MIMIS – en förstudie av Mikromeriter i Skåne
MIMIS – Mikromeriter i Skåne är en förstudie om mikromeriter som pågår september 2024 till februari 2025. Förstudien ska skapa en tydligare förståelse för mikromeriter och dess potential för stärkt kompetensförsörjning, kompetensutveckling och livslångt lärande. Hela 17 samarbetspartners men även fler organisationer deltar i arbetet för att få en bra bredd i förstudiens resultat.
Syfte och mål
Förstudien om MIMIS – Mikromeriter i Skåne medfinansieras av Europeiska Socialfonden (ESF+) och genomförs inom programområde A1 – Kompetensutveckling för yrkesverksamma.
För studien ska:
- Skapa en tydligare förståelse för mikromeriter och dess potential för stärkt kompetensförsörjning, kompetensutveckling och livslångt lärande.
- Identifiera behov, möjligheter och förutsättningar hos olika aktörer, samt ta fram förslag för utveckling av mikromeriter i Skåne.
- Belysa mikromeriters betydelse för:
- synliggörande av informella och icke-formella kompetenser
- breddad rekrytering
- ökad inkludering och jämställdhet på arbetsmarknaden
- bryta könsstereotypa yrkesval
Förstudien ska resultera i:
- En kartläggning av mikromeriter utifrån samarbetsaktörernas behov, möjligheter och förutsättningar såväl som utifrån det regionala kompetensförsörjningsarbetet.
- Förslag i form av prototyp(er)/visualisering för genomförande av mikromeriter i Skåne.
- Ökad förståelse för mikromeriter samt vilka behov, möjligheter och förutsättningar som samarbetsaktörerna ser för en vidareutveckling av frågan.
- Underlag för genomförandeprojekt inom ESF+ Programområdet A1
Samarbetsaktörer
Det är 17 samarbetsaktörer som medverkar i förstudien. Samarbetsaktörerna medverkar genom att aktivt delta i intervjuer, enkäter och workshops.
Samarbetsaktörerna är:
- Svenskt näringsliv
- Företagarna Region Syd
- IUC Syd AB
- Sydsvenska Industri- och Handelskammaren
- MKB Fastighets AB
- Visit Skåne AB
- Game Habitat Southern Sweden AB
- IF Metall
- Skånes kommuner samt vård- och omsorgscollege
- Kristianstad kommun samt Skåne Nordost
- Malmö stad
- Helsingborgs stad samt Familjen Helsingborg
- Skånes folkhögskolor i samverkan
- Medborgarskolan Syda
- Folkuniversitetet
- NÄTVERKET idéburen sektor Skåne
- Högskolan Kristianstad
Utöver samarbetsaktörerna intervjuas även andra organisationer som har betydelsefull kunskap och erfarenheter av mikromeriter.
Presentation av förstudiens resultat
Under februari och mars 2025 kommer förstudiens resultat att presenteras. Inbjudan till dessa presentationer kommer att publiceras här på webbsidan. Vill du redan nu göra en intresseanmälan till dessa tillfällen är du välkommen att kontakta oss.
Fakta
Mikromeriter, eller micro-credentials, är en digital dokumentation av ett avgränsat, kortare lärande eller moment. En mikromerit kvalitetssäkras genom att flera oberoende organisationer intygar mikromeritens tillförlitlighet. Individer ska äga sina egna mikromeriter och mikromeriten ska därmed enkelt kunna delas till potentiella arbetsgivare exempelvis. En persons mikromerit kan stå för sig själv men den kan också kombineras till en helhet och därmed bilda större kvalifikationer. Mikromeriter ses som ett kompletterande verktyg till befintliga system för lärande och validering. 2022 antog Europeiska rådet en strategi med vägledande principer för mikromeriter. Och det pågår just nu en bredd av projekt runt om i Europa som utforskar mikromeriters potential.
Kontakt
-
Josse Lindh
Näringslivsutvecklare- E-post: Josse.Lindh@skane.se
Senast uppdaterad: 20 november 2024
Fick du hjälp av informationen på denna sida?