Utveckling Skåne

Övergripande råd för kompetensbehov i Skåne

Region Skåne har ett viktigt uppdrag att bedöma och förmedla arbetsmarknadens kompetensbehov i Skåne. Detta görs dels genom att vi tar fram kvantitativa kunskapsunderlag och analyserar andras kunskapsunderlag. Dessutom kompletterar vi kvantitativa kunskapsunderlag med kvalitativa branschdialoger.

En handfull män och kvinnor är samlade för gruppbild.

Representanter för rådets aktörer samlade.

Från 2024 har processen för att systematiskt samla in och analysera sektorers och branschers kompetensbehov tydliggjorts. Genom det nyetablerade "Övergripande råd för kompetensbehov i Skåne" samlas regionala aktörer från arbetsmarknadens parter, för att skapa en stark samverkan och säkerställa att kompetensfrågor på både kort och lång sikt blir en central del av regionens utveckling.

Parallellt med det övergripande rådet har Region Skåne pekat ut tre prioriterade kompetensområden utifrån dels stora kompetensbehov, men också utifrån vad vi anser är strategiskt viktigt för Skånes hållbara utveckling. Detta görs genom redan mer eller mindre etablerade arenor/forum:

  • Vård och omsorg (genom t.ex. Vård- och Omsorgscollege Skåne och Regionala vårdkompetensrådet Södra)
  • Teknik/industri/STEM (genom t.ex. Teknikcollege och FIRS-grupperingar)
  • Samhällsbyggnad (genom t.ex. LFM30, det regionala bostadsnätverket och andra branschorganisationer)
     

Arbetet syftar till att stärka omvärldsanalysen, förbättra spridning av kunskap och säkerställa en kontinuerlig dialog mellan arbetsgivare, utbildningsaktörer och andra intressenter. Denna samarbetsstruktur är avgörande för att möta de regionala behoven av utbildning och kompetensutveckling, samt för att främja livslångt lärande.

Rådets arbetssätt

Övergripande råd för kompetensbehov i Skåne arbetar med att identifiera kompetensbehov och prioritera kompetensområden baserat på branschers behov och kvantitativa kunskapsunderlag. Genom samråd med branschföreträdare, fackliga organisationer och myndigheter skapar vi kompletterande kvalitativa kunskapsunderlag. Dessa underlag ligger till grund för rådets arbete med att sprida information och rekommendationer till berörda parter såsom utbildningsaktörer, kommuner och näringslivet.

Processen är baserad på samråd och dialog med olika aktörer, vilket säkerställer att de åtgärder som genomförs är väl förankrade i faktiska behov. Varje samråd lyfter en fördjupad frågeställning eller ett underlag, ofta genom extern aktör, som rådets parter sedan diskuterar, processar och värderar utifrån givna perspektiv. Vad innebär det vi hört:

  • på kort och lång sikt?
  • regionalt som inomregionalt?
  • för privat respektive offentlig sektor?
  • för planering och dimensionering?
  • för kompetensutveckling och omställning?

Rådet drar slutsatser och fokus ligger på att mobilisera och agera utifrån den insamlade informationen, där vi genomför aktiviteter som stöttar framsteg för ökad tillväxt och utveckling i Skåne. Vi arbetar också aktivt med att skapa forum för spridning av resultat och underlag, vilket underlättar planeringen och dimensioneringen av utbildningar.

Ladda ner skiss över rådets arbetssätt.  (pdf, nytt fönster)

Processkarta som visar rådets arbetsprocess.

Karta över rådets arbetssätt.

Kontakt

Senast uppdaterad: 8 oktober 2024

Fick du hjälp av informationen på denna sida?