Utveckling Skåne

Publicerad: 18 november 2024

Stöd till deltagarbaserad kultur

Region Skåne vill främja och stärka arbetet med deltagarbaserade metoder. Målet är att ge förutsättningar till en mångfald av berättelser och uttryck, samt att möjliggöra medskapande och delaktighet.

Skånes Dansteater fick stöd för sitt deltagarbaserade projekt Time Loops 2021. Här var de på plats i Knislinge. Foto: Gwyn Emberton

Under hösten har en utlysning genomförts där projekt inom alla konst- och kulturområden kunnat söka stöd för att utveckla långsiktiga och hållbara samverkansformer mellan professionella kulturaktörer och lokalsamhällets invånare. Totalt kom det in 24 ansökningar, varav 3 har fått stöd.

Fler invånare ska få möjlighet att, tillsammans med aktörer inom konst och kultur, vara delaktiga i och medskapande till nya och angelägna berättelser. För att öka delaktigheten i kulturlivet krävs ett systematiskt utvecklingsarbete som utgår från olika erfarenheter och kunskaper. Det handlar om att synliggöra fler perspektiv, att pröva nya metoder och att ge ökat utrymme för medskapande.

Region Skåne stöttar utforskande arbete inom deltagarbaserad kultur för att stimulera tvärsektoriella och tvärdisciplinära möten som kan leda till konstnärlig och samhällelig utveckling. Detta är en viktig förutsättning för att fler invånare ska känna sig delaktiga i kulturlivet.

Följande projekt har fått stöd

Galleri CC (140 000 kronor)

Galleri CC beviljas 140 000 kronor för att tillsammans med Hyresgästföreningen Östra Sorgenfri genomföra en process där boende i området Östra Sorgenfri i Malmö skapar skulpturer som ställs ut utomhus under sommaren 2025. Professionella konstnärer kommer att vara processledare. Fyra ungdomar som bor i området kommer att arvoderas för att vara en del av processledningen för projektet, dokumentera processen och sprida i sociala medier.

Kvarnby folkhögskolas ekonomiska förening (300 000 kronor)

Kvarnby folkhögskolas ekonomiska förening beviljas 300 000 kronor till ett projekt under 2025. Genom projektet kommer serietecknare och poeter möta Malmöbor i olika åldrar, från olika sociala miljöer och med olika livserfarenheter för att tillsammans skapa visuella berättelser. Deltagare ska, genom samverkan med föreningar, rekryteras till kreativa workshops som leder till skapande av seriepoesi, visuella poetiska berättelser. Ambitionen är att efter avslutat projekt göra projektdeltagarna till ”kulturambassadörer” med förankring i och nätverk inom sina respektive sociala miljöer.

Skånes stadsmission (86 500 kronor)

Skånes stadsmission beviljas 86 500 kronor för ett projekt där deltagare i Skånes stadsmissions kreativa verkstad tillsammans med konstnären Pärra von Andréasson ska utforska graffiti och konst i offentlig miljö. Konstnären kommer inledningsvis att vara med i den kreativa verkstaden och bland annat hålla ett föredrag om urban konst och graffitins historia. Projektet pågår under våren och sommaren 2025 och avslutas med en veckas handledd kurs i graffiti samt vernissage av den konst som skapas av deltagarna.

Kontakt

Senast uppdaterad: 18 november 2024