• Foto: Susanne Kronholm

Läsa tillsammans – utbildningsdag om små barns språkutveckling och dialogläsning, Bokstart Skåne

Den 28 november bjuder Region Skåne in till en utbildningsdag om små barns språkutveckling och dialogläsning för personal på bibliotek och barnavårdscentraler, inom ramen för Bokstart Skåne.

Läsning har positiva effekter på barns hälsa och kommunikativa utveckling. Bokstart Skåne är bland annat en lässatsning i barnhälsovården för att främja de yngsta barnens språkutveckling och innebär bland annat att alla skånska barn får en bok från Region Skåne när de blir åtta månader.

Under hembesöket då boken delas ut, läser BHV-sjuksköterskan boken tillsammans med barnet. Metoden som används är så kallad dialogläsning. Det kan beskrivas som läsning med barnet, snarare än för barnet. Fokus ligger på samspelet mellan barn och vuxen, genom ljud, ord och gester. Tanken är att BHV-sköterskans lyhörda läsning med barnet ska inspirera föräldrarna att sedan göra på liknande sätt.

Nu erbjuder Biblioteksutveckling Region Skåne tillsammans med Utvecklingsenhet barnhälsa en inspirerande fortbildningsdag runt barns språkutveckling och dialogläsning.

Ur programmet


Barns flerspråkiga utveckling – möjligheter och utmaningar

Karolina Larsson, doktorand i logopedi vid Lunds universitet och språk-, läs- och skrivutvecklare, Halmstads kommun.

Att växa upp med flera språk kan innebära stora fördelar för individen, men forskning visar också att många flerspråkiga barn inte hinner lära sig svenska i tillräcklig omfattning före skolstart. I detta sammanhang är dialogläsning, andraspråksperspektiv och barns delaktighet viktiga nyckelfaktorer. I föreläsningen varvas forskning med praktik, och fokus ligger på barns flerspråkiga utveckling i relation till både kvalitet och kvantitet i den språkliga exponeringen.

Ur innehållet:
Flerspråkighet – fakta och myter
Segregation, socioekonomi och andra påverkande faktorer
Responsivitet, barns delaktighet och läsning i relation till flerspråkiga barn
Skärmarnas påverkan och barns användande av engelska

Karolina Larsson är doktorand i logopedi vid Lunds universitet och arbetar också som språk-, läs- och skrivutvecklare i Halmstad Kommun. Hon har lång erfarenhet av att arbeta med kompetensutveckling, handledning, utvecklingsarbete och chefskap i förskola och skola. Karolina arbetar även som författare och konsult i Ut med språket AB.

Barns rätt till kultur och hälsa

Rebecca Padar, utvecklare barnrätt, Kulturförvaltningen, Region Skåne

Rebecca Padar berättar om de små barnens rätt till delaktighet, sitt språk, kultur och hälsa. Vad säger barnkonventionen och hur kan vi stärka de yngsta barnens rättigheter i våra verksamheter?

Logopedväskan

Helsingborgs Stadsbibliotek, Logopedmottagningen på Helsingborgs lasarett och Helsingborgs BVC.

Barn i Helsingborg som väntar på tid hos logoped får en inbjudan från BVC för att låna en väska med språkstimulerande och anpassat material på biblioteket. Representanter från projektet berättar om satsningen och samverkan mellan olika professioner för att barn med språkstörnings ska få hjälp snabbare. 

Att läsa med små barn – dialogläsning i praktiken

Vad är dialogläsning och hur gör man? Vi får exempel på hur det går till att dialogläsa och vad man kan tänka på när man läser med de allra yngsta barnen.

De små barnens språkutveckling

Hur ser små barns språkutveckling ut och vad kan vi göra för att stötta barnen i deras utveckling?

Panelsamtal

Medverkande kommer avsluta dagen med reflektioner och svara på frågor som ställts under dagen.

Mingelfika

Under fikapausen finns det möjlighet för nätverkande och erfarenhetsutbyte mellan olika professioner.

Programmet kommer att uppdateras.

Målgrupp

Medarbetare från barnhälsovården, bibliotekarier och i mån av plats även andra professioner som träffar små barn.

Praktisk information

Konferensen äger rum den 28 november, kl. 09.00-16.00, i Jubileumsaulan, Jan Waldenströms gata 5 i Malmö. Kaffe och registrering från 08.30.

Vi bjuder på fika och en lätt lunch.

Meddela Jill Persson om du får förhinder efter att du har anmält dig. jill.persson@skane.se 

Mer info och anmälan

Fortbildning i små barns språkutveckling och dialogläsning (vardgivare.skane.se)