Utveckling Skåne

MatchIT

Sverige har en strukturell arbetskraftsbrist, och i IT-branschen syns den tydligt. Samtidigt har vi ett stort antal utrikes födda akademiker med tidigare erfarenhet eller potential att omskola sig inom branschen.

Bild på studerande med mentorer

Talangattraktion är viktig för tillväxten i Sverige, och för att kunna förse arbetsmarknaden med kompetens som gör tillväxten möjlig. Därför fanns projektet MatchIT, där man utvecklat en metod för att matcha hög kompetens hos utrikes födda med bristyrken i Sverige.

Något som gjorde MatchIT unikt är att alla deltagare var nyanlända akademiker med värdefull tidigare kompetens och stor kapacitet. För att deltagarna skulle nå ett kvalificerat arbete kombinerade MatchIT intensivutbildning på högskolenivå med språkstudier, företagsaktiviteter och praktik. Deltagarna antogs inte på betyg, utan genom tester och intervjuer. Dessutom fick deltagarna ersättning genom Arbetsförmedlingen, vilket gjorde att de kunde fokusera på utbildningen.

Goda exempel

MatchIT påverkar på många plan

MatchIT kortade inte bara deltagarens väg till ett kvalificerat jobb inom rätt yrke. Den starka kopplingen till företagen och universitetsvärlden gjorde att MatchIT gav fler ringar på vattnet.

Lyckade resultat

Totalt har 100 personer deltagit i MatchIT i Skåne och Blekinge. I den mest framgångsrika omgången kom 50 procent av deltagarna i arbete efter utbildningen. Det kan jämföras med att runt 15 procent av utrikes födda akademiker vanligtvis kommit i kvalificerat arbete efter tio år i Sverige.

Den offentligfinansiella vinsten av att ta tillvara på kompetensen hos utrikes födda akademiker uppskattas till nära 13 miljarder kronor årligen. En vinst som gör att kompetensutvecklande insatser som MatchIT är väl värda att investera i.

 

MatchIT metodbeskrivning

MatchIt Paneldiskussion

MatchIT samarbetspartners logotyper

Projektets samarbetspartners

MatchIT pågick mellan 2018 och 2021. Projektet finansierades av Europeiska Socialfonden och medfinansierades av Region Skåne samt Arbetsförmedlingen. Region Skåne var projektägare och drev projektet tillsammans med Lunds universitet, Blekinge Tekniska Högskola, Ideon Science Park, Arbetsförmedlingen och Region Blekinge.

Kontakt

Senast uppdaterad: 15 mars 2024

Fick du hjälp av informationen på denna sida?