Hälsofrämjande utemiljöer i samverkan
Projektet Hälsofrämjande utemiljöer i samverkan visar konkret på hur hälsofrämjande utemiljöer kan utformas/gestaltas i en skånsk kontext för att främja fysisk aktivitet, lek och social gemenskap.
Att utifrån bostaden ha nära till hälsofrämjande goda livsmiljöer med rekreativa och ekologiska värden, som alla kan ta del av, har stor betydelse för vår hälsa och livskvalitet.
Projektet ”Hälsofrämjande utemiljöer i samverkan” syftar till att konkretisera vad begreppet Hälsofrämjande livsmiljöer kan betyda i en skånsk kontext. Begreppet är en tydlig målsättning och ambition i Regionplan för Skåne 2022-2040.
Projektet konkretiserar insatsområden från förstudien "Barn och ungas fysiska uppväxtmiljöer i Skåne", såsom rörelsefrämjande samhällsplanering, rörelserika förskolor/skolor/fritidshem, aktiva transporter samt fritid, idrott och friluftsliv.
I juni 2024 anordnades en designdialog där utformningen på sex platser i lika många kommuner/fastighetsbolag tillsammans diskuterades nuläge och potential ur ett hälsofrämjande perspektiv.
Under hösten 2024 analyseras de bakomliggande processerna för sex platser ytterligare platser runtom i Skåne för att studera goda processer för goda platser, det vill säga hur processen för att skapa dessa goda exempel på hälsofrämjande utemiljöer sett ut och vilka lärdomar processerna kan ge till andra kommuner i Skåne med liknande utmaningar och möjligheter.
Projektet genomförs med stöd av ett konsultteam på Sweco och slutseminarium planeras den 29 januari 2025.
Regionplan för Skåne 2022-2040
Regionplanen visar Skånes samlade vilja och ger förutsättningar för utvecklingen av de fysiska strukturerna som sträcker sig över kommungränserna.
Kontakt
-
Karl Magnus Adielsson
Miljöstrateg- E-post: KarlMagnus.Adielsson@skane.se
Senast uppdaterad: 18 november 2024
Fick du hjälp av informationen på denna sida?