Utveckling Skåne

Publicerad: 18 november 2024

Stöd till residens för tvärdisciplinär samverkan

Region Skåne vill stimulera konstnärlig fördjupning och tvärdisciplinär samverkan mellan konstnärliga discipliner och andra discipliner till exempel forskning och/eller näringsliv.

Gylleboverket fick stöd för ett residensprojekt 2022 med konstnärerna Madeleine Tunbjer och Clea van Berkel som resulterade i utställningen ”Called by this land terrain of other grammar”. Foto: Madeleine Tunbjer och industialpoets.com

Bredare kontaktytor kan stimulera utveckling och samverkan mellan det professionella konstfältet, den kreativa sektorn och andra områden, och ge en fördjupad samverkan i kreativa och laborativa produktionsmiljöer. Totalt kom det in 19 ansökningar, varav fyra har fått stöd.

Det finns en stark koppling mellan enskilda kulturskapare, KKB-företag och andra aktörer inom alla konst– och kulturområden. Gemensamt bidrar dessa till Skånes attraktivitet, livsmiljö och hållbara tillväxt. Företag och entreprenörer som bygger sin verksamhet på kultur och kreativitet representerar viktiga näringar för Skåne.

Region Skåne vill stärka samverkan mellan kultur- och utbildningssektorn. Det är också viktigt att beakta de konstnärliga utbildningarnas roll i utvecklingen av kulturella och kreativa branscher. 

Följande projekt har fått stöd

Caupona AB, Blå Hallen (100 000 kr)

Blå Hallen beviljas 100 000 kronor till ett residens för samverkan mellan konst, hantverk och näringsliv. Residenset samlar konstnärer, hantverkare och representanter från näringslivet i syfte att utforska och skapa över gränserna för konst, hantverk och mode med fokus på svensk ull och dess potential inom mode och textilkonst. Till residenset bjuds en modeskapare och en textilkonstnär in för att utforska och utveckla hållbara metoder för att använda svensk ull i skapande processer.

Deltagarna kommer att träffa företag och gårdar som arbetar med förädling av ull, t.ex. Klippans Yllefabrik och Lindéngruppen och forskare inom textil och hållbarhet kommer att involveras. All skapande verksamhet sker i den kulturhistoriska byggnaden Blå Hallen i Höganäs och verken som produceras under residenset kommer att ställas ut under Blå Hallens Kulturfestivaler i juli 2025.

Gylleboverket ((147 800 kr)

Gylleboverket beviljas 147 800 kr kronor för ett residens i form av en tvärdisciplinär teststation. Fokus är möjligheten till experimenterande och testande utifrån tanken om konstens potential i omställningen och som sammanhang för att gemensamt tänka, utforska och handla utanför en given box. Residenset syftar till att bygga relationer som sträcker sig över landsgränser samtidigt med lokal förankring och plastspecifikt på Gylleboverket. Målet är att stärka lokalt och regionalt baserade konstnärer i att arbeta experimentellt tillsammans med professionella från andra fält och internationellt.

Resultatet av de utforskningar som görs under residensperioden kan presenteras på Gylleboverkets internationella Performancefestival i augusti, men de medverkande har också möjlighet till öppna nedslag under processen genom publika ”teststationer”. Medverkande är en indisk lektor och forskare vid Sydney Tekniska Universitet, som undersöker socialt engagerad konst bortom den konventionella konstvärlden och konstpedagogik som utvecklas från kollektivt och kollaborativt lärande samtidigt med ett engagemang i samhället. I residenset medverkar även en skånebaserad konstnär med projektet Odlingen samt en finsk arkitekt som arbetar med absurd arkitektur. Tillsammans med arkitekten undersöks hur Gylleboverket kan utgöra en plats för ett osynligt luftslott i syfte att ställa frågor om markanvändning, rätten till en plats och vem jorden och landskapet är till för.

Malmö universitet (100 000 kr)

Malmö universitet beviljas 100 000 kronor till ett residens med fokus på utforskandet av förhållandet mellan människor och marint liv genom en konstinstallation som använder generativt ljud producerat från verkliga material hämtade från havsbotten. Arbetsområdet är ljudkonst och interaktionsdesign och kärnan i residenset kommer att äga rum vid Malmö universitet i samverkan mellan en konstnär/interaktionsdesigner och för området relevant expertis vid K3, Malmö universitet. Inom residenset undersöks samtida beräkningsmetoder för att hantera ljudinformation, dess bearbetning och interaktiva sätt för människor att uppleva det. Konstnären bidrar med sina färdigheter inom ljudteknik, inspelning, bearbetning och installationsdesign.

Vid Malmö universitet finns expertis inom områden som elektronikdesign, signalbehandling, maskininlärning och programmering, mikrofonkonstruktion, fältinspelning och programmering samt produktion, installation, ljudidentifiering genom maskininlärning, samt användningen av standardplattformar för produktion av AI-baserade prototyper, men också professionell glasblåsning för skapandet av vaserna för ljudhögtalarna. K3s multimediaverkstad med inspelningsutrustning samt verkstad för träarbete och maskiner kommer att finnas tillgänglig. Projektet utgörs av ett laboratorium av en dataset med undervattensföroreningar som framöver också ska vara till nytta för forskare inom maritim biologi och teknik.

Stiftelsen Höganäs Keramiska center, KKAM Höganäs (150 000 kr)

Stiftelsen Höganäs Keramiska center, KKAM Höganäs beviljas 150 000 kronor till ett residens med fokus på mötet mellan det keramiska hantverkets, konsthantverkets och arkitekturområdets perspektiv. Residenset ska genomföras i samarbete mellan KKAM Höganäs och Det Kongelige Danske Kunstakademi, Billedkunstskolerne i Köpenhamn (Kunstakademiet), Konstfack i Stockholm, Svenska Arkitekters Riksförbund Skåne (SAR Skåne), Konsthantverkscentrum Skåne (KHVC Skåne) och Form/Design Center.

Residensets tvärdisciplinära inriktning är leran som material och brygga, med keramiska hantverkstekniker, formtagning och möjlighet till 3D-printing i keramik. I projektet kommer arkitekturen och det keramiska hantverket att via residensdeltagarna vävas samman med KKAM och Kunstakademiet som konstnärliga produktionsplatser, KHVC Skåne och SAR Skåne som förmedlare och samarbetsparter och Konstfack som observatör och utvärderare. Projektet görs tillgängligt för allmänheten genom en utställning och presentation av och med residensdeltagarna på Form/Design Center i Malmö.

Kontakt

Senast uppdaterad: 18 november 2024