Skånsk Livsmedelskompetens – Sammanfattande Slutrapport
Publiceringsår: 2024 | Utgivare: Region Skåne
Skåne har bland världens bästa jordbruksmarker och cirka en tredjedel av Sveriges livsmedelsproduktion. Det finns både en stor primärproduktion samt en framträdande förädlingsindustri kombinerat med världsledande forskning och utbildning inom livsmedel, material, gastronomi, miljö samt trädgårds- och animalieproduktion.
Goda förutsättningar för livsmedelssektorn kombineras dessutom med en tydlig politisk vilja att bibehålla denna starka position. Denna starka position till trots har flera analyser av nuvarande situation konstaterat att utmaningar finns inom hela ledet - från jord till bord till jord.
För att bemöta utmaningarna såsom låg produktivitet, låg lönsamhet och kompetensbrist inleddes därför arbetet med skånsk livsmedelskompetens av Region Skåne, efter ett beslut av Regionala Utvecklingsnämnden (RUN) i maj 2020.
Projektet avslutades under hösten 2023 och det kan konstateras att en tydlig förflyttning vad gäller metodutveckling och kunskapsutbyte har skett. Det är nu viktigt att vi tar lärdomarna och erfarenheterna vidare – det är då vi har möjlighet att skapa verklig förändring.
-
Ämnesområde:
- Kompetensförsörjning
- Näringsliv
- Livsmedel
Senast uppdaterad: 29 april 2024
Fick du hjälp av informationen på denna sida?