

Mer information om hur och när hittar du här. 

Kontakt

Senast uppdaterad: 15 oktober 2024