Sysselsättning för personer över 65 år i Skåne
Publiceringsår: 2024 | Utgivare: Region Skåne
Sysselsättningsgraden bland äldre har ökat de senaste decennierna. Trots denna generella ökning har Skåne en av de lägsta sysselsättningsgraderna bland äldre jämfört med andra regioner.
Denna rapport bekräftar en del av den befintliga kunskapen om äldres sysselsättning, men den bidrar också med tre viktiga insikter.
För det första, trots en ökning i sysselsättningsgraden, finns det fortfarande äldre som har svårt att etablera sig på arbetsmarknaden och som under långa perioder saknar inkomst eller har mycket låga inkomster.
För det andra är det stora skillnader i inkomster mellan äldre som förvärvsarbetar och de som får ersättningar från transfereringar.
För det tredje finns det skillnader i ”pensionsbeteende” mellan svenskfödda och utrikes födda, särskilt vid 65 års ålder. Före pension är genomsnittsinkomsterna högre för svenskfödda än för utrikes födda, och andelen förtidspensioner är lägre för svenskfödda. Efter 65 år är förhållandet omvänt; vissa grupper av utrikes födda fortsätter arbeta och har högre inkomster, medan en högre andel får ekonomiskt bistånd.
Dessa resultat tyder på att utträdet från arbetsmarknaden börjar tidigare för utrikes födda, men att en del av dem fortsätter arbeta efter pensionsåldern. Svenskfödda tenderar att vänta till pensionsåldern innan de lämnar arbetslivet.
Kontakt
-
Wazah Pello-Esso
Statistiker- E-post: Wazah.Pello-Esso@skane.se
-
Ämnesområde:
- Kompetensförsörjning
Senast uppdaterad: 10 september 2024
Fick du hjälp av informationen på denna sida?