Gå till sidans innehåll

Utveckling Skåne

Publicerad: 26 augusti 2024

Marit Törnqvist sätter fokus på gränser i årets barnlitteraturföreläsning

Författaren och illustratören Marit Törnqvist ska hålla IBBY:s barnlitteraturföreläsning 2024, den 15 oktober i Lund. Rubriken för hennes föreläsning är "Var går gränsen?". Vi ställde några frågor till henne om temat och om vad barnboksmakare kan bidra med i samhällsdebatten.

Kvinna vid skrivbord med skissblock och massor av pennor och penslar.

Författaren och illustratören Marit Törnqvist. Foto: Chris van Houts

Grattis till att du har valts ut att hålla IBBY:s årliga barnlitteraturföreläsning 2024! Hur känns det?

Jag känner mig hedrad att ha blivit utvald av alla fantastiska barnboksmakare som finns i Sverige. Barnlitteraturföreläsningen är ny och vi som håller den måste sätta tonen och visa hur viktig den är. Jag känner därför faktiskt också ett ansvar att tala om något som känns relevant. 

Din föreläsning har titeln ”Var går gränsen?”. Berätta lite om temat och varför du väljer att prata om just det?

Vi lever i en tid där gränser markeras allt tydligare. Barn växer upp under helt olika villkor, för vissa är livet rätt gränslöst, andra lever nästan som inlåsta. Muren runt Sverige som blir allt högre är en mycket konkret och tydlig gräns som markerar att vissa människor inte får bo i vårt land. 

Vi barnboksmakare konfronteras med helt andra gränser. Hur ska vi nå fram till alla barn som lever i Sverige idag?

Det finns en skatt av berättelser i vårt land men var går gränsen för vad vi kan berätta och vad kanske någon annan ska berätta? I min föreläsning kommer jag att leta mig fram för att söka efter de nya gränserna som vi barnboksmakare konfronteras med.

Vad ser du mest fram emot med att hålla årets barnlitteraturföreläsning?

Att så frön av nya tankar hos en intresserad publik.

Om du fick önska vem som skulle nås av budskapet i din föreläsning – vem eller vilka är det, och varför?

Jag är glad för varje människa som tar sig tid att lyssna på vad jag har tänkt mycket på de senaste åren, men eftersom min föreläsning handlar om barn och barnens framtid i ett mycket polariserat Sverige hoppas jag att beslutsfattare också kan ta del av min föreläsning. Barnböcker spelar en viktig roll i vårt samhälle och inte alla politiker är så medvetna om bokens kraft.

IBBY:s årliga barnlitteraturföreläsning ger författare och illustratörer till barn- och ungdomslitteratur en ny plattform att höras, förutom genom era böcker. Vad kan just era röster tillföra och bidra med till samhällsdebatten, tänker du?

Jag tror att vi barnboksmakare kan hjälpa varandra genom denna föreläsning att öppna ögonen för en massa samhällsprocesser som pågår och som drabbar barn vi skriver eller ritar för. Jag säger därmed inte att detta direkt förändrar våra böcker, men det gör oss medvetna om vägvalen vi gör vilket känns oerhört viktigt.

Kontakt

Senast uppdaterad: 26 augusti 2024