Flyttkedjor och rörlighet på bostadsmarknaden i Skåne
Publiceringsår: 2022 | Utgivare: Region Skåne
För att öka kunskapen om vad som påverkar den skånska bostadsmarknaden har rörligheten och flyttkedjorna studerats.
När ett hushåll flyttar in i en nyproducerad bostad frigörs äldre bostäder, ofta i flera led, vilket skapar en så kallad flyttkedja. Studierna fokuserar på rörligheten och sammansättningen av hushåll som ingår i de flyttkedjor som olika typer av nya bostäder ger upphov till.
Genom att studera ett stort antal bostäder med varierande egenskaper, spåra flyttkedjorna inom hela den lokala arbetsmarknadsregionen, samt använda inkomstuppgifter på hushållsnivå, kan studierna komplettera och nyansera tidigare slutsatser från studier av rörlighetseffekter till följd av nyproduktion.
Resultaten av den senaste studien från 2022 visar bland annat att nyproduktion av stora, centrala bostäder skapar större rörlighet och därigenom bättre möjligheter för hushåll att flytta till en mer passande bostad i den efterföljande flyttkedjan. Den visar även att nyproduktion av bostäder, oavsett upplåtelseform, skapar möjlighet för hushåll med relativt låga inkomster att flytta in i bostäder som frigörs i flyttkedjans senare led.
Nedan kan du även ta del av den tidigare studien "Flyttkedjor - En litteraturöversikt över befintlig forskning om flyttkedjor för bostäder" från 2018.
-
Ämnesområde:
- Regional fysisk planering
Senast uppdaterad: 13 februari 2024
Fick du hjälp av informationen på denna sida?