• Max Valentin, ny processledare för Biblioteken som tankesmedjor.

    Max Valentin är processledare för projektet Biblioteken som tankesmedjor. Foto: Privat

Biblioteken som tankesmedjor Delningskonferens

Den 4 december bjuder Biblioteken som tankesmedjor in till en konferens om bibliotekens demokratiska uppdrag. Nio kommuner delar med sig av lärdomar från projektet Biblioteken som tankesmedjor.

Biblioteken som tankesmedjor

”Det finns inte en bättre vagga för demokratin är det fria biblioteket” – Andrew Carnegie

Projektet Biblioteken som tankesmedjor är ett utvecklingsarbete som pågår i nio kommuner i södra Sverige under 2023 och 2024. Bibliotekens demokratiska uppdrag utforskas och utvecklas på bibliotek i de olika kommunerna, som alla har sina olika utmaningar och lokala förutsättningar.

Bibliotekens demokratiska roll

Att uppfylla det demokratiska uppdraget i bibliotekslagen har blivit alltmer aktuellt och genom projektet Biblioteken som tankesmedjor utforskas vilken roll biblioteket kan anta för att fullfölja sitt uppdrag.

Kan biblioteket stötta invånare att skriva medborgarförslag med hjälp av AI? Hur anordnar man en debatt på biblioteket och hur involverar man alla i det demokratiska samtalet?

Delningskonferens

Vi bjuder in till en digital konferens för spridning av de erfarenheter och metoder som arbetats fram och för att lyfta hur biblioteken kan samverka med lokalsamhället för att arbeta ännu mer med det demokratiska uppdraget. Vi får också ta del av internationella exempel.

Biblioteken som tankesmedjor, ett projekt i samverkan mellan de regionala biblioteksverksamheterna i Skåne, Halland, Blekinge, Kronoberg, Kalmar & Jönköpings län. Projektet finansieras av Regionsamverkan Sydsverige.

Mer information kommer.